Dāvis Siminaitis, slēpošanas instruktors cilvēkiem ar īpašām vajadzībām • IR.lv

Dāvis Siminaitis, slēpošanas instruktors cilvēkiem ar īpašām vajadzībām

Redzēt īstu, neviltotu prieku — tieši tā dēļ instruktors Dāvis Siminaitis dara savu darbu. «Tādu gandarījuma sajūtu nevar nopirkt ne par kādu naudu nevienā veikalā!» Foto no privātā arhīva
Alise Zita Zeidaka

Ziemas priekus ir pelnījuši izbaudīt visi! Dāvis ir parūpējies, lai nedēļas nogalēs Cēsu Žagarkalnā kalnu slēpošanu varētu izmēģināt arī cilvēki ar īpašām vajadzībām.

Pirms 11 gadiem pie Dāvja atveda septiņus gadus vecu meitenīti ar bērnu cerebrālo trieku. Tobrīd instruktoram vēl nebija speciāla sertifikāta, kas ļautu mācīt šādus cilvēkus, taču bērna vecāki viņam uzticējās. «Tas bija izaicinājums! Ja toreiz kāds man būtu jautājis, vai viņa kādreiz slēpos, teiktu — tas nav iespējams! Šobrīd slēpojam pa visām Žagarkalna trasēm,» saka Dāvis.

Braucot mācīties ārzemēs, Dāvis ievēroja — pasaulē tas nav nekas neparasts. Alpos slēpo arī neredzīgie un cilvēki speciālās kamanās. Viņš ir Somijas instruktoru asociācijas biedrs un pērn nolēma pieteikties tās kursos cilvēku ar īpašām vajadzībām mācīšanai.

Kā vienīgais Latvijā ticis pie šāda sertifikāta, instruktors meklēja veidus, kā palīdzēt cilvēkiem, jo mums valstī nav speciālā ekipējuma. «Sarunāju ar Somijas instruktoru asociāciju: ja es neprasu samaksu par darbu un kalns — par pacēlāja izmantošanu, tad ekipējumu izīrēs par izdevīgu cenu.» Dāvja iniciatīvu atbalstīja Juris Žagars un Žagarkalns, ko jau 20 gadus instruktors sauc par savējo. Atlika vien palaist ziņu sociālajos tīklos, un drīz tika atrasta īrei nepieciešamā summa, lai no Somijas atceļotu divi slēpošanas krēsli. Instruktors atklāj — kāda ģimene, kuras bērniem viņš reiz iemācījis slēpot, ziedojusi pat piecsimt eiro. Viņš ir apņēmības pilns panākt, lai Latvijā būtu pašiem savs ekipējums. Tāds — īpašs ratiņkrēsls uz slēpēm — maksā vismaz piecus tūkstošus eiro.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu