Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

Kamēr ASV četras dienas vilkās prezidenta vēlēšanu balsu skaitīšana, Vašingtonas centrā pulcējās daudzi cilvēki, pieprasot godīgu balsu skaitīšanu un izsakot bažas par iespējamo balsu nozagšanu. Baidoties no nemieriem, ap Balto namu bija uzbūvēts augsts žogs, uz kura protestētāji ātri vien sakāra dažādus Trampu kritizējošus plakātus. Foto — Scanpix

Pēc vairāku dienu balsu skaitīšanas 7. novembrī kļuva skaidrs, ka ASV prezidenta vēlēšanās Džo Baidenu vairs nevar apsteigt pašreizējais Baltā nama saimnieks Donalds Tramps. Tramps sācis apstrīdēt vēlēšanu rezultātu un solījis vērsties Augstākajā tiesā par it kā notikušo vēlēšanu rezultātu viltošanu. Tramps kopš 1992. gada ir otrais prezidents, kas nav ievēlēts uz otru termiņu. Iepriekš tas notika ar Džordžu Bušu vecāko. 


Pirmdien no amata atkāpās Igaunijas iekšlietu ministrs Marts Helme, jo dienu pirms tam radiointervijā bija apšaubījis ASV prezidenta vēlēšanu godīgumu. Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida paziņoja, ka vārdiskie uzbrukumi jaunievēlētajam ASV prezidentam apdraud Igaunijas demokrātiju un drošību. Viņa sasauca Igaunijas Drošības padomes sēdi. Helme pārstāv populistisko Konservatīvo tautas partiju.


Vācijas farmācijas firma BioNTech un ASV partneris Pfizer pirmdien paziņoja, ka to izstrādātā Covid-19 vakcīna uzrāda vairāk nekā 90% efektivitāti, turklāt tai nav nopietnu blakņu. Abi uzņēmumi ir pirmie zāļu ražotāji, kas uzrādījuši veiksmīgus vakcīnas klīnisko pētījumu datus. Ražotāji plāno jau šomēnes vērsties pie medikamentus uzraugošās institūcijas ASV, lai saņemtu atļauju vakcīnas izplatīšanai.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu