Prāts ir, nevar pierādīt • IR.lv

Prāts ir, nevar pierādīt

2
NULL
Gunita Nagle

Jaunās prasības saviļņojušas akadēmisko vidi – profesoram būs jāprot angļu valoda un jāpublicējas ietekmīgos zinātniskos žurnālos!

Pirms dažiem gadiem igauņu kolēģi bija ļoti pārsteigti, uzzinot, ka vadu vairāku doktorantu zinātniskos darbus, lai gan man nav nevienas starptautiski nozīmīgas publikācijas, stāsta Latvijas Jauno zinātnieku apvienības vadītājs Egils Stalidzāns, Latvijas Lauksaimniecības universitātes Informācijas tehnoloģiju fakultātes profesors. «Jutos kā piekrāpts, atklājot, ka esmu aizstāvējis promocijas darbu, bet ārzemēs esmu zinātniskā nulle.» Tagad Stalidzāns var lepoties, ka viņa vārds ir divās pasaulē populārajās zinātnisko darbu datubāzēs Web of Science (WOS) un Scopus: pirmajā minētas 22 viņa publikācijas, otrajā – 29. «Joks ir tāds, ka zinātnisko darbu šajās datubāzēs nav tik viegli iekļaut,» stāsta Stalidzāns, veikli klikšķinot pa Scopus, lai sameklētu citu latviešu vārdus.

Bet joki ir mazi – Izglītības un zinātnes ministrija grib panākt, lai visi mācībspēki tiektos iekļūt starptautiskajā apritē. Tā sagatavojusi jaunas prasības profesoriem: ikvienam jāzina vismaz viena ES valoda augstā C1 līmenī (cilvēks valodu lieto prasmīgi gan sociālajā, gan akadēmiskajā un profesionālajā jomā), un sešos gados jābūt vismaz piecām publikācijām, kas iekļautas WOS vai Scopus datubāzē. Asociētajiem profesoriem vajadzēs četras publikācijas.

Jaunie zinātnieki ir sajūsmā, bet daudzi no 2340 profesoriem un asociētajiem profesoriem ir sabijušies: ja prasības stāsies spēkā, daļa sociālo un humanitāro studiju programmu var palikt vispār bez profesoriem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu