Krievijā valda vājie • IR.lv

Krievijā valda vājie

6
Foto — Mārtiņš Zilgalvis, F64
Aivars Ozoliņš

Krievijas politiķis Boriss Ņemcovs pēdējo vairāk nekā 20 gadu laikā ir bijis gan deputāts, gan gubernators, gan vicepremjerministrs, gan naftas koncerna vadītājs. Intervijā Ir viņš stāsta, ka Vladimira Putina un viņa draugu miljardieru korumpētais režīms ved Krieviju pretī sabrukumam 

Lai uzvarētu Krievijā, jādzīvo ilgi, – tā saka viens no opozīcijas līderiem Boriss Ņemcovs, kas aizvadītajā nedēļā Rīgā piedalījās starptautiskā konferencē Big Business Day. Arī uz kāda studenta jautājumu pēc lekcijas Rīgas Biznesa skolā – vai opozīcijai ir ilgtermiņa plāns, ņemot vērā, ka iegūt varu pārredzamā nākotnē tai diezin vai izdosies, – viņš kā pirmo punktu min: «Jāizdzīvo.» 

Krievijas pašreizējais režīms nav totalitāra diktatūra, kas nepieļauj nekādu opozīciju un kritiku, tāpēc pazīstamajam politiķim nav gluži jāslēpjas pagrīdē. Taču jārēķinās, ka Vladimira Putina ieviestā «suverēnā demokrātija» modri sargā tās ieskatā pieļaujamā robežas. Režīmam bīstamu žurnālistu un aktīvistu slepkavības ir kļuvušas par Krievijas dzīves ikdienu. Ņemcovam nācās pavadīt 15 diennaktis apcietinājumā, kad 31.decembrī Maskavā milicija viņu aizturēja protesta laikā. Viņa jaunā Tautas brīvības partija gatavojas piedalīties Domes vēlēšanās decembrī, taču politiķim nav ilūziju par vēlēšanu godīgumu. Toties viņš ir pārliecināts, ka Putins agrāk vai vēlāk «ņems nelabu galu» kā visi diktatori. Līdz tam palikt kā alternatīvai, informēt sabiedrību par režīma būtību un piedāvāt citādu attīstības modeli, kura pamatā būtu brīvība, demokrātija un tiesiskums, acīmredzot ir tas, ko viņš dēvē par izdzīvošanu. 

Varbūt netiešs apliecinājums tam, cik tālu pašreizējā Krievija ir no viņa ideāla, ir paša runātais, ka Latvija līdz ar iestāšanos NATO un ES esot atrisinājusi savas «globālās problēmas» un demokrātija teju automātiski dara mūsu valsti imūnu pret Krievijas politisko ietekmi. Arī Saskaņas centra attieksme pret Putinu mainītos, ja šīs partijas cilvēki izlasītu Ņemcova neseno ziņojumu Putins. Korupcija (skat. Nemtsov.ru). «Atnāciet līdzi uz viesnīcu, jums to uzdāvināšu,» viņš aicina. Un veltījumā ieraksta: «Krievija būs brīva.» 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu