Varas tirgotāji • IR.lv

Varas tirgotāji

2
Villā Eivisā slepus nofilmētais Austrijas Brīvības partijas līderis Heincs Kristians Štrahe (pa labi) un bijušais Vīnes mēra vietnieks, tagad partijas parlamentārās grupas vadītājs Johans Gudenuss. Spiegel ekrānuzņēmums
© Der Spiegel

Austrijā ir izjukusi valdība un izsludinātas ārkārtas vēlēšanas, jo kanclers Sebastiāns Kurcs vairs nevarot strādāt kopā ar savu galveno koalīcijas partneri — Brīvības partiju. Lielu skandālu ir radījis slepens videoieraksts, kurā Brīvības partijas līderis ielaižas apšaubāmos politiskos un biznesa darījumos ar sievieti, kas uzdodas par kāda krievu oligarha radinieci

Sniegbalta māja kalna galā, dažus kilometrus no Eivisas pilsētas. Trīs guļamistabas, četras vannasistabas, baseins un atsevišķa māja viesiem. Pavisam 500 kvadrātmetru dzīvojamās platības par 1000 eiro diennaktī.

Grupiņa cilvēku 2017. gada 24. jūlija vakarā vispirms izklaidējas uz terases, dzerot šampanieti, ēdot tunci un suši. Un visa vakara garumā spriež par delikātām tēmām: kā panākt, lai krievu investors tiek pie Austrijas valdības un uzņēmumu pasūtījumiem?

Šiem cilvēkiem nekas nešķiet neiespējams. Viņi apspriež azartspēļu licences, vecas luksusa viesnīcas pārdošanu, autoceļu būves līgumus — un tas viss krievu investoram. Apspriež pat Kronen Zeitung pārņemšanu — tas ir viens no lielākajiem laikrakstiem Austrijā. 

Grupā bija viena sieviete it kā no Krievijas, vēl vien austriešu sieviete ar serbu saknēm un trīs austriešu vīrieši atpūtnieku drēbēs. Tobrīd divi no šiem vīriešiem gatavojās varas pārņemšanai Austrijā: galēji labējās Brīvības partijas (FPÖ) līderis Heincs Kristians Štrahe un bijušais Vīnes mēra vietnieks Johans Gudenuss (viņš arī Serbijā dzimušās sievietes vīrs).

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu