Tu un jūs • IR.lv

Tu un jūs

Linda Lauze

Kad vēršas pie otra cilvēka, latviešu valodā pastāv iespēja izvēlēties vienu no vietniekvārdiem «tu» vai «jūs». Līdzīga tradīcija ir arī citās valodās, piemēram, lietuviešu, vācu, krievu, franču, spāņu valodā.

Elektroniskajā latviešu valodas vārdnīcā www.tezaurs.lv ir norādīts, ka «jūs» ir pieklājības forma, bet ar vietniekvārdu «tu» uzrunā draugus, radiniekus vai ievērojami jaunākus cilvēkus. Tātad vietniekvārdu «jūs» izmantojam oficiālajā saziņā, bet «tu» — neformālajā. Tomēr pašlaik ir novērojams, ka dažādās sfērās vietniekvārdu «tu» izmanto arvien plašāk, bet «jūs» — mazāk. Latviešu valodā, it īpaši mutvārdu formā, ir pastiprinājusies sarunvalodas ietekme, kuru visspilgtāk var novērot plašsaziņas līdzekļos, reklāmā, izglītībā. Ar to saistās lielāka demokrātija valodas līdzekļu izvēlē, nepiespiesta atmosfēra, draudzīga attieksme, neceremoniāla izturēšanās. Piemēram, komerciālas radiostacijas pārstāvis ēterā zvana uz nezināmu telefona numuru un sarunu ar jebkuru svešinieku neatkarīgi no vecuma sāk, lietojot vietniekvārdu «tu».

Viena no Klaipēdas Universitātes gadskārtējās konferences tēmām bija «Ko jūs gribētu saglabāt latviešu valodā nākamajām paaudzēm?», un tās iespaidā radās rosinājums pētīt, vai un kā ir mainījies vietniekvārdu «tu» un «jūs» lietojums, salīdzinot ar līdzīgas aptaujas rezultātiem pirms 18 gadiem. Tie paši jautājumi, tā pati metode — aptaujāti 200 respondentu piecās vecuma grupās, sākot no 15 gadu vecuma.

Kad 1999.—2000. gadā tika vaicāts, vai latviešu valodā vajadzētu atteikties no vietniekvārda «jūs», uzrunājot vienu cilvēku, tikai 3% aptaujas dalībnieku apstiprināja šādu varbūtību, 85,5% to noliedza. Atbildēs uz šo jautājumu pēc 18 gadiem vietniekvārda «jūs» pozīcijas joprojām izrādās stabilas — pozitīvo atbilžu skaits pat ir samazinājies par vienu procentpunktu, un negatīvo atbilžu skaits nedaudz paaugstinājies — līdz 87%.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu