Krokusu meklējumos • IR.lv

Krokusu meklējumos

2
Paša Jāņa Rukšāna radītā krokusu šķirne ‘Snow Crystall’
Gunita Nagle

Lielu daļu dzīves Jānis Rukšāns veltījis, ceļojot pa pasauli un meklējot savvaļas sīpolaugus. Viņa roku darbs ir pasaulē lielākā krokusu kolekcija un šogad izdotā krokusu enciklopēdija. Un nu Rukšāns pošas meklēt jaunas sugas

Nav citas vietas, kur dažos desmitos kvadrātmetru ir tik liela krokusu daudzveidība kā Jāņa Rukšāna siltumnīcā Pārgaujas novadā. Pusotra tūkstoša krokusu paraugu! Atklātas 236 krokusu sugas, ap 200 no tām ir viņa kolekcijā. Uzcirties baltā kreklā un ar žilbinošu smaidu, Rukšāns lepni pavēsta: «Tā ir lielākā krokusu kolekcija pasaulē. Otras tādas nav.» 

Lielākā daļa krokusu, tāpat kā citas sīpolpuķes, ir savvaļā uzieti. Rukšāns ir atklājis 31 krokusu sugu – atveda no ekspedīcijām, iestādīja. «Piemēram, šeit ir viens vēlu ziedošs krokuss no Grieķijas. Līdzās ir redzams, kāds šis krokuss izskatās, audzis Maķedonijā. Pagaidām uzskata, ka tā ir viena un tā pati suga. Taču esmu pārliecināts, ka zem viena nosaukuma slēpjas divas dažādas sugas, un šī ir pavisam cita, jauna,» spīdošām acīm stāsta pieredzējušais sīpolpuķu kolekcionārs un selekcionārs. Nupat martā iznākusi viņa smagum smaga un krāšņa grāmata The World of Crocuses. Tās titullapā ierakstīts: «Šis darbs ir mana dāvana Latvijai tās simtgadu jubilejā.»

Smalkumu mīļotājiem

Jānis Rukšāns ir piedzīvojumu meklētājs. Kopš jaunības ir klīdis pa mežiem un pļavām, kāpis kalnos un pabijis tuksnešos, lai atrastu kādu sīku puķīti. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu