Neizdomātāji • IR.lv

Neizdomātāji

8
Gundars Ignats

Tuvojās sesija, un brīvās dienas pavadīju pie vecvecākiem laukos, starp grāmatu, pierakstu un sakopēto materiālu stundām palīdzēju mājas darbos, padarbojos dārzā, paskaldīju malku – tieši tik daudz, lai nepārpūlētos, bet vienlaikus – lai atpūtinātu prātu

Kādā brīdī, kad bijām piesēduši pēcpusdienas piesaulītē, vectēvs teica, lai es nākot saimniekot – māja ir, zeme arī, atliek tikai strādāt. No piedāvājuma es apmulsu, nebiju domājis, ka varētu dzīvot laukos. Kā tad, vecāmamma pārtrauca īso klusumu, ko tad viņš šeit darīs. Vecāmamma iebilda, viņa ļoti bieži kaut ko iebilda vectēvam. Kaut ko izdomās, viņš atbildēja, reku dārzā var siltumnīcas uzcelt, audzēs tomātus un gurķus. Kā tad, vecāmamma joprojām bija skeptiska. Pagāja laiks, un es neko neizdomāju. Ne tomāti, ne gurķi man tobrīd nebija prātā, sarunu es ātri vien aizmirsu, vilkmes uz laukiem – saimniekot, darboties – man nebija. Šķita, ka vienīgais piemērotais ceļš – ceļš uz pilsētu. Laikam jau to bija domājusi arī vecāmamma. Un tā arī notika. 

Rīga ir viss. Rīgā ir iespējas. Rīgā ir kultūra, teātri, muzeji, kino un popkorns ar garšvielām. Rīgā ir sabiedriskais transports – tramvaji aizved un trolejbusi atved, autobusi kupenās iestieg tikai lielākajos puteņos. Un visas svarīgās lietas notiek šeit. Bieži kaucošas operatīvā transporta sirēnas, gājieni, protesta piketi, aizliegumi un atļaujas. Tikšanās un sanāksmes, no kurām un uz kurām steidz svarīgi cilvēki vienmēr spīdīgās kurpēs, ar akurātām frizūrām un galvā ieaugušām mobilā telefona austiņām. 

Viņi ir gudri. Ieradušies no perifērijas, ieguvuši izglītību, atraduši piemērotu vietu. Strādā no rīta līdz vakaram un, ja nepieciešams, vēl ilgāk. Viņi organizē dažādas darba grupas, skaitļos un grafiskos attēlos izsaka realitāti, sagatavo programmas un plānus, izstrādā dažādus regulējumus, piemēro tos, vēlāk pārbauda un uzrauga. Tiecas saprast procesus. Kāpēc ir tā un nevis citādi? Kāpēc perifērijā klājas sliktāk nekā centrā? Ko darīt un no kā finansēt? Kam par to jāatbild? Kā  paaugstināt vienus rādītājus un samazināt citus? Darba ir daudz. Svarīgie cilvēki ir ļoti steidzīgi, it kā aiz steigas gribētu paslēpties no urdošā jautājuma, it kā gribētu aizbēgt. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu