Neesam vairs krīzes režīmā • IR.lv

Neesam vairs krīzes režīmā

Toms Platacis. Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Pauls Raudseps

Konkursā uz valsts galvenā netīrās naudas meklētāja — Finanšu izmeklēšanas dienesta — vadītāja amatu uzvarējis līdzšinējais vadītāja vietnieks Toms Platacis (30). Kādas ir viņa prioritātes?

Pirms kovida un Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā Latviju 2018. gadā jau drebināja cita krīze — draudi, ka caur vietējām bankām plūstošās netīrās naudas straumes ieraus valsti starptautiskās naudas atmazgāšanas apkarošanas organizācijas FATF «pelēkajā sarakstā». Par finanšu sistēmas «kapitālo remontu» galveno atbildību uzņēmās Finanšu izlūkošanas dienests (FID).

No pelēkā saraksta Latvija izvairījās, taču nerezidentu banku sektors nepadevās bez cīņas, un FID pirmā vadītāja Ilze Znotiņa par saviem pūliņiem iemantoja daudzu nepatiku. Lai gan viņa uzvarēja konkursā, Saeima pērn jūnijā viņu neapstiprināja uz otro termiņu. Pēc tam valdība nesteidzās meklēt aizvietotāju. Jaunu konkursu izsludināja tikai martā, un augusta vidū par tā uzvarētāju pasludināja Tomu Plataci, kurš 2021. gadā kļuva par Znotiņas vietnieku un kopš pagājušā gada vasaras pildīja FID priekšnieka pienākumus.

Lai uzzinātu par Platača plāniem, ja valdība viņu virzīs un Saeima apstiprinās amatā, siltā piektdienas pēcpusdienā dodos uz Galerijas Centrs 4. stāva stilīgo Burzmu, tieši kaimiņos FID birojam. Platacis gan saka, ka bieži tur neejot — parasti nākas pusdienot pie darba datora, taču esot iecienījis Vīnkalnu picu.

Platacis nav plašāk pazīstams, taču karjeras izaugsme viņam bijusi strauja. Saņēmis maģistra grādu LU juristos, studējis arī Ļubļanas Universitātē Slovēnijā. Gandrīz pusotru gadu strādājis advokātu birojā CersJurkāns, pēc tam divus gadus Deloitte Legal, uz kuru aicinājumu atsaucies, jo «vienmēr gribējās sevi redzēt starptautiskā vidē». Tur strādājis ar bankām saistītos projektos Baltijas līmenī un ar sankcijām saistītu projektu Apvienotajā Karalistē. Jau 2019. gadā kļuvis par FID Sadarbības koordinācijas nodaļas vadītāju, kas atbild par kontaktiem ar citām institūcijām, bet pusgadu vēlāk pārņēmis Stratēģiskās analīzes nodaļas vadību. Šobrīd sevi raksturo kā «jaunu, enerģisku un veselīgi ambiciozu». Prasu, vai tas nerada problēmas, ja starptautiskos forumos jārunā ar citu valstu kolēģiem, kuri šādu dienestu vadībā mēdz būt krietni vecāki un rūdītāki? Platacis atbild, ka pirmajā acu uzmetienā varbūt rodas jautājumi, bet, «tiklīdz sevi pierādi, pamato, kāpēc te esi, viss ātri mainās, un nekādu negatīvu pieskaņu nekad neesmu izjutis».

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu