Spiež, pazemo, nepaskaidro • IR.lv

Spiež, pazemo, nepaskaidro

7
Linda Kagaine ar meitiņu. Foto — Ieva Salmane
Gunita Nagle

Kā katorgā — tā Linda Kagaine atceras savas pirmās dzemdības. Divi pētījumi pierāda, ka Latvijā piektā daļa, iespējams, pat vairāk, sieviešu dzemdībās guvušas traumatisku pieredzi. Pētījuma autori, medicīnas un ētikas eksperti šos datus uzskata par satraucošiem

Pagājušā gada 30. maijā pasaulē nāca Lindas Kagaines pirmais bērniņš. Tam būtu bijis jābūt skaistam notikumam. Bet Linda dzemdības Jūrmalas slimnīcā atceras kā «katorgu». Pēc tam, kad viņa piecas stundas bija dzemdējusi, bet bērns vēl nebija piedzimis, mediķi viņas vīru no palātas izraidīja un lika lietā tā dēvēto Kristellera metodi, tas ir, uzguļoties uz dzemdētājas vēdera, ārsts ar fizisku spēku mēģināja bērnu izspiest. 

Tika izmantota arī vakuumekstrakcija, tas ir, mediķi centās bērnu izvilkt no dzemdes, satverot viņa galvu ar īpašu ierīci. «Turklāt vēl vairāki mediķi turēja mani aiz kājām. Nepārspīlēju, tā tiešām bija,» ar šausmām atceras Linda. 

Neviens no mediķiem viņai neesot skaidrojis, kas un kāpēc ar Lindu tiek darīts. «Pēc visas šīs katorgas pulksten 9.35 mana meita piedzima ar ķeizargriezienu.» Kad Linda palātā pamodās, bērniņa līdzās nebija. Divas stundas pēc dzemdībām ar Neatliekamās medicīniskās palīdzības mašīnu tika aizvests uz Stradiņa slimnīcas intensīvo nodaļu, kur trīs no sešām dienām pavadījis hipotermijas terapijā. Tas samazina tālāku smadzeņu šūnu bojājumu risku, ko radīja samazināts skābekļa daudzums bērna asinīs. Linda, iepazinusies ar medicīnas dokumentiem, ir pārliecināta, ka to izraisīja novēlotās dzemdības.  

Gribētos, lai šis būtu ārkārtējs gadījums, taču tā nav — divos dažādos pētījumos pierādīts, ka Latvijā daudzas sievietes dzemdībās gūst traumatisku pieredzi. Ginekoloģes Elizabetes Pumpures vadītā pētījumā konstatēts, ka dzemdībās no vardarbības cietuši 17% sieviešu. Savukārt publicistes Agras Lieģes-Doležko un komunikācijas zinātņu doktores Olgas Procevskas pētījumā par dzemdību pieredzi secināts, ka ar dažādu veidu vardarbību no medicīnas personāla puses saskārušies 36% sieviešu. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu