Karš Ukrainā. 35. nedēļas galvenie notikumi • IR.lv

Karš Ukrainā. 35. nedēļas galvenie notikumi

Viena no Kijivas galvenajām ielām 24. oktobra vakarā — pēc Krievijas uzbrukumiem energoapgādes infrastruktūras objektiem galvaspilsētā ieviests slīdošais elektrības padeves grafiks. Foto — Scanpix

1. Sašauj energotīklu
Kopš 10. oktobra Krievija veic masīvas Ukrainas kritiskās infrastruktūras apšaudes, bieži spārnoto raķešu vietā izmantojot Irānas bezpilota lidaparātus. Ukrainā nopietni bojāti aptuveni 40% enerģētikas objektu, tāpēc daudzviet tikusi ierobežota elektroapgāde, lai stabilizētu kopējo tīklu. Ukrenergo aicinājis patērētājus taupīt elektroenerģiju, sevišķi rītos un vakaros. Statistika liecina, ka Krievija oktobrī Ukrainas energotīklam uzbrukusi 51 reizi. 

2. Dronus palaiž arī no Baltkrievijas
Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis pirmdien paziņoja, ka Krievija pasūtījusi aptuveni 2000 dronu no Irānas. Desmit no šiem droniem uz Ukrainu tika palaisti arī pirmdien no Baltkrievijas teritorijas. Lai palīdzētu ukraiņiem aizsargāties pret šo bezpilota lidaparātu un arī raķešu uzbrukumiem, ASV apsver iespēju no saviem krājumiem piegādāt Ukrainai jaunu pretgaisa aizsardzības sistēmu HAWK.

ES pagājušajā nedēļā vienojās noteikt sankcijas Irānai par kaujas dronu piegādāšanu Krievijai. Savukārt Krievija piedraudēja, ka pārskatīs sadarbību ar ANO, ja organizācija nosūtīs ekspertus notriekto Irānas dronu izmeklēšanai.

3. Raķetes tēmē inženieri
Neatkarīgā tiešsaistes laikraksta The Insider, pētnieciskās žurnālistikas grupas Bellingcat un Vācijas žurnāla Der Spiegel žurnālisti atraduši slepenu apakšvienību Krievijas Bruņoto spēku Galvenā skaitļošanas centra sastāvā un identificējuši 30 Krievijas kara inženierus, kuru uzdevums ir notēmēt raķetes uz civilajiem objektiem Ukrainā. Lielākā daļa šo kara inženieru ir jaunieši ar pieredzi informācijas tehnoloģiju jomā un pat datorspēļu izstrādē. Apakšvienībā ir trīs komandas: viena tēmē jūrā bāzētās raķetes Kalibr, otra — uz zemes bāzētos operatīvi taktiskos raķešu kompleksus Iskander, bet rešā — gaisā bāzētās raķetes H-101. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu