Nāvējoši bīstams darbs • IR.lv

Nāvējoši bīstams darbs

18
Dmitrijs Muratovs. Foto — Jeļena Anosova, speciāli Novaja Gazeta
Aivars Ozoliņš

Novaja Gazeta galvenais redaktors Dmitrijs Muratovs (60) ir kategoriski pret karu, taču brīdina, ka Putins var valdīt Krievijā vēl ilgi

Nobela Miera prēmijas laureāts Dmitrijs Muratovs marta sākumā Rīgā piedalījās starptautiskā dokumentālā kino festivāla Artdocfest žūrijā. Taču intervijas visiem medijiem konsekventi atteica. Tomēr apsolīja savam draugam kinorežisoram Vitālijam Manskim, ka runās ar žurnālu Ir pēc tam, kad būs atgriezies Maskavā.

Kad 3. martā Eho Moskvi direktoru padome nolēma slēgt radiostaciju un darbību pārtrauca arī televīzijas kanāls Doždj, laikraksts Novaja Gazeta palika Krievijā vienīgais lielais neatkarīgais medijs.

Krievijas iebrukuma Ukrainā pirmajā dienā, 24. februārī, Muratovs paziņoja, ka «mūsu valsts ir sākusi karu ar Ukrainu», taču «mēs nekad neatzīsim Ukrainu par ienaidnieci». Divas dienas vēlāk Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis uzrunā tautai pateicās Muratovam un citiem Krievijas cilvēkiem, kuru «sirdsapziņa skan un skan skaļi».

Bet 4. martā Putins parakstīja Krievijas Valsts domes pieņemtos grozījumus Kriminālkodeksā, kuri paredz līdz 15 gadiem ilgu cietumsodu par «viltus ziņām», piemēram, par kara Ukrainā dēvēšanu par karu. NG todien publicēja paziņojumu: «Kara cenzūra Krievijā ir pārgājusi pie draudēšanas ar kriminālvajāšanu gan žurnālistiem, gan pilsoņiem, kuri izplata informāciju par karadarbību, kura atšķiras no Aizsardzības ministrijas preses relīzēm. Tāpēc mēs noņemam materiālus par šo tēmu.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu