Lai dzīvo jaunākās ziņas! • IR.lv

Lai dzīvo jaunākās ziņas!

Emīlijas Benjamiņas lomā Guna Zariņa. Publicitātes foto
Kristīne Simsone

Daudzsēriju filma Emīlija. Latvijas preses karaliene — zudušo laiku rekonstruējot

Politika ir viskaitinošākā garlaicības forma, nosaka kāds no filmas Emīlija. Latvijas preses karaliene varoņiem. Šī frāze izskan daudzsēriju filmas pašā sākumā, kur atainots laiks, kad Rīga jau ir atguvusies pēc Pirmā pasaules kara un tās iedzīvotāji dedzīgi alkst iet kopsolī ar citu Eiropas metropoļu tendencēm. 

Gunas Zariņas spēlētā titulvarone kopā ar dzīvesbiedru Antonu jeb Toniju Benjamiņu (aktiera Jura Bartkeviča lieliskā tēlojumā) svin sava izdevuma Jaunākās Ziņas arvien pieaugošo tirāžu, pie apvāršņa ir spārnoti plāni par jaunu izdevumu Atpūta, kas vēstītu par to pašu, ko žurnāli Parīzē, tikai latviski. 

Politika nudien vēl nav dienaskārtībā. Taču turpmākajā seriāla gaitā tam paredzēts mainīties — neizbēgami tuvojas vairāki vēsturiski pagrieziena punkti, piemēram, 1934. gada maijs, kad Kārlis Ulmanis īsteno valsts apvērsumu un sagrābj varu; vēl pēc sešiem gadiem Padomju Savienība okupē Latviju. Turbulentie notikumi īpaši izgaismo Benjamiņas spēku un unikālo personību ar dzelžaino motivāciju — viņai jānavigē cauri politiskajiem līkločiem, lai saglābtu Jaunāko Ziņu iznākšanu, kā arī, protams, savu ietekmi un publisko stāju.

Seriālā Emīlijas Benjamiņas personāžs nav atainots svētsvinīgi altruistisks vai idealizēts — te redzam stingra rakstura sievieti, kas ir ambicioza, godkārīga un nereti gatava arī uz agresīviem manevriem. Šāds sievietes tēls neatkarīgās Latvijas kinoekrānus vēl nav apdzīvojis. Likumsakarīgi, ka Emīlijas Benjamiņas loma uzticēta vienai no mūsdienu izcilākajām Latvijas aktrisēm — Gunai Zariņai. Viņa Benjamiņas lomu nospēlē ar fokusētu pārliecību un precīzi artikulētu ekspresiju.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu