Liberālais konservatīvs (vai otrādi?) • IR.lv

Liberālais konservatīvs (vai otrādi?)

2
Ilustratīvs attēls no pixabay.com
Gunārs Nāgels, laikraksta „Latvietis“ galvenais redaktors

Alvis Hermanis radījis kārtējo ažiotāžu, izklāstīdams savus septiņus ētiskās uzvedības noteikumus viņa vadītajā Jaunā Rīgas teātra (JRT) darbiniekiem un skatītājiem. Pirmais no tiem raksturo arī visus pārējos: “Mūsu teātrī ir atļauta runas brīvība bez jebkādiem ierobežojumiem.”

Protams, šīs tēzes izsauca pretreakciju. Pirmā un redzamākā bija kinorežisore un publiciste Alise Zariņa. Viņa aizrādīja: “Vārda brīvība nenozīmē to, ka tevi nevar kritizēt par taviem izteikumiem, kā arī vēl mazāk vārda brīvība nozīmē, ka tu drīksti liet samazgas virsū citiem un cerēt, ka tādējādi tu izpelnīsies cieņu, apbrīnu, puķes un aizkustinājuma asaras.”

Alvis Hermanis nepalika atbildi parādā un savā Facebook kontā ievietoja skaidrojumu par savu manifestu. Un tad pēc vairākām stundām Hermaņa rakstītais tika dzēsts. Mistiski, bez paskaidrojuma. Viņa teksts jau bija pārtverts un publicēts citur, tāpēc viegli pārbaudīt, ka tur nav nekādas naida runas vai faktu viltojumu.

Pazudušā rakstā Hermanis atzīstas, ka “pārtraucām darba attiecības ar vienu režisoru (vīrieti), kurš nemācēja mēģināt izrādes, nepazemojot sievietes (aktrises). Kad tas atkārtojās jau trešo reizi, tad nolēmu, ka laikam pietiks”. Nav skaidrs, vai sieviešu pazemošanai tika izmantota tikai JRT atļautā “runas brīvība bez jebkādiem ierobežojumiem”, vai arī fiziskā ietekmēšana. Būtu interesanti šo noskaidrot.

Hermanis pareizi definē problēmu: “Nezinu, kuri te tagad tie liberāļi un kuri tie konservatori. Par tām definīcijām atkal varētu pastrīdēties.”

Skaļiem “konservatīviem” tagad ir ierasts lamāt tos, kuri domā citādi, par “liberāļiem”, “komunistiem”, “liberastiem”, “perversijas atbalstītājiem”… utt., novelkot vienlīdzības zīmi starp visiem “ienaidniekiem”. Tas jau sāk atgādināt vācu okupācijas laika propagandu, kas vilka vienlīdzības zīmi starp “žīdiem” un boļševikiem.

Ir skaidrs, ka šodienas “dzēšanas kultūras” dedzīgākie piekritēji nav nekādi liberāļi, bet kļūdaini iedomājas, ka var salāpīt pagātnes netaisnības ar acu aizsiešanu šodien. Gandrīz katru dienu atrod jaunus literatūras vai citu kultūras nozares darbus, kurus dzēst no tautas atmiņas. Paliek iespaids, ka veselais saprāts ir kļuvis par upuri fanātismam.

Interesanti, ka 2009. gada pētījums par politisko ideoloģiju un morālām vērtībām Amerikā konstatēja, ka liberāļi mēdz būt līdzjūtīgāki, bet konservatīvie – laipnāki.

Mans jautājums – vai laipnība vēl arvien ir konservatīvo vērtība?

Komentāri (2)

QAnon 09.03.2021. 13.04

Konservatīvi liberāļi (nejaukt ar liberastiem) tas ir dabiski. Liberālismu raksturo vārda un uzņēmējdarbības brīvība. Tādi bija Reigans, Tečere, Kols, tāds ir Rīcības Prezidents, Trampa kungs. Konservatīvo liberāļu vienīgais trūkums ir nepamatota iecietība, proti, kad liberasts iespļāvis sejā, noslauka spļāvienu, tā vietā, lai no oponenta purna uztaisītu kotleti.

+1
0
Atbildēt

0

QAnon 10.03.2021. 15.01

Lai šie pāris tūkstoši cilvēku ar savu “pareizo domāšanu” kontrolē viens otru, bet neļausim viņiem kāpt mums uz galvas
/Alvis Hermanis/
https://www.pietiek.com/raksti/lai_sie_paris_tukstosi_cilveku_ar_savu__pareizo_domasanu__kontrole_viens_otru,_bet_nelausim_viniem_kapt_mums_uz_galvas
Ja kādam ķīmiskā kastrācija, izmantojot stipras neorganiskās skābes, liekas neestētiska, lai būtu ķirurģiskā, tikai jānodrošina vismaz 99% garantija, ka fiziskiem, garīgiem un morāliem invalīdiem, STS un zarnu infekciju perēkļiem, vairs nav iespēju kropļot latviešu bērnus un jauniešus.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu