Baltijas baidītāji • IR.lv

Baltijas baidītāji

24
Arī Baltijā dzirdīgas ausis guvusi atsevišķu amerikāņu aktīvistu un vakcīnu noliedzēju izveidota videofilma Plāndēmija, kurā jaunais koronavīruss parādīts kā globāla afēra farmācijas firmu interesēs. Foto — Scanpix
Daiva Repečkaite, Eva fon Šapere, Helīsa Raudsika, Sabīne Bērziņa, Evita Puriņa, Re:Baltica

Kas izplata melus par Covid-19 vakcīnām trijās Baltijas valstīs? Tā ir raiba kompānija: veselīga dzīvesveida sludinātāji un citi peļņas tīkotāji, politiskā kapitāla krājēji un Kremļa propagandas fani

Jolitai no Viļņas pirmoreiz šaubas par vakcīnām radās grūtnieču grupā. Viņa bija plānojusi bērnus potēt ar vakcīnu kalendārā paredzētajām potēm, bet tad iespaidojās no citiem vecākiem un sāka sekot dažādām Facebook grupām. Viņas lēmums atteikties no potēm šokēja vīramāti, kas ir ārste.  

Ar Jolitu (vārds mainīts) runājām pērn jūnijā. Toreiz viņa nosodīja Facebook «cenzūru» jeb sadarbību ar faktu pārbaudītājiem, kas ar attiecīgu norādi marķē nepatiesu informāciju. Stāstīja, ka viņai patīk skatīties London Real. Ar šīs Lielbritānijā veidotās interneta televīzijas palīdzību pērnvasar pie skatītājiem nonāca arī milzīgu popularitāti guvusī videofilma Plāndēmija, kurā Covid-19 rādīta kā globāla afēra farmācijas firmu interesēs un pausti meli par vakcīnām.   

Lai pirms Covid-19 potēšanas noteiktu vakcīnu pretinieku kustības ietekmi, Lietuvas parlamentārā komisija pērnruden lūdza armijas palīdzību. Lietuvas armijas stratēģiskās komunikācijas departamenta vadītājs Gintars Korīzna stāsta — viņi analizējuši komentārus lielāko mediju platformās un sociālo mediju kontos novembrī. Radikāli antivakseri jeb vakcīnu pretinieki bijuši 7% no visiem diskusiju dalībniekiem. Turklāt viņi ne tikai raksta komentārus internetā, bet arī cenšas traucēt valsts institūciju darbu, piemēram, masveidā sūtot e-pastus deputātiem un valdībai.

«Mūsu analītiķi domā, ka viņi vispirms koordinē savas darbības slēgtās grupās un tad rīkojas publiski,» saka Korīzna. Lielākā daļa publiski pieejamo lapu, ko viņi analizēja, saistītas ar YouTube kanāliem vai Facebook lapām, kas izplata dažādas sazvērestības teorijas. 70% satura nebija lietuviešu valodā, lielākoties — krieviski.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu