Mūsdienu modernisms • IR.lv

Mūsdienu modernisms

Kvalitatīva ārtelpa, kādam jābūt arī Dailes teātra laukumam, autoru skatījumā ir droša, draudzīga un pieejama ikvienam, arī senioriem, cilvēkiem ratiņkrēslos un ar bērnu ratiņiem, kam pašreizējais terasējums un pakāpieni ikdienas gaitās ir šķērslis. Vizualizācija — MADE arhitekti
Veronika Viļuma, Fold

Dailes teātris kļūs daiļāks — arhitektiem ir redzējums, kā padarīt tā teritoriju par drošu, patīkamu un pieejamu pulcēšanās vietu

Par spīti tam, ka ēka atrodas pilsētas centrā un ir nozīmīga kultūrvieta, Dailes teātra teritorija gadiem ilgi stāvējusi nesakārtota un nebaudāma. Ļaudis to šķērso vajadzības, ne ērtības dēļ, nemaz nerunājot par vēlmi laukumā pie teātra pakavēties ilgāk. 

Lai beidzot problēmu risinātu, gada sākumā Rīgas domes Īpašuma departaments izsludināja Dailes teātra teritorijas labiekārtojuma metu konkursu, un komisijas izvērtēšanai tika iesniegti astoņi projekti. Marta izskaņā konkurss noslēdzās ar arhitektu biroja MADE arhitekti uzvaru, kuri aiz sevis atstāja ne mazāk cienījamus profesionāļus — otro vietu ieguva Ainavu projektēšanas darbnīca ALPS, trešo — biroja Sudraba Arhitektūra un ainavu arhitektes Lindas Zaļās kopdarbs. 

Konkursa žūrijas priekšsēdētājs, Kultūras ministrijas arhitektūras eksperts Jānis Dripe slavē uzvarētāju detalizēti izstrādāto, pamatoto projektu, kurā saglabāta teātra kompleksa autores, modernisma arhitektes Martas Staņas 1976. gadā realizētā pamatideja, taču vienlaikus ieviesti arī jauni, mūsdienu prasībām atbilstoši risinājumi, sākot no lietusūdens novadīšanas līdz vizuālās komunikācijas sistēmu sakārtošanai. 

Droši un aicinoši

Kvalitatīva ārtelpa, kādam jābūt arī Dailes teātra laukumam, autoru skatījumā ir droša, draudzīga un pieejama ikvienam, arī senioriem, cilvēkiem ratiņkrēslos un ar bērnu ratiņiem, kam pašreizējais terasējums un pakāpieni ikdienas gaitās ir šķērslis. «Martas Staņas veidotā laukuma kompozīcija ir vērienīga un ģeometriski tīra, taču vienlaikus atsvešināta no apkārtējās pilsētvides un cilvēka mēroga. Arī laika zobs bijis nesaudzīgs, un daļa elementu ir ne tikai nolietoti, bet pat bīstami,» secinājusi autoru komanda, kurā darbojās arhitekti Miķelis Putrāms, Linda Krūmiņa, Mārtiņš Vaskis, Krists Lūkins, urbāniste Evelīna Ozola un grafikas dizainers Edgars Zvirgzdiņš. Teritorijas reljefa vienmērīga izlīdzināšana un mazāka izmēra apzaļumotu platformu izveidošana ļaus laukumu bez grūtībām šķērsot visdažādākajos virzienos un piedāvās vairāk vietu nesteidzīgai atpūtai — sēdēšanai, zvilnēšanai un rotaļām līdzās jauniem koku un ziedu stādījumiem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu