Vai cīņa pret “zaļo” enerģiju var radīt izaugsmi? • IR.lv

Vai cīņa pret “zaļo” enerģiju var radīt izaugsmi?

32
Ilustratīvs foto: Reuters/LETA
Kristaps Stepanovs

Viena no šī pirmsvēlēšanu perioda pateicīgākajām tēmām, lai piesaistītu sabiedrības uzmanību ir obligātā iepirkuma sistēmas pārskatīšana. Izvirzītais mērķis mazināt OIK maksājumu slogu patērētājiem skan skaļi un atbalstāmi. Tomēr izvēlētais skatījums uz šo jautājumu ir visai šaurs, kur pamatfokusā ir cīņa pret atjaunojamo energoresursu izmantošanu. Ignorējot faktu, ka atjaunojamie energoresursi (AER) saņem tikai daļu no OIK maksājumiem, bet tieši vēja, saules un biomasas koģenerācijas spēkstacijas ir tās, kas nodrošinās lētākas elektroenerģijas pieejamību ilgtermiņā.

Situācija, kad darbs pie AER atbalsta mehānismu pilnveidošanas tiek definēts kā cīņa ar zaļās enerģijas atbalstu, liek domāt, ka atjaunojamie energoresursi ir kaut kas Latvijas tautsaimniecībai nevēlams.

Tieši šogad notiek straujš elektroenerģijas cenu kāpums un to savā veidā nosaka fakts, ka visa reģiona energosistēmā pietrūkst lētas atjaunojamās enerģijas. Cenu augšupeju virza sausie laikapstākļi un to rezultātā samazinātā hidroelektroenerģijas ražošana gan Baltijā, gan Ziemeļvalstīs. Tāpēc tiek darbinātas fosilo energoresursu spēkstacijas, kuru ražošanas izmaksas vēl paaugstina CO2 kvotu cenu kāpums. Ja Latvijā būtu mērķtiecīgi attīstīta vēja enerģijas ražošana, elektroenerģijas cenas būtu zemākas un attiecīgi arī pieaugtu tautsaimniecības konkurētspēja.

Tādējādi Eiropas Komisijas noteiktais mērķis līdz 2020. gadam sasniegt, ka 40% no Latvijā iegūtās elektroenerģijas ir no AER, nebūt nav tikai kādas formālas prasības, kas mums patiesībā nav nepieciešamas. Tas ir Latvijai ļoti aktuāls un izpildāms uzdevums, kas samazinātu Latvijas atkarību no energoresursu importa un ļautu pastāvīgi samazināt enerģijas cenas reģionā.

Jau pašlaik ievērojami atpaliekam no mūsu kaimiņvalstīm, kurās aktīvi apgūst vēja un saules enerģijas izmantošanu, tādējādi radot sev lētu enerģijas ražošanas resursu bāzi nākotnei. Tikmēr Latvijā jaunu enerģijas ražošanas jaudu ieviešana ir praktiski apstājusies, jo pastāvīgi mainīgā situācija saistībā ar šīs nozares atbalstu rada riskantu klimatu ārvalstu investīcijām, bez kurām lielu AER projektu attīstība faktiski nav iespējama.

Vienlaikus Latvijā obligātā iepirkuma ietvaros līdz pat divām trešdaļām zaļās enerģijas ražošanai paredzētā atbalsta nonāk pie dabasgāzes koģenerācijas spēkstacijām, kas pēc būtības ir salīdzinoši dārgāks fosilais resurss.

Tas faktiski veido absurdu situāciju, kad pārskatot obligātā iepirkuma izmaksas, jāmeklē veidi, kā ierobežot zaļās enerģijas atbalstu, lai aizstāvētu investīcijas fosilo resursu spēkstacijās.

Tā vietā, lai izvērstu cīņu ar visu AER nozari, obligātā iepirkuma sistēmā ir  skaidri jānodala zaļie un fosilie resursi un jāveido uz efektīvu sadarbību vērsta platforma, kur enerģijas ražošana no AER tiek uzlūkota kā integrēta ilgtspējīgas tautsaimniecības sastāvdaļa, nevis kāds svešķermenis. Pretējā gadījumā pieaug risks, ka cīņa ar pagātnes rēgiem, aptur  kritiski svarīgas nozares izaugsmi, kurai nākotnē jārūpējas par valsts energoneatkarību un stabilām elektroenerģijas cenām Latvijas patērētājiem.

 

Autors ir Vēja enerģijas asociācijas valdes loceklis

Komentāri (32)

Jānis Lakijs 21.09.2018. 09.04

Vai kāds, lūdzu, varētu pastāstīt, ko Rīgas domē pēdējā gada laikā reāli ir panākuši Bordāna Jaunās Konservatīvās partijas deputāti?
Paldies.

+3
-1
Atbildēt

4

    tonijs > Jānis Lakijs 21.09.2018. 09.55

    Ko reāli var paveikt partija, kas atrodas opozīcijā? Tikpat labi varētu jautāt, ko Rīgas domē reāli panākusi Nacionālā apvienība, pat neskatoties uz atsevišķu tās deputātu draudzību ar Saskaņas deputātiem. Vispār jau tā dēvētās latviskās partijas vienojās opozīcijā strādāt kopā, ja aizmirsi. Lūdzu.

    +1
    -2
    Atbildēt

    2

    QAnon > tonijs 21.09.2018. 10.22

    Ar ko, koprofāg, NA varēja opozīcijā strādāt kopā? Ar pederastu Vienotību, kas ir priecīga, ka paģeļņiki, SC, tiem neatgādina par Citadeles valsts nozagšanas megaafēru un neprasa “doļu”, jeb kurmja Bordāna čekas projektu, Jauno Komparķiju, kas tika taisīta kā pretstats Latvijas nacionālpatriotiem?
    Pastāsti, sliktās sievietes un nezināma interventa defektīvā atvase, par NA deputātu draudzību ar staļinistiem – rusistiem?

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    Sskaisle > tonijs 21.09.2018. 10.12

    nu takš nevienojās – kremlis NA neatļāva ar latviskām partijām vienoties – esot jābūt princiiāliem slepenajiem sc = kremļa draudziņiem

    nu mīļo Tonij, n ko tu atkal ar savu naivumu

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    tonijs > Jānis Lakijs 21.09.2018. 09.59

    QAnon > tonijs 21.09.2018. 11.23

    Latviju brīvu no zagļiem? Vai Bordāns jau pašrocīgi ir izrāvis aknas kādam desmitam savu paģeļņiku, Latvijas ceļa komunistu cūkām un čekas pederastiem?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Jānis Lakijs > tonijs 21.09.2018. 10.23

    Palasīju JKP avīzi, paldies. Manuprāt, populisti un meļi. Arī pirms Rīgas vēlēšanām meloja, ka parādīšot velnu Ušakovam. Tagad būs tāpat.
    Brīnums, ka nepiedāvāji palasīt KPV.LV programmu :)
    https://kampiedervalsts.com/programma/

    +4
    -1
    Atbildēt

    1

    Sskaisle > Jānis Lakijs 21.09.2018. 10.55

    TU NEJAUc savus naciķus ar Bordāna partiju, nu takš atkāpies sātan tu tāds

    +1
    0
    Atbildēt

    2

    QAnon > Dusma 21.09.2018. 11.33

    Tas čekas mūdzis nav atradis neviena vārdiņa ko bilst par pēdējo 10 gadu laika vislielākām valsts nozagšanas megaafērām: TECII 2. kārtu, PV, LM, Citadele, Gudrona dīķi, Stradiņa slimnīca, OIK, AirBaltic un daudzām citām.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Jānis Lakijs > Dusma 21.09.2018. 11.13

    Vai esi droša, ka tava ķengāšanās te nāks par labu svētajam Bordānam? :D

    0
    0
    Atbildēt

    1

    Sskaisle > Jānis Lakijs 21.09.2018. 11.54

    sauc to kā gribi, bet tie tavi meli ir jāaptur – tā ir svēta misija – būtībā – tu esi katolis kas katolis – liekulīgs dziļāk par kaulu smadzenēm –

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    QAnon > Jānis Lakijs 21.09.2018. 09.18

    Ko tad, naivais, no tiem gaidīji? Nevar taču nopietni uzbrukt saviem plānotiem koalīcijas partneriem, SC.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Sskaisle > Jānis Lakijs 21.09.2018. 10.10

    ak tu nelieti – elle un indija – tu labāk pastāsti , cik sekmīgi NA ir tuprinājusi mūs gremdēt – visa tiesu sistēma ir vircas bedrē, tīra vide izkūpējusi gaisā reizē ar riepu dūmiem u n kultūra ir padarīta par bļodlaižu paradīzi

    mērkkaķis tu tāds – kauna tev nav – naciķi sasodītais!

    +2
    0
    Atbildēt

    2

    QAnon > Dusma 21.09.2018. 11.37

    Padalies par gremdēšanu: par NA īstenoto pederastisko ārpolitiku, par krimināla un IeM simbiozi, par OIK afērām, par Latvijas bērnu andelēšanu uz ārzemēm….

    +1
    -1
    Atbildēt

    1

    Jānis Lakijs > altinyildiz 22.09.2018. 07.02

    Nepadalījās. Nebija laika.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Sskaisle > Dusma 21.09.2018. 10.57

    skrien pa gaisu bumbulīt – par ģenerāli tev netikt – un labi, ka tā
    Debess mums vismaz šai ziņā ir žēlīga
    lūk

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

kolpants 21.09.2018. 10.03

Tādējādi Eiropas Komisijas noteiktais mērķis līdz 2020. gadam sasniegt, ka 40% no Latvijā iegūtās elektroenerģijas ir no AER, nebūt nav tikai kādas formālas prasības, kas mums patiesībā nav nepieciešamas

Вообще-то, насколько помню, это сама Латвия заявила, что будет впереди планеты всей и достигнет эти 40%
Требование ЕК было про меньшие проценты, которые Латвия УЖЕ выполняла за счет ГЭС.

То есть прихожу к такому выводы-когда в Латвии кому-то выгодно, имеется ЛИЧНАЯ выгода, то готовы и бороться с ЕК и продавливать свои решения и цифры. А когда ЛИЧНОЙ выгоды нет, включается “а что мы, мы ничего, это ЕК и Брюссель требуют”

+2
-1
Atbildēt

1

    tonijs > kolpants 21.09.2018. 11.57

    Vismaz viens cilvēks uzrakstīja komentāru par tēmu, lai arī svešvalodā.

    0
    0
    Atbildēt

    1

    kolpants > tonijs 21.09.2018. 12.19

    типа с паршивой овцы хоть шерсти клок)))

    +1
    0
    Atbildēt

    1

    tonijs > kolpants 21.09.2018. 12.21

    Sasmīdināji :)

    0
    0
    Atbildēt

    0

Sskaisle 21.09.2018. 21.05

no cīņas par zaļo enerģiju nonācām līdz cīņai pret zaļo pūķi – vīrieši ļoti stipri dzer, nodzērušies ir – sevišķi naciķi – diemžēl tā ir smaga problēma

+2
-1
Atbildēt

1

    QAnon > Dusma 21.09.2018. 21.57

    Lai taču naciķi dzer, neviens no viņiem tāpat tev, miskastei, virsū nekāps. Nez kur tavs saprāta brālis, vienīgā cerība, dzēris49, palicis, laikam jau medicīnai būs nolaidušās rokas, tā sfinkteru nemitīgi lāpot, liekot vietā izlīdušo zarnu un ārstējot STS un zarnu infekcijas?

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu