Kaspars Misiņš, digitālais nomads • IR.lv

Kaspars Misiņš, digitālais nomads

«Lai blogeris nopelnītu, nevajag daudz apmeklētāju. Vajag, lai ir «īstie» apmeklētāji. Orientējamies uz kvalitāti gan saturā, gan apmeklētāju ziņā,» saka Kaspars Misiņš. Attēlā: ar draudzeni Unu klosterī Portugālē. Foto no privātā arhīva
Ieva Puķe

Paša izveidotajā feisbuka vietnē Latvieši ceļo Kaspars pagājušonedēļ sniedza zinošus padomus tiem, kuru lidojumi atcelti Bali vulkāna izvirduma dēļ. Viens no Indonēzijas salas 100 000 «ķīlniekiem» bija arī viņš. Uz Bangkoku, kur paredzēts satikt draudzeni Unu Baufalu, nācās doties gan ar sauszemes, gan ar ūdenstransportu. Kaspars «nocopēja» autobusa biļetes, kas bija izpirktas vairākas dienas uz priekšu, ar prāmi no Bali sasniedza Ketapangas pilsētu Javas salā, no kuras jau var ērti nokļūt starptautiskajās lidostās Surabajā un Džakartā. «No Bali izbraukt  nav viegli. Līdz ar vulkānizvirdumu atnācis ciklons, ceļi ir pārplūduši. Runāju ar meiteni no Latvijas, viņai tūrisma aģentūra teikusi: viss kārtībā, pēc četrām dienām vari lidot no Džakartas. Nepaskaidroja, ka tikšana uz Džakartu prasīs kādas trīs dienas. Indonēzijā ātrums uz ceļiem ir tikai ap 30—40 km/h, mašīnu plūsma ļoti liela.»

Šī nebūs pirmā Eiropas ziema, ko Kaspars (31) ar Unu (27) pavadīs Āzijā. Pirms pieciem gadiem aizbraukuši ceļojumā, sapņoja to atkārtot. Nākamā tūre ilga 11 mēnešus, viņi atklāja arī brīvprātīgo darba iespējas. Sāka rakstīt blogu We are from Latvia. Pusgada darbs gaļas fabrikā Nīderlandē ļāva atsperties gada braucienam: Indija, Malaizija, Taizeme, Kambodža, Nepāla, pāri Krievijai ar Transsibīrijas vilcienu. «Tad sapratām, ka varam izmantot savas ceļotāju zināšanas, atradām veidu, kā pelnīt ar blogu.»

«Iepriekšējā dzīvē» Balvu puisis Kaspars bija interneta mārketinga speciālists, pārraudzīja sociālo tīklu komunikāciju kompānijā Bite. Apguva prasmi rakstīt kodolīgi. «Bet pagājušā gada rudenī Malaizijā satikām cilvēku, kas ceļojot pelna naudu ar interneta mājaslapām, viņš deva noderīgus padomus.»

Āzija ir pilna ar digitālajiem nomadiem, Čhīanmai Taizemē skaitās viņu galvaspilsēta. Lēti dzīvokļi, labs ēdiens, saule, ātrs internets. Daļa — blogeri, kas sarūpē iztiku, piedaloties tūrfirmu organizētajos ceļojumus, publicējot reklāmrakstus vai reklamējot atsūtītos produktus. Tas Kasparam neliekas vilinoši. «Mēs ar Unu vairāk strādājam ar pasīvo ienākumu modeli. Blogā iekļaujam linkus, kurā viesnīcā palikām, kādu ceļojuma apdrošināšanu pirkām. Ja cilvēks pēc mūsu ieteikuma rezervēs viesnīcu vai nopirks apdrošināšanu, saņemsim komisijas maksu. Jāiemācās, kā pārspēt lielos ārzemju blogus Google. Konkurence ir globāla.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu