«Esam iztikuši 17 gadus» • IR.lv

«Esam iztikuši 17 gadus»

5
Foto — Ģirts Ozoliņš, Picture Agency
Gunita Nagle

Stradiņa slimnīca ir vienīgā vieta Latvijā, kur dzemdībās palīdz nopietni slimām grūtniecēm vai gadījumos, kad bērnam ir iedzimtas slimības. Lai gan vairums dzemdību šeit ir sarežģītas, darba apstākļi un atalgojums vecmātēm ir sliktāks nekā citur. Vislabākie speciālisti un visbriesmīgākie apstākļi – secina šeit dzemdējusi māmiņa. Kā tas iespējams?

Katastrofāli. Šo vienu vārdu, neatkarīgi viena no otras, izvēlas divas sievietes, raksturojot apstākļus Stradiņa slimnīcas Perinatālās aprūpes centrā jeb dzemdību nodaļā. Viena ir Agnese Meiere, kurai šā gada sākumā tur piedzima dēls. Otra – centra vecmāte Linda Mātere.

Veselības reformas vīzijā, kas paredz visas Latvijas slimnīcas sadalīt četros līmeņos, Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca ir visaugstākās sarežģītības un specializācijas līmenī. Arī dzemdību palīdzībā. Faktiski Stradiņi šo lomu pilda jau tagad, jo liela daļa tur pieņemto dzemdību ir komplicētas. Taču apstākļi ir briesmīgi: trūkst telpu, medicīnas iekārtu, vecmātes ir pārslogotas, alga par slodzi mazāka nekā citviet. «Ir bijis tā, ka eju pēc dežūras mājās un vienkārši raudu aiz noguruma,» stāsta Linda Mātere. «Bet, kad atgriezos darbā pēc desmit dienu slimošanas, vienkārši izmisu – ar pārskaitīto naudu nevarēja pat ārstēšanas izmaksas segt. Bet, kā pašai nesaslimt, tādu darbu strādājot, nezinu.»

Tomēr ne slimnīcas vadība, ne veselības ministre Anda Čakša (ZZS), kas pati apsver iespēju gaidāmo bērnu laist pasaulē šajā slimnīcā, vecmātēm vieglākas dienas drīzumā nesola. Kāpēc tā?

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu