Atslābt nav iemesla • IR.lv

Atslābt nav iemesla

4
Gundars Jankovs

Kāda ir ārkārtas vēlēšanās ievēlētās Saeimas bilance tiesiskuma jautājumos?

Jau pašā sākumā 11.Saeima vienojās par «reformu un tiesiskuma» koalīciju. Vērtējot padarīto, Delnā secinājām – šis sasaukums tiešām ir pielicis daudz pūļu, lai valsts kļūtu tiesiskāka un pašas Saeimas darbs atklātāks un atbildīgāks. Tomēr tas nav iemesls politiķiem priekā sist plaukstas vai atslābt, jo atskaites punkts ir ne tas labākais piemērs – 10.Saeima, kas tika atlaista. Turklāt ir virkne neizdarītu darbu, kas grauj tiesiskumu.

Delna sadarbībā ar sabiedriskās politikas centru Providus veica analīzi par 11.Saeimas lēmumiem, lai atlasītu un izceltu būtiskākos balsojumus tiesiskuma un atklātības jomā. Rezultātā esam nonākuši līdz 15 pašiem svarīgākajiem balsojumiem, kuri līdz ar citiem analīzes materiāliem publicēti vietnē Kandidatiuzdelnas.lv. Ilustrēšu dažus no tiem.

11.Saeimai ir izdevies pieņemt sākumdeklarēšanās jeb «nulles deklarācijas» likumu, kas padara caurskatāmākas visu iedzīvotāju, to skaitā politiķu finanses. Vēl Saeima atcēlusi slēgtos balsojumus amatpersonu iecelšanā, izņemot par Valsts prezidentu, kā arī palīdzējusi sakārtot šo jautājumu pašvaldībās – arī tajās ir vairāk atklātu balsojumu un nodalīta lēmējvara no izpildvaras. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu