Ir domubiedri Jaunā Rīgas teātra izrādē Pirmie aplausi • IR.lv

Ir domubiedri Jaunā Rīgas teātra izrādē Pirmie aplausi

4
Foto — Jānis Deinats

 

Žurnāls Ir saviem lasītājiem 12.februārī sagādāja iespēju pirmajiem noskatīties režisora Gata Šmita izrādi Pirmie aplausi Jaunajā Rīgas teātrī. To noskatījās 20 lasītāji – Ir domubiedri, kuri bija atbildējuši uz viktorīnas jautājumiem par šo izrādi. Kopā ar sešiem aktieriem Gatis Šmits izveidojis stāstu par 13.gadsimta Livonijas ikdienu, kurā savijas letu un līvu, vācu un latīņu valoda, paražas un pasaules izpratne, lai veidotu latviešu vēsturi. Livonijas Indriķa hronikā teikts, ka 1205.gada ziemā Rīgā notikusi «brīnumjauka izrāde par praviešiem» – ludus prophetarum. Šmita izrāde stāsta, kā tas varētu būt noticis. 

Uz izrādi Ir domubiedri ieradās ļoti savlaicīgi. Pustumsā slīgstošajā zālē skanēja interesantas sarunas par to, kurš lasījis Indriķa hroniku un vai lasītais palīdzēs izrādi labāk saprast. Jau pēc izrādes pirmajām 15 minūtēm zālē bija jūtams divējāds noskaņojums: vieni aizturētu elpu sekoja līdzi izrādei, citi nepacietīgi rosījās krēslā. Pēc izrādes skatītāja un Ir lasītāja Gunta teica: «Jūtos ļoti iespaidota, kā ar tik minimāliem līdzekļiem ir panākts efekts: visam tu spēj noticēt, pat ja kādā brīdī nesaproti valodas, kas skan uz skatuves. Aktieri fantastiski plastiski nomaina vienu tēlu pret otru – šo pārejas brīdi skatītājs pat gandrīz nepamana.» Savukārt Anna stāstīja: «Es neesmu teātra mīļotāja, bet man izrāde ļoti patika! Ar gaismām panākti vienreizēji efekti: tikko uz skatuves bija mežs, tagad kuģis. Arī valodas līdzekļi izmantoti ļoti interesanti, panākot seno valodu klātbūtnes sajūtu.» Kāds cits skatītājs domīgi nogrozīja galvu: «Vai nu labu, vai neko!» un savos iespaidos ar žurnālu Ir nedalījās. Izrāde jau saņēmusi vispretrunīgākās atsauksmes – no sajūsmas pilnām līdz neizpratnei.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu