Gaida īpašnieku • IR.lv

Gaida īpašnieku

6
Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Pauls Raudseps

Pat valsts uzņēmumi, kas paši rūpējas par savu ilgtspēju, apgalvo, ka vēlētos skaidrāku valsts pārvaldes stratēģiju

Valstij piederošie uzņēmumi ir ļoti nozīmīga daļa no Latvijas tautsaimniecības. Atbilstoši Ekonomikas ministrijas datiem valstij pilnībā pieder 68 kapitālsabiedrības, tai ir izšķiroša ietekme vēl piecās, mazāk nekā 50% līdzdalība 75 kapitālsabiedrībās un netieša līdzdalība vēl 28 uzņēmumos. 

Šo uzņēmumu kopējais aktīvu apjoms 2010.gadā bija vairāk nekā astoņi miljardi latu, to apgrozījums – vairāk nekā divi miljardi latu un nodarbināto skaits lielāks par 50 000 cilvēku. Turklāt šie uzņēmumi mēdz būt starp zināmākajiem un nozīmīgākajiem: atbilstoši Lursoft datiem 2010.gadā valstij piederēja nozīmīga kapitāla daļa astoņos no divdesmit lielākajiem Latvijas uzņēmumiem. 

Ilgus gadus valsts šos nozīmīgos īpašumus ir pārvaldījusi nekonsekventi un nesistemātiski. Vislielāko sabiedrisko sašutumu tradicionāli izraisījusi politiski satīklotu cilvēku iesaistīšana labi algotos darbos valsts kapitālsabiedrību pārvaldē, taču šī svešu sivēntiņu pielaišana pie kādām mazām silītēm faktiski bija tikai daudz dziļāka nesaimnieciskuma simptoms. Valsts nespēja ne izstrādāt skaidrus mērķus savu uzņēmumu darbībai, ne kritērijus, pēc kuriem vērtēt rezultātus. Tāpēc gan tīri finansiālā, gan arī plašākā sabiedriskā atdeve no šiem valsts īpašumiem ir bijusi ievērojami zemāka, nekā varētu būt. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu