Austrumu robeža kā māte barotāja • IR.lv

Austrumu robeža kā māte barotāja

5

Legāla un nelegāla akcīzes preču ievešana Latvijā atkal kļuvusi par daudzu Latgales iedzīvotāju vienīgo iztikas avotu. Gluži kā 90.gados. Atšķirība vien tā, ka toreiz pāri robežai gāja kājām, bet tagad brauc. Un ar katru ievesto cigareti un benzīna litru garām valsts kasei aizplūst santīmi, kas summējas miljonos

Rīts Ludzas tirgū. Aptuveni tāds pats kā jebkurā Latvijas mazpilsētā. Vienīgā atšķirība – tirgū ir daudz Krievijas preču un pie vārtiem bariņš vīru, kas neko netirgo, bet atrodas nepārtrauktā kontaktā ar pircējiem un pārdevējiem. No malas izskatās, ka viņi te visus pazīst un visi pazīst viņus.

Pieticīgi ģērbušies, bez izteiktas profesionālās piederības, grūti nosakāma vecuma un mazliet aizdzertām acīm. Multimākslinieki – teiktu gados jauns rīdzinieks, lai gan man labāk patīk «saulesbrāļi», kā šādus vīrus sauca ulmaņlaikos. Vienu brīdi saskaitu astoņus, tad desmit, bet jau pēc mirkļa palikuši seši. Viņi ir ļoti darbīgi, tāpēc ik pa laikam kāds pazūd, cits atgriežas, nepārtraukti nojaucot man skaitīšanu. Viens atnes kokteiļa Dins pudelīti un palaiž uz riņķi. Visi pa druskai iemalko. Ļoti piesardzīgi. Multimākslinieku pa­matbizness ir cigaretes. Sarkanās More maksā 80 santīmu, gaiši zilās – 90. Citu pagaidām neesot.

Ar melnu, ne pārāk jaunu Audi pie tirgus piebrauc robežsargs formā ar virsnieka vietnieka uzplečiem un dodas pie vīriem. Sarokojas, drusku parunā, tad robežsargs ar diviem multimāksliniekiem iekāpj mašīnā un aizbrauc aiz stūra. Kad esmu nonācis līdz vietai, kur redzama mašīna, vienam no vīriem rokās liela, vismaz četrdesmitlitrīga, balta plastmasas kanna ar degvielu. Robežsargs uzmanīgi skatās apkārt, kamēr vīrs lej benzīnu bākā. Esmu patālu, priekšā citas mašīnas, tāpēc grūti saskatīt – benzīnu lej robežsarga melnajā Audi vai tikpat melnajā folksvāgenā blakus. Tomēr šī aina ar benzīna kannu, necili tērptajiem vīriem un robežsargu, kurš vēro apkārtni, depresijā iedzītās Latgales problēmas atspoguļo daudz daiļrunīgāk nekā jebkuri vārdi. Katrs mēģina izdzīvot, kā māk. Un labāk simt draugu nekā simt latu.
 
OFICIĀLI IEVESTIE TŪKSTOŠI UN TONNAS
Dienā Terehovas robežkontroles punktu šķērso ap 370 automašīnu. Aptuveni 80% no tām, kad aizbraukts līdz tuvākajam veikalam un degvielas uzpildes stacijai, uzreiz stājas rindā, lai atgrieztos Latvijā. Terehovas muitas kontrolpunkta virsuzraugs Edmunds Sināts, apkopojot datus, secinājis, ka šādi vienā dienā vien Latvijā caur šo konkrēto kontrolpunktu tiek ievests vidēji 12 500 cigarešu, 326 litri vīna, 1060 litru alus un 25 560 litru degvielas. Tā nav kontrabanda. Tas ir likumīgi atļautais preču apjoms, ko pēc 1.marta, kad ievērojami tika samazināts akcīzes preču ievešanas daudzums un uz robežas sākās pastiprinātā muitas kontrole, var ievest valstī.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu