"de facto": Mediju kontroli vēlas nodot politiķiem un baznīcai • IR.lv

“de facto”: Mediju kontroli vēlas nodot politiķiem un baznīcai

87
Romas Katoļu baznīcas arhibīskaps-metropolīts Zbigņevs Stankevičs (no kreisās) un Latvijas evaņģēliski luteriskās baznīcas arhibīskaps Jānis Vanags piedalās Lielās Piektdienas lūgšanu gājienā - ekumēniskajā krusta ceļā. Foto: Edijs Pālens, LETA

Viens no priekšlikumiem ir atņemt NEPLP sabiedrisko mediju uzraudzības funkcijas

Politisko partiju un baznīcas tieša kontrole pār sabiedriskajiem medijiem un to budžeta samazināšana. Šādi grozījumi slepenībā tiek virzīti uz Saeimu un jau atraduši dzirdīgas ausis politiķu vidū, svētdien ziņoja LTV raidījums “de facto”.

Viens no priekšlikumiem ir atņemt Nacionālai elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomei (NEPLP) sabiedrisko mediju uzraudzības funkcijas un izveidot jaunu “sabiedrības uzraudzības padomi”. Tajā savi oficiālie pārstāvji būtu katrai no piecām lielākajām Saeimas frakcijām, Valsts prezidentam, Latvijas Pašvaldību savienībai, Zinātņu akadēmijai un tiesībsargam. Pa vienam pārstāvim būtu arī katoļu, luterāņu un pareizticīgo konfesijām.

“Šeit mēs atkal esam atkrituši atpakaļ politiskās ietekmes sfērā, kas visu laiku ir apdraudējusi sabiedriskos medijus Latvijā. Interesanti, ka katoliskajā Lietuvā ir tikai viens baznīcas pārstāvis no bīskapa padomes un pārējie ir, kā tas ir Eiropas Savienības labākajos medijos, no kultūras, izglītības un mediju jomas organizācijām,” raidījumam priekšlikumu komentē Latvijas Žurnālistu asociācijas valdes priekšsēdētāja Anda Rožukalne.

Grozījumi piedāvā liegt sabiedriskajiem medijiem pārdot reklāmu un ik gadu obligātā kārtā novirzīt vismaz 15% no sabiedriskā pasūtījuma komercmedijiem. Pašlaik likums paredz to tikai kā iespēju, jaunie priekšlikumi – uzliek par pienākumu. Lielākais spēlētājs komerctelevīziju tirgū ir MTG koncerns. “de facto” ir zināms, ka pie priekšlikumiem ir strādājusi advokāte, kas vairākos gadījumos pārstāvējusi MTG intereses. Raidorganizāciju asociācijas izpilddirektore Gunta Līdaka norāda, ka organizācijā ir daudzi biedri, un šī norma nav tikai MTG interesēs.

Formāli grozījumi uz Saeimu nav sūtīti, taču Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāja Inese Laizāne no Nacionālās apvienības tos ir pieņēmusi neoficiāli. Viņa plāno pēc divām nedēļām tos prezentēt pārējiem komisijas locekļiem un piedāvāt virzīt ideju kā komisijas grozījumus. NEPLP nolēma savu, alternatīvo variantu nemaz nevirzīt.

 

Komentāri (87)

zanE. 20.04.2015. 08.47

….Nomale jautā – no kāda kantora šim priekšlikumam aug kājas?…nekur tālu nav jāmeklē – tā ir mūsu patriotiski un nacionāli noskaņotā Nacionālā apvienība…Eva Lūse ir kaismīgākā šī “brīnuma” virzītāja….kas ir Eva Lūse?…NA ģenerālsekretāra Aigara Lūša dzīvesbiedre…un – “Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāja Inese Laizāne no Nacionālās apvienības tos ir pieņēmusi neoficiāli. Viņa plāno pēc divām nedēļām tos prezentēt pārējiem komisijas locekļiem un piedāvāt virzīt ideju kā komisijas grozījumus.”

….cenzūra un kontrole pār cilvēku prātiem – tas ir galvenais un svarīgākais NA mērķis….kas nav ar mums, tie ir pret mums…

…Kultūras ministrija ir NA pārraudzībā un viņu ideja par Mediju politikas nodaļas izveidošanu KM paspārnē – jau vainagojusies panākumiem….tikai…kaut kas nedaudz nogāja greizi un par nodaļas vadītāju nekļuva “īstais” cilvēks….tāpēc arī Iesalnieka kreņķis Twitterī:

– “Izskatās, ka Putnis KM Mediju politikas nodaļas vadītāja amatā visai drīz izgāzīsies; tāpat kā iepriekšējos amatos..

– Nezinu, ar kādu domu KM apstiprināja viņu tajā amatā, bet es savas domas par to gan partijā, gan publiski esmu paudis.” – pauž J.Iesalnieks

…ietekme pār cilvēku prātiem…kur mēs esam to jau redzējuši?…

+20
-4
Atbildēt

17

    andrejs > zanE. 20.04.2015. 10.53

    viens no spilgtākajiem smadzeņu skalošanas piemēriem bija LTV Panorāmas “intervija” ar Kozlovski pēc 2013. gada 16. marta, kad Latvijas policija varonīgi aizstāvēja kolonistu tiesības ālēties pie mūsu svētuma Brīvības pieminekļa tautas piemiņas pasākuma laikā. Es jau ideju saprotu – cerēja ieborēt skatītājiem cik slikti ir nacionāļi – nesanāca… :(

    Šaubos vai to, kādi “jautājumi” (ja tos vispār varēja saukt par jautājumiem) tiks uzdoti Kozļikam, izdomāja Zvīdre… :)

    +1
    -10
    Atbildēt

    0

    Optiskais Tēmeklis > zanE. 20.04.2015. 09.48

    Neatkarīgi no partijiskās piederības, tas, ka Putnis izgāzīs jebko, kur šo iebīda, ir mazšaubīgi.

    Interesanti, kurš vēlēsies būt atbildīgs par Putņa iebīdīšanu un tālāko rīcību? Jau tā apšaubāmā Delna/Ķepa ar saviem nekvalitatīvajiem kadriem turpina piesārņot sabiedrisko telpu.

    +2
    -8
    Atbildēt

    0

    klusais > zanE. 20.04.2015. 11.48

    zane – tas ko gribu pateikt ir nevis par konkrēto likumu , bet procesiem , kuri ļauj nonakt pie šādām idejām . Un te jāmet akmens Vienotības virzienā , jo Vienotība ļauj plūst un attīstīties šādiem procesiem. Es pat teiktu , ka varbūt ir pienācis laiks Vienotību izlidināt no koalīcijas vadības un ļaut nostāties uz reālās zemes , nevis lidinaties pa makoņiem un telot cik esam lieli un vareni. Ja paši nespēj apjēgt tad kādam jāpalīdz. Varbūt vienotības ūdensgalvas izšķīsanai ilgtermiņā būs lielāka jēga kā patreizējai klibajai steberēšanai.

    0
    -5
    Atbildēt

    0

    klusais > zanE. 20.04.2015. 09.44

    zane – tapēc jau rakstīju ,ka paskatamies globālāk uz situāciju … ir palaistas sviras un katrs krāj punktus kā var :) Tu par sekām ,es par cēloņiem … Piekritīsi ,ka lai sasniegtu rezultātu svarīgāk ir likvidēt cēloņus nevis cīnīties ar sekām .

    P.S. Nebiju iedomājies ,ka skaties Ogres TV :)

    +3
    -7
    Atbildēt

    0

    Ēriks > zanE. 20.04.2015. 11.40

    It kā jau visu laiku TV neskalotu smadzenes…Ja par OTV,tur,manuprāt,ir daudz interesantu raidījumu,un šī kanāla kvalitāte tiešām atbilst partijas kvalitātei,un tur neparādās demagogi no Vienotības.

    +2
    -6
    Atbildēt

    0

    klusais > zanE. 20.04.2015. 12.12

    zane – es nebūtu tik pārliecināts … nevajag likt par premjeru cilvēku , kurš pats par to nemaz negrib būt …

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    klusais > zanE. 20.04.2015. 09.20

    zane – nevajag brukt virsū vienai NA … , ja paskatamies no attālināta skata punkta , tad pie situācijas ir līdzvainīga Vienotība, kas nespējot savākt savas ambīcijas šobrīd absolūti degradējas un iet pašplūsmā . Tas ir skatoties uz to , kas notiek kompleksi , nevis kādā atsevišķi ņemtā nozarē .

    +9
    -11
    Atbildēt

    0

    v_rostins > zanE. 20.04.2015. 14.22

    Bet

    Ja čekistu piesmietais izdzimtenis, kuces bērns un kolorado lentenis, Dombrovskis, būtu palicis Briselē, viņš bez parazitēšanas uz administratīvā resursa, ar savām švabrām būtu izlikts no mājokļiem un līdz mūža galam paliktu bankai parādā. Lauvas tiesu no tā mērgla lielās EP algas arī pievāktu banka.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > zanE. 20.04.2015. 14.49

    “… nevajag brukt virsū vienai NA …” – un kurš tad gatavs iesniegt šo absolūti antidemokrātisko likumprojektu, kurš vērst cenzūras ieviešanas virzienā, ja ne NA?

    Tas, ka viņus, kā lielākos muļķus, vienkārši izmanto, jo viņi pat nesajēdz, kā tas izskatās, nav attaisnojums.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    klusais > zanE. 20.04.2015. 14.15

    Bet – piesauci Dombrovski , padomā ko tagad dara Straujuma ? Straujuma principā sāk vilkt uz treknajiem gadiem … tas , kas bija daudz maz sakārtots finanšu joma tagad draud ar problemām ,kam var sekot valsts finansu reitingu kritumi ar tālākajām sekām.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    klusais > zanE. 20.04.2015. 10.04

    zane – es arī twiterim nesekoju … stagnāts tā teikt …

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    zanE. > zanE. 20.04.2015. 12.06

    …par to, ka Vienotībai jāaiziet opozīcijā – sen jau esmu teikusi…nu, pacieties brītiņu – beigsies ES Prezidentūra un…Latvijai beidzot pienāks ziedu laiki ar jaunu valdību un jaunu kārtību…

    …cerības, ka sliktāk vairs nevar būt – neattaisnosies…tā, ka – viss būs labi!… :)

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    Bet > zanE. 20.04.2015. 12.29

    klusais, kurš tad vēlas būt par premjeru tavuprāt?

    Vai tiešām ir jāliek tie par premjeru, kuri to vēlas, piemēram, droši vien atkal vēlas Godmanis, jo kaut kā pēdējā laikā sevi balina baltu!!!

    Vai tiešām atkal jānoiet par burbuli?

    Arī Dombrovskis nevēlējās būt par premjeru tajā sūdainajā laikā, kad Latvijas valsts kase bija tukša un priekšā bija tā saucamā budžeta konsolidācija caur apcirpšanu?

    Nu cik var uzticēt valsti blēžiem un izputinātājiem, kuri bez šaubīšanās vēlas to darīt?

    Jā- Šlesers noteikti gribētu premjerēt! tikai atļauj to viņam?

    +8
    -2
    Atbildēt

    0

    zanE. > zanE. 20.04.2015. 09.30

    …Klusais….ko Tu ar to gribēji teikt?… – “ja paskatamies no attālināta skata punkta , tad pie situācijas ir līdzvainīga Vienotība, kas nespējot savākt savas ambīcijas šobrīd absolūti degradējas un iet pašplūsmā”…

    …kā tas saistīts ar vienas partijas alkām pēc cenzūras un masu mediju ietekmēšanas?…Ogres TV jau ir NA kontrolē – ar izmaiņām plānots vēl vairāk pagrābties no valsts (t.i. visu nodokļu maksātāju) maka, lai vēl kādam NA partijas piedram būtu iespēja skalot skatītājiem smadzenes?…

    +11
    -5
    Atbildēt

    0

    zanE. > zanE. 20.04.2015. 10.00

    …Klusais….nu-ū, pēc tādas Ratnieka izreklamēšanās Twitterī un sevis apbalvošanas ar diplomiem – pievērsu interesi nacionāļu privātajam TV kanālam…rezultāts?…teikšu – atbilstoši partijas līmenim… :)

    +9
    -3
    Atbildēt

    0

    zanE. > zanE. 20.04.2015. 10.11

    …Klusais…Twitteris atņem portāliem auditoriju – gan rakstītājus, gan lasītājus…. :)

    +9
    -2
    Atbildēt

    0

    zanE. > zanE. 20.04.2015. 10.09

    …Klusais…”ir palaistas sviras un katrs krāj punktus kā var…”

    ———————

    …piedod, bet neesmu pamanījusi, ka Vienotība ar likuma spēku būtu centusies ietekmēt masu medijus…

    …no vienas puses (kā saka Dzeris -:)) – viss, kas notiek – notiek uz labu…tikai aklais var neredzēt, kādas intereses ir partijai no vispareizākajiem latviešiem…un labi, ka tas īlens no maisa ir izlīdis…Rasnača maisi un kristīgi tikumīgais medijs – tas vien ir ko vērts!…. :)

    +10
    -2
    Atbildēt

    0

dzeris49 20.04.2015. 09.08

Politiķi un baznīca kontrolēs mēdijus – izklausās pēc murga, kas nevienā demokrātijā nav iespējams, tā notiek tikai Krievijā.

No vienas puses, entalitātei un pasaules uzskatam arī nozīme, un mentalitāte gan SC, gan ZZS, gan NA, īstenībā, ļoti minimāli atšķiras no Kremļa stbalstītāju mentalitātes, un ar tādām vērtībām kā demokrātija, preses brīvība, utt., tai nav nekas kopējs.

Bet, pats galvenais, zinot, kas šos politiķus kontrolē – Lembergs, MNA, Kremlis, skaidrs, kuriem visvairāk vajadzīga MM politiskā kontrole, un no kurienes aug kājas šim likumprojektam .

Nu redz, pamazām parādās arī tās “odziņas”, ko varēja gaidīt no šī neformalās brīnumkoalīcijas, kurai ar formālo koalīciju nav nekas kopējs.

+17
-1
Atbildēt

5

    Viesturs > dzeris49 20.04.2015. 11.47

    Virsraksts ir maldinošs. Baznīcas pārstāvjiem ir tikai viena balss.

    +1
    -6
    Atbildēt

    0

    Ēriks > dzeris49 20.04.2015. 15.06

    Baznīca,atšķirībā no noziedzniekiem un citiem izvirtuļiem,rūpējas par sabiedrības morāli,nevis to mēģina sagraut.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    Ēriks > dzeris49 20.04.2015. 14.19

    Tāpēc,ka tie ir sabiedriskie masu mēdiji un šajā sabiedrībā daļa cilvēku ir ticīgi.Kas aizstāvēs viņu intereses,ja ne baznīca vai citas reliģiozas organizācijas?

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > dzeris49 20.04.2015. 14.56

    Daļa cilvēku ir noziedznieki, daļa vispār šo valsti neatzīst, tiem arī tur jābūt?

    Daļa ie sektanti, Ļeģajeva tipa, ir arī musulmaņi, visiem jābūt?

    Baznīcai ir savi mēdiji, un ko vēl tā var gribēt?

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > dzeris49 20.04.2015. 13.53

    Un kāpēc laicīgā valstī baznīcai tur vispār jābūt, kādā sakarā?

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

DD1 20.04.2015. 08.14

Gunta Līdaka attaisno savu uzvārdu pilnībā,- plēsoņas instinkti ļauj pat baznīcu iesaistīt, lai slēptu savu interesi jaunajos likuma grozījumos. Tas tikai vēl trūka, lai pie mums demokrātiskā, sekulārā valstī tāpat kā Krievijā, kas tāda tikai skaitās, melnsvārči diktētu, kādus lugas un dejas mums skatīties, kādas nē. Arī politiķiem, protams, nedrīkst dot varu pār medijiem.

+14
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu