Totalizatori kā lakmusa papīrs negodīgām spēlēm • IR.lv

Totalizatori kā lakmusa papīrs negodīgām spēlēm

32
Foto: Edijs Pālens, LETA
Arvīds Rasa

Arī basketbolā daļa spēļu tikušas, iespējams, sarunātas

Daugavpils “Daugava” gadījums atkal dienas kārtībā ir iecēlis problēmu par sarunātajām spēlēm sportā. Latvijas Futbola federācija (LFF) ar savu paraugu ir parādījusi, ka ar starpinstitucionālu sadarbību gan valsts, gan starptautiskā līmenī negodīgu spēļu gadījumi ir atklājami un šī pieredze būtu nododama arī pārējām sporta organizācijām. Vienlaikus tieši sporta totalizatori bieži ir pirmie trauksmes cēlāji, tāpēc būtu jāattīsta sadarbība ar tiem, jo tas ļaus ātri reaģēt un saprast, kuras spēles nav bijušas godīgas.

Spēļu rezultātu sarunāšanā pieķertā Daugavpils “Daugava” ir piemērs LFF un totalizatoru sadarbībai negodīgu spēļu atklāšanā. Kopš 2007.gada, kad līdzīgā gadījumā neizdevās panākt taisnību pierādījumu trūkuma dēļ, LFF ir uzkrājusi pieredzi, sadarbojusies ar Iekšlietu ministriju un UEFA, un tas ir devis rezultātus. Turklāt pavasarī tieši sporta totalizators “viensviens.lv” bija iniciators, kas atklāja Latvijas Basketbola savienībai, ka arī basketbolā daļa spēļu tikušas, iespējams, sarunātas.

Sporta totalizatori bieži ir tie, kas pirmie konstatē negodīgu spēļu praksi, tāpēc būtu attīstāma sporta organizāciju sadarbība ar tiem. Totalizatoros darbojas eksperti, kuri katru dienu cieši seko līdzi sporta spēlēm, tāpēc sekmīgāk spēj pamanīt iespējamos riskus.

Sarunātu rezultātu atklāšana ir sarežģīts process, tomēr galvenie indikatori ir koeficienti, kas norāda uz kādu no abu komandu uzvarām. Ja koeficientu kustība iziet ārpus normas robežām un kļūst neloģiska, tas liek aizdomāties par sarunātiem rezultātiem.

Arī 2014.gadā Latvijas futbola virslīgas spēlēs ir bijuši mači, kad kāda no komandām laukumā uzvedas uzkrītoši pasīvi, pieļauj muļķīgas kļūdas aizsardzībā un ļauj pretiniekiem gūt virkni vieglu vārtu. To ir konstatējusi arī LFF, un vairākas no šīm komandām ir nonākušas “aizdomīgo” sarakstā.

Sporta organizācijas cīnās, lai izskaustu šo sportu degradējošo praksi, bet ne vienmēr tām ir pieredze vai nepieciešamie līdzekļi. LFF ir izgājusi cauri šim procesam un var dalīties ar atziņām, kā rīkoties. Ieguvēji no rezultātu sarunāšanas ir tikai neliela cilvēku grupa, bet pārējie ir zaudētāji – sports kopumā, līdzjutēji, kas ir spiesti vērot “teātri” futbola laukumā, kā arī sporta totalizatori, kuriem sarunātās spēles nozīmē tikai un vienīgi zaudējumus.

Pašlaik Latvijā nav tāda likuma, kas noteiktu, ka būtu sodāmas personas par sporta spēļu rezultātu sarunāšanu. Jau iepriekš Saeimas komisija ir tikusi uzrunāta, ka grozījumi likumā par sarunāto spēļu fakta konstatēšanu un sodīšanu ir nepieciešami, bet līdz šim nav sekojusi rīcība. Par grozījumu nepieciešamību Krimināllikumā norādījusi arī Valsts policija, atzīstot, ka izmeklēšana šajos gadījumos noritētu daudz ātrāk, ja būtu attiecīgs likums.

Lai situācija Latvijā mainītos, pirmie soļi jau ir sperti, un pārējām sporta organizācijām vajadzētu sekot LFF paraugam. Vienlaikus par sportu atbildīgajiem vajadzētu vairāk sadarboties ar totalizatoriem, lai kopīgi atklātu iepriekš sarunātās spēles, bet spēlētājiem būtu lietderīgi atgādināt, ka zaudētāji sportā nevienam nav vajadzīgi un ceļā uz karjeras izaugsmi tas ir liels solis atpakaļ.

Autors ir sporta totalizatora “viensviens.lv” vadītājs

 

Komentāri (32)

ierados 13.11.2014. 10.47

Visa tā šļura kalpo idiotu pūļa veidošanai ar balsstiesībām, kas uzskata par populāriem putinveidīgos, hūtentotus, savickus, ģināmo. Lai tik ir ar ko piepildīt cāļu smadzenītes. Tieši tāpēc tā lielā nauda tur grozās.

0
0
Atbildēt

0

koals 13.11.2014. 02.05

:)KHL? Ne tikai-skati plasaak,naudaskare(nerespektejot etiku,morali,pashcienju u.t.t),problema ,lielakaa vai mazakaa meeraa ir it visur.Ko darit? Nu seit palidziba japrasa Dalailamam,Visu religiju svetajiem rakstiem,paganu dieviem un pirmkart jau katram individam sev pasham:).Ja kads atrisinatu so problemu-Nobela premija rokaa:).Ja konkretak -totalizators=lohatrons(civilizetaa veidaa=lattlotto).Viva Las Vegas-Elvis dziedaja,bet tur vismaz shance uz laimestu ir uz pusi lielaaka(kaut gan jebkura gadijumaa vienmer uzvar “kazino”).See u latter Aligattor”).

0
0
Atbildēt

0

Ebenemezers-3 12.11.2014. 19.00

khl tam dziivs pieraadiijums…

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu