Otrdien "Splendid Palace" filmas "Escaping Riga" pirmizrāde • IR.lv

Otrdien “Splendid Palace” filmas “Escaping Riga” pirmizrāde

14
Filmas publicitātes foto

Dokumentālos notikumos balstīts stāsts par divām izcilām 20.gadsimta personībām – Sergeju Eizenšteinu un Jesaju Berlinu

Kinoteātrī “Splendid Palace” šodien, 1.aprīlī notiks režisora Dāvja Sīmaņa filmas “Escaping Riga” pirmizrāde, raksta aģentūra LETA.

Filma “Escaping Riga” ir dokumentālos notikumos balstīts stāsts par divām izcilām 20.gadsimta personībām – Sergeju Eizenšteinu un Jesaju Berlinu, kas abi dzimuši un bērnību pavadījuši Rīgā, bet drīz vien šo pilsētu pametuši. Izsekojot abu varoņu dzīves gaitām uz 20.gadsimta pirmās puses dramatisko notikumu fona, filma stāsta, kā viens no viņiem kļūst par “izcilāko savas paaudzes kinorežisoru” totalitārajā Padomju Savienībā, bet otrs – par “izcilāko savas paaudzes domātāju” liberālajā Lielbritānijā. 

Filmā tiek izspēlētas dažādas, plašākai publikai mazāk zināmas, taču vēsturiskos faktos balstītas situācijas abu varoņu dzīvē. Lai gan filma ir inscenējums, tā veidota kā dokumentāli “autentisks” materiāls un tās vizuālā stilistika tuvināta attēlotā laikmeta kino estētikai. Filma parādīs plašu ģeogrāfisko un hronoloģisko telpu, sākot ar Parīzi 1905.gadā un Holivudu 30.gadu sākumā un beidzot ar pēckara Ļeņingradu un Londonu. 

Filmā piedalās daudzi pazīstami vēsturiski personāži. Režisors Dāvis Sīmanis pauda, ka, iespējams, pirmajā brīdī filma var likties ļoti viegli tapusi, kā animēta vēsturiska spēle, taču patiesībā tas bija liels daudzu cilvēku kopējs darbs. Režisors atzīmēja gan operatora sarežģīto uzdevumu radīt attēla autentiskumu, gan aktieru, kuri lielā vairumā atlasīti no draugu un paziņu loka, uzdevumu ne vien atrasties kadrā, bet būt “vēsturiskiem” un fiziski līdzīgiem saviem pagātnes prototipiem. Sīmanis atzīmēja, ka šī savdabīgā tiekšanās pēc pagātnes atveida dažreiz noveda pie kurioziem starpgadījumiem. Piemēram, kāda pavecāka sieviete esot uztraukusies, kāpēc nav izsaukta ātrā palīdzība Ļeņingradas blokādes filmēšanā. Viņa vēlējusies palīdzēt cietušajam. 

Sīmanis norādīja, ka laikmets, kuru filmā centies rekonstruēt, atgādina laiku, kurā dzīvojam. Viņš uzsvēra, ka nav tālu jāskatās, lai ieraudzītu to pašu totalitārisma agresiju, varas aklumu un kultūras personību apspiešanu, kas valdīja laikā, kad dzīvoja filmas varoņi.

Galvenajās lomās filmā būs Mihails Karasikovs, Mārtiņš Počs, Gints Grūbe, Viktors Puglejevs un Gustavs Briedis. Sīmanis ir filmas režisors, montāžas režisors, operators un viens no scenārija autoriem. Arī Uldis Tīrons strādājis pie filmas scenārija. Filmas galvenais operators ir Andrejs Rudzāts. Filmējis arī operators Valdis Celmiņš. Piedalījušās mākslinieces Kristīne Plūksna-Zvagule un Ieva Romanova, komponists Kārlis Auzāns, skaņu režisors Ernests Ansons, montāžas režisore Andra Doršs, kā arī producenti Gints Grūbe un Līga Gaisa. 

Filma ir viens no “Rīgas 2014” programmas notikumiem. Vairāk informācijas Rīga2014.org

Komentāri (14)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu