Garciemā parakstās pret aizliegumu ielu malās novietot auto • IR.lv

Garciemā parakstās pret aizliegumu ielu malās novietot auto

36
Jūrmalas domes vadītāji Gatis Truksnis (no kreisās) un Rita Sproģe.

Nepārdomāts pašvaldības lēmums sarežģījis uz tūristiem orientēto uzņēmēju biznesu

Jūnija sākumā Garciemā uzstādītas zīmes, kas aizliedz automašīnām stāvēt visā tā teritorijā, kas pilnībā iztukšojis šo piekrastes ciemu un graujot jebkuru ar tūrismu saistītu biznesu, tādēļ par šī lēmuma atcelšanu tiek vākti paraksti, trešdien vēsta laikraksts “Dienas bizness”.

Lai atpūtnieki, novietojot automašīnas ielu malās, netraucētu iedzīvotāju izbraukšanai no mājām, kā arī operatīvajam transportam un miskastes mašīnām, pašvaldība pieņēmusi lēmumu aizliegt stāvēt uz ielām visā Garciema teritorijā. Pašvaldības policija aktīvi uzmana, lai tas tā arī notiktu, un visi, kas atstājuši auto neatļautās vietās, atgriežoties logā atrod soda kvīti.

Aizliegums radījis sarežģījumus gan uzņēmējiem, gan iedzīvotājiem. Jūnija sākumā uzliktās zīmes burtiski iztukšojušas citkārt pārpildītās pludmales kafejnīcas un turpat aiz kāpām esošo viesu nama restorānu. Šajās brīvdienās paredzēta arī pludmales kafejnīcu oficiālā atklāšana, bet tagad pastāv lielas bažas, ka to apmeklēs ļoti maz cilvēku.

Kā stāsta bārmene pludmales krodziņā, tik tukšs kā pašlaik pludmalē nav bijis vismaz desmit gadus. Arī viesu nama “Siroko” vadītāja Inga Linde atzīst, ka svētdien darbiniekiem nav bijis, ko apkalpot. Pirmdien uzņēmumā ir tikai trīs cilvēki, kas ir tieši par trim vairāk nekā apmeklētāju. Turklāt, līdz šim kafejnīcas, viesu nams un veikals bija galvenie darba devēji Garciemā.

“Mēs apzināmies Garciema šauro ielu problēmu, kas apgrūtina pārvietošanos karstākās vasaras dienās, jo arī kafejnīcas piegādātājiem ir bijušas problēmas brīvi piebraukt, lai piegādātu preci, taču vienlaikus esam nesaprašanā par šādu spontānu problēmas risinājumu, kur no viena grāvja tiek braukts citā, vēl lielākā,” norāda Garciema pludmales krodziņa “Runā Kaijas” īpašnieks Renārs Tverijons. Viņš arī stāsta, ka pašlaik tiek vākti paraksti, lai stāvēšanas aizliegumu atceltu.

Pašvaldības deputāte un uzņēmēja Ilze Tjarve piebilst, ka domes sēdēs šis jautājums nav apspriests, turklāt viņa uzsver, ka par to neesot bijusi informēta ne būvvalde, ne teritorijas plānotājs. Tjarve uzskata, ka lēmumu par šādu zīmju uzstādīšanu vienpersoniski pieņēmusi pašvaldības vadītāja.

Par šo tēmu sākušās arī asas diskusijas interneta portālos.

Uzņēmēji pašvaldībai piedāvājuši atļaut novietot automašīnas stāvēšanai tikai vienā ielas pusē, tādējādi krietni uzlabojot pārvietošanās iespējas salīdzinājumā ar citiem gadiem, ierosināts izvietot ceļa zīmes, kas paredz mainīgu stāvēšanas aizliegumu vienā vai otrā ielas pusē atkarībā no mēneša pāra vai nepāra datumiem. Izskanējis pat ierosinājums, ka stāvēt būtu iespējams par maksu. Maksāt gatavi arī paši uzņēmēji, jo šobrīd Garciemā ar mašīnu nav iespējams uzturēties vispār.

Uzņēmēji arī pauž neizpratni par to, ka vēl nesen ticis izsludināts konkurss par tiesībām pludmalē izvietot kafejnīcas, bijušas stingras prasības un daudz ierobežojumu no pašvaldības puses, kas prasījis ne mazums līdzekļu, bet šajā laikā neesot ne ar vārdu pieminēts, ka pašvaldība plānotu aizliegt stāvēt visā ciema teritorijā.

Carnikavas domes priekšsēdētāja Daiga Jurevica lēmumu motivāciju skaidro ar daudzajām iedzīvotāju sūdzībām. Garciemā gan ieplānota ielas rekonstrukcija, kur tikšot izbūvēts gājēju celiņš un arī stāvvietas – kabatas. Kopā ieplānotas 80 stāvvietas. Tomēr tam vēl jāsaņem Eiropas atbalsts, un tuvākajā laikā situācija, domājams, neuzlabosies. Patlaban vienīgā iespēja atstāt auto pie Garciema stacijas stāvlaukumā, kur ir vieta 80 spēkratiem, bet plānots to palielināt vēl par 100 vietām.

Pašvaldībā par radušos situāciju lemšot ceturtdien, 16.jūnijā, norāda Tjarve, piebilstot, ka viņa rosinās atļaut stāvēt vismaz mazajās šķērsielās.

Komentāri (36)

artistaurins 15.06.2011. 18.32

Valdis Kā Garciema iedzīvotājs es pilnībā atbalstu auto stāvešanas aizliegumu. Tāds jau arī pastāvēja iepriekšējos gados, bet zīmes tika bojātas, līdz pagajušajā gadā pilnībā pazuda. Uz šaurajiem ceļiem valdīja pilnīga anarhija. Kafejnīcām, viesu namam un veikaliem būtu jāierīko maksas stāvvietas tiem kas vēlas piebraukt pavisam tuvu jūrai. Manā izpratnē 10-15 minūšu gājiens no drošas stāvvietas pie stacijas (bezmaksas) ir pavisam normāli.

+4
-2
Atbildēt

0

buchamona 15.06.2011. 12.31

Te nu saduras divas izpratnes par vērtībām. :) Ir cilvēki, kuri gatavi piebraukt pie paša ūdens un atpūsties, ” tusējot” kā pingvīni piedraņķētās kolonijās plecu pie pleca. Ir tādi, kuri stundām ilgi brauc, lai meklētu vietu, kur netraucēti var paklausīties kā jūra šalc un iet ūdenī, nedomājot, ka brien pa kloāku.
Garciemā, cik lasīju, auto šobrīd var atstat pie stacijas, normāli, normālam atpūtniekam tas varētu būt zelta vidusceļš.

+5
-3
Atbildēt

1

    lebronj2356 > buchamona 15.06.2011. 12.38

    Tā stacija diezko nav, tur bez tam nav pat īstas stāvvietas – vairāk atgādina zaļo zonu, ko arī kāds cītīgs inspktors var atcerēties…, bez tam atstātā auto drošība ir zem stipra jautājuma zīmes, jo blakām ir mežs !

    Kaut ko aizliedza, tad aplauzās, ka nauda nenāk, tālāk tā nauda kaut kur būs jāņem, jeb kādam citam jāatņem – tā mēs Latvijā saimniekojam, sīki aizliegumi, lielas ziepes…

    Tas, ka uz šaurām ielām citur tiešām atstātas mašīnas traucē, kur turklāt nav kūrorts, tas nevienam neinteresē !

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

Ināra Gustsone 19.06.2011. 23.48

Kas satikos ar likumsargu, kas tobrīd vispopulārākajā Garciema ielā fotogrāfēja “pārkāpējus”.. Jāsaka man paveicās, jo tieši man piebraucot viņš to darīja. Tad arī mums bija veselīgs dialogs, kura rezultātā sapratu, ka nekur Garciema teritorijā nedrīkst apstāties, lai stāvētu…
Var jau saprast vietējos, jo ielas tiešām šauras. Taču noteikti var rast kādu abpusēji labu risinājumu tuvākā nākotnē.. Blakus Carnikavā, piemēram, ir ierīkota maksas stāvvieta un arī Vecāķos ir par maksu un cilvēki tam piekrīt.. 1 LVL par dienu ir pieņemama cena priekš autobraucējiem, tas jau pierādījies..
Vasaras sezonā jau nu varēja kko gudrāku izdomāt.. Steigā pieņemti lēmumi bieži vien ir nepārdomāti un ne vienmēr dod vajadzīgo efektu.
Kur var parakstīties PRET šīm izmaiņām.. ?
Garciems ir laba vieta, kur braukt uz Jūru..
Tad kaut vai izskaidrojošas zīmes, jo godavārds, normālam ikdienas šoferim tas nav pamanāms/zināms bez papildus informācijas.. Jo ielas malā zīmes īsti nav uzstādītas. Un tad ir rūgts pārsteigums.. Ok, saprotu, ka pie pašas jūras piebraukt ir VIP vēlmes, taču c’mon – 1.5 km attālumā vienīgā vieta kur parkoties.!?

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu