Septiņu miljonu shēma • IR.lv

Septiņu miljonu shēma

22
Vilnis Ķirsis (priekšplānā) un Mārtiņš Staķis. Ilustrācija – Krišs Salmanis
Baiba Kļava

Rīgas dome atklājusi septiņu miljonu eiro izšķērdēšanu ielu remontos pēdējo divu gadu laikā. Aizdomu ēna krīt uz Satiksmes departamenta vadību, kas atstādināta. Taču skandāls pieņemas spēkā — Rīgas mērs Mārtiņš Staķis atkāpies no amata, pārmetot koalīcijas partneriem «nodevību» un lēmumu pieņemšanu pa kaktiem

Kad pirmdienas rītā dažas stundas pēc Rīgas mēra atkāpšanās tiekos ar Vilni Ķirsi (JV) viņa kabinetā domē, vicemērs atzīst, ka Staķa lēmums viņam bijis negaidīts un par to uzzinājis līdz ar medijiem no agrā rītā izsūtītā paziņojuma. Tomēr Ķirsis izskatās pašpārliecināts, it kā jau piemērītu nupat atbrīvojušos domes priekšsēdētāja krēslu.

Turpretī Staķis telefonintervijā izklausās dziļi vīlies kolēģos. «Kopš pagājušās nedēļas esmu nostatīts tādā situācijā, ka par domes darbību ir atbildīgs mērs, taču lēmumi netiek pieņemti mēra kabinetā vai kopā ar koalīciju sēdē, bet pa kaktiem, slēdzot kaut kādas aizmugurējas vienošanās, par kurām es neko nezinu. Es nevaru uzņemties atbildību par šādiem lēmumiem un tāpēc arī atkāpjos,» viņš saka.

Konflikts ir samilzis saistībā ar aizdomām par sistemātisku naudas izšķērdēšanu satiksmes jomā, par kuru politiski atbild Ķirsis. Maija beigās Staķis ierosināja izmeklēšanu par saņemtu ziņojumu, un jūnijā atklājās, ka Satiksmes departaments pēdējo divu gadu laikā ielu remontos pārmaksājis septiņus miljonus eiro. Par prettiesisku un nesaimniecisku rīcību pret departamenta direktora p.i. Jāni Vaivodu un Satiksmes infrastruktūras pārvaldes priekšnieku Andreju Urtānu sākta disciplinārlieta, un Rīgas izpilddirektors abus uz izmeklēšanas laiku atstādinājis no amata.

Sākotnēji lietu domes iekšienē šķetināja izpilddirektora juridiskais padomnieks Māris Knoks, disciplinārlietas izmeklēšanu bija plānots pabeigt jūlija vidū un tālāk nodot informāciju policijai. Taču pēc Jaunās Vienotības iniciatīvas dome ar opozīcijas atbalstu pagājušajā nedēļā izlēma, ka jāveido īpaša komisija. Tāpēc Staķis uzskata, ka partneri sabotē izmeklēšanu, cenšas skandālu «paslaucīt zem tepiķa» un viņam aiz muguras jau izveidojusies alternatīva koalīcija, kurai vairs nav aktuāli agrākie principi par «nulles toleranci pret izšķērdību».

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu