Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

Savā pirmajā vizītē Eiropā ASV prezidents Džo Baidens piedalījās NATO valstu līderu samitā un atsevišķi tikās arī ar trīs Baltijas valstu prezidentiem, apliecinot amerikāņu gatavību piedalīties reģiona aizsardzības stiprināšanā. NATO samitā pirmoreiz tika atzīts, ka Ķīna rada draudus drošībai, taču vienlaikus tika uzsvērts, ka alianse nevēlas jaunu auksto karu ar Āzijas lielvalsti. Attēlā: Džo Baidens un NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs. Foto — Scanpix

G7 valstu līderu samits Lielbritānijā svētdien noslēdzās ar paziņojumu, kurā Ķīna nosodīta par cilvēktiesību pārkāpumiem, bet Krievijai pieprasīts izmeklēt ķīmisko ieroču izmantošanu tās teritorijā un pārtraukt represijas pret pilsonisko sabiedrību un medijiem, kā arī saukt pie atbildības kibernoziedzniekus. Nabadzīgākajām valstīm solīts ziedot gandrīz miljardu Covid-19 vakcīnu devu. Industriāli attīstītāko valstu līderi arī aicināja skrupulozi izpētīt Covid-19 izcelsmi Ķīnā.

Eiropas Parlaments apstiprināja ES digitālā Covid-19 sertifikāta ieviešanu no 1. jūlija. Sertifikātu varēs iegūt vakcinēta persona, Covid-19 izslimojušie vai ar negatīvu testa rezultātu. ES valstis nedrīkstēs noteikt papildu ceļošanas ierobežojumus sertifikātu īpašniekiem. Dalībvalstīm ieteikts nodrošināt viegli pieejamu testēšanu un par samērīgu cenu. Latvija jau ir pievienojusies Eiropas sertifikātam, apstiprināja Nacionālais veselības dienests.

ASV zāļu uzraugs konstatējusi piesārņojumu atsevišķās Johnson & Johnson Covid-19 vakcīnas partijās, taču kopumā būs jāiznīcina aptuveni 60 miljoni devu. Izmeklēšana sākās pēc skandāla apakšuzņēmēja rūpnīcā Baltimorā, jo darbinieki tur nejauši sajauca Johnson & Johnson un AstraZeneca sastāvdaļas. Līdz šim pasaulē izmantotas tikai Nīderlandē ražotās Johnson & Johnson vakcīnas.

Izraēlas parlaments svētdien apstiprināja jauno koalīcijas valdību, pieliekot punktu 12 gadus ilgajai Benjamina Netanjahu premjerministra karjerai. Par jauno premjerministru kļuva nelielās galēji labējās partijas Yamina līderis Naftali Benets. Saskaņā ar koalīcijas līgumu pēc diviem gadiem viņu premjera krēslā nomainīs centriskās partijas Yesh Atid līderis Jairs Lapids.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu