Maigais vējš • IR.lv

Maigais vējš

2
Aigara Dzelmes lomā Andris Bulis, Vilma — Jana Herbsta. Foto — Inese Kalniņa
Zane Radzobe, žurnāla Ir teātra kritiķe

Krievu teātra izrāde Jūras vējš — viegli un gaiši par mīlestības pinekļiem

Par jauno Māras Ķimeles izrādi teātra programmiņā rakstīts poētiski: jūras vējš piepūš buras un sajauc prātus, neuzklausot nekādus argumentus, gluži kā mīlestība. Par dažādām mīlestībām tad arī stāsta šī režisores iestudētā Ingas Ābeles luga, un jāpiekrīt izrādes veidotājiem: par dzīvi un dzīviem cilvēkiem viņa runā tā, kā reti kurš autors latviešu literatūrā.

Izrādes Jūras vējš sižets veidojas it kā no mazām novelītēm, individuāliem dzīvesstāstiem, kas savijas kopā, vienā kamolā ietinot piejūras viesu mājas īpašniekus un darbiniekus, viesus un vietējos iedzīvotājus. Kapteinis Aigars Dzelme (Andris Bulis) tikko kā nopircis jahtu, kas nes viņa pirmās sievas Magdalēnas vārdu. Kapteiņa jaunā sieva Vilma (Jana Herbsta) kļūst greizsirdīga, īpaši jau tad, kad Magda (Dana Bjorka) kopā ar Aigara draugu Klavsonu (Anatolijs Fečins) parādās Dzelmem piederošajā viesu mājā. Vilmai apkārt tinas dzīvē avarējis pašpuika Vetrovs (Aleksandrs Maļikovs), un mierina viesnīcas kalpotāji — Dorota (Jeļena Sigova) un Ādams (Mārtiņš Vilsons), kuru laulībā savukārt jaucas pusaudze Helēna (Natālija Smirnova vai Anna Nele Āboliņa). 

Visi šie ļaudis mīl, kā šķiet, ne to, kuru vajag, un ne tā, kā paredzēts, un, protams, savās jūtās sapinas. Bet mums, skatītājiem, palīdz cilvēcisko attiecību labirintā orientēties, cits pēc cita klusā monologā uzticot savus dzīvesstāstus — to, kā mīlestība atrasta, kā tā pazaudēta vai — ko šīs jūtas katram nozīmē. (Versijas, protams, ļoti atšķirīgas — no sapņainām un liriski sāpīgām līdz ciniski lietišķām.)

Inga Ābele ir Mārai Ķimelei tuva dramaturģe — režisore viņas darbus iestudējusi ne reizi vien, turklāt arī šo lugu 2009. gadā ar nosaukumu Sala uzvedusi Jaunajā Rīgas teātrī. Taču Rīgas Krievu teātra izrāde, salīdzinot ar iepriekšējām abu tikšanās reizēm, atstāj neparasti maigu pēcgaršu. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu