Ušakova noriets? • IR.lv

Ušakova noriets?

1
Aivars Ozoliņš

Mītiņš Rātslaukumā var iezīmēt pārmaiņas Saskaņā un Kremļa politikā

Pasākums Rātslaukumā Rīgas domes priekšsēdētāja Nila Ušakova atbalstam pagājušo sestdien varēja izskatīties pēc šantāžas — ja aiztiksiet «mūsu Nilu», uzkurināsim etnisku konfliktu! Taču primitīvais izpildījums liek vaicāt, vai galvenais vēstījums tiešām bija šāds un vai tas bija adresēts KNAB un Latvijas sabiedrībai.

Ušakovs ir pieredzējis ne tikai Latvijas politikā, bet arī politiskās mātes Krievijas signālu tulkošanā. Šķiet, ka Saskaņas priekšniekam pašlaik būtu iemesls sākt bažīties, vai Latvijas «krievvalodīgo» līdera statuss viņam ir vairs tikai tāpēc, ka pagaidām nav neviena cita, kas šo funkciju varētu Kremlim pieņemami pildīt. Kārtējā Latvijas valdība pēc kārtējām vēlēšanām izveidota bez Saskaņas. Korupciju Rīgas domē var izmantot etniskās spriedzes uzkurināšanai, taču no jaukā Nila tik vien tā labuma, cik pašam džipi un Mežaparka māja «politiskajā elitē».

Diezin vai Ušakovs ir tik dumjš, ka būtu izlēmis izspēlēt etnisko kārti tik rupji un sev neglaimojoši, kā to darīja mītiņa informatīvā fona nodrošinātāji ar skrejlapām Bolderājā, kurās viņš redzams «fašistu» varā un cietumnieka drēbēs. Atcerēsimies — pat pirms «krievu pasaulei» fundamentāli svarīgā valodu referenduma 2012. gadā Ušakovs ilgi vilcinājās, pirms tomēr pateica, ka atbalsta prasību pēc otras valsts valodas. Jau tolaik tā izskatījās spiesta lieta. Tagad ar taisnvirziena etniskumu — ka KNAB esot kratījis Ušakovu «tāpēc, ka krievs» — nevar savienot ne pēdējā laikā mokoši kopto «eiropeiskā sociāldemokrāta», ne ASV senatoru un NATO tanku drauga tēlu, ko Ušakovs arī cīnās veidot.

Ne jau Ušakovs KNAB kratīšanas skaidroja ar savu tautību. Uzreiz pēc tām 30. janvārī Kremļa rupora Russia Today galvenā redaktore Margarita Simoņana tviterī pavēstīja, ka Ušakovs esot aizturēts. Viņa esot desmit gadus brīnījusies, kāpēc cīnītājs par krievu valodu un «nepilsoņu tiesībām» vēl neesot aizturēts, un nu tas ir noticis. Simoņana drīz pati atsauca viltus ziņu par Ušakova aizturēšanu, taču lielākie Krievijas propagandas kanāli cits pēc cita pavēstīja, ka Ušakovs aizturēts un ka tam neesot sakara ar korupciju, tā esot vēršanās pret «krieviski runājošajiem» Latvijā jeb «krievu raganu medības», kā ziņas virsrakstā ielika Gazeta.ru. Izskatās pēc oportūnistiskas kūdīšanas, taču diezin vai pēc Ušakova aizstāvēšanas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu