Bez deklaratīvisma • IR.lv

Bez deklaratīvisma

5
Kurts Fridrihsons 1958. gadā. Publicitātes foto
Kristīne Simsone

Jaunākā simtgades filma mēģina atšifrēt mākslinieku Kurtu Fridrihsonu

Tikai vajag uzmanīties — jēdzieniem  «mūžīgi» un «vienmēr» nav cilvēka mēroga. Var būt, ka cilvēka būtība ir tikai pārejošo kustību un domu vibrācija, — tā 1991. gada sākumā, neilgi pirms nāves, rakstīja mākslinieks Kurts Fridrihsons. Vēl pirms valsts dibināšanas — 1911. gadā — Rīgā dzimušais mākslinieks tā arī nepiedzīvoja laiku, kad Latvija ir brīva no varas, kas viņu tik bargi un nepelnīti sodīja. Protams, grūti spriest, kā citos apstākļos būtu iegrozījies Fridrihsona dzīves gājums, ja Latviju neokupētu Padomju Savienība un 50 gadus no Rietumiem nešķirtu dzelzs priekškars, viņš netiktu pakļauts represijām un izsūtījumam uz lēģeri. Taču gandrīz 30 gadus pēc PSRS sabrukuma viņa personība Latvijā joprojām ir paradoksāli noslēpumaina.

Mākslinieka vārdā nosauktā, režisores Dzintras Gekas veidotā dokumentālā filma lūko atšifrēt Kurtu Fridrihsonu, atklājot fragmentus no viņa piezīmēm, sarakstēm un aplūkojot mākslinieka darbus.

Notiesā par neko

Filmas toni nosaka rakstnieces Gundegas Repšes veidotais scenārijs un personīgais stāstījums. Fridrihsons ir viņas mātesmāsas vīrs, kam bijusi liela loma rakstnieces pasaules tvēruma formulējumā un kuram Repše savulaik veltījusi vairākas grāmatas, to vidū Pieskārieni un Mala. Tā rakstīja Fridrihsons. Prozaiķes stāstījums iejūtīgi, ar lielu godbijību un apbrīnu atklāj azartisku sava ceļa gājēju, kam gleznošana bijusi gluži vai nepieciešamība, lai «iztulkotu» paša sajūtas attiecībā pret pasauli.

Visinteresantākais filmas posms ir atskats uz Fridrihsona attiecībām ar pazīstamo franču rakstnieku Andrē Židu, kuram latvietis rakstījis vēstules. 30. gadu beigās Fridrihsons uzturējās Parīzē un mācījās pie gleznotāja Andrē Derēna, kur arī iepazinās ar franču rakstnieku.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu