Astrīde Rozīte, Straupes zemnieku tirdziņa izveidotāja • IR.lv

Astrīde Rozīte, Straupes zemnieku tirdziņa izveidotāja

17. jūnijā 10 gadu jubileju svinēs Straupes lauku labumu tirdziņš, kas notiek vēsturiskajā Straupes Zirgu pastā, kur, pēc nostāstiem, nakšņojis Kazanova. «Nekādu ceremoniju netaisīsim. Pats tirdziņš jau ir kā ceremonija. Svinēsim ar darbu,» runā tā radītāja Astrīde Rozīte
Ieva Puķe

Rozīšu ģimenei Straupē, Valmieras ceļa malā, 15 gadus ir autoserviss Autostallis. Viņi no Rīgas šeit ieradās 1987. gadā. «Tēvs 15 gadus bija stāvējis rindā uz trīsistabu dzīvokli Purvciemā, bet mēs ar māsu pieaugām, es apprecējos, dzīvojām saspiestībā. Domājām — kāpēc nepārcelties uz Straupi pie vīratēva, neuzbūvēt tur māju?» atceras Astrīde. Stereotipam, ka izglītības kvalitāte laukos ir zemāka, viņa nepiekrīt. Vidējā meita, kas mācības sāka Straupes pamatskolā, tagad ir zinātņu doktore Lūleo Tehniskajā universitātē Zviedrijā, jaunākā ieguvusi maģistra grādu ķīmijā, dēls ir kuģa stūrmanis. Tas, kā bijušajai pilsētniecei patiešām pietrūka, izrādījās zemnieku tirgus.

«Man neizauga labi burkāni. Veikali pirms 10 gadiem zemnieku produkciju neņēma. Ārprāts: no laukiem dodos uz Rimi, lai nopirktu burkānus, kuri turklāt vēl ir «atbraukuši» no kādas citas valsts! Kaimiņiem prasīju — vai nevarat pārdot burkānus? Lauku burvība un šarms — vienu rītu pagalmā parādās milzīgs burkānu maiss. Cilvēks, kas atvedis, saka: nemaksā neko, ēd! Grūti viņam vēlreiz uzprasīt, lai viņš kaut ko atved. Tirdziņā tomēr ir citi noteikumi.»

Ierīkot tirgu kurbulējis arī sens draugs šefpavārs Mārtiņš Rītiņš, «esam pazīstami 38 gadus, mums ir kopējs krustdēls, Mārtiņam pēc pārcelšanās uz Latviju bija sapnis, lai visur būtu zemnieku tirdziņi». Rītiņš pats tādu izveidoja Rīgas Berga Bazārā, bet tagad — Sporta ielas kvartālā, kur atklāšanas dienā bija nopērkami arī regulārie Straupes gardumi — Rehtšprehera siers, Aijas kūkas, Rožkalnu maize… Vairākiem ražotājiem tieši Straupes tirdziņš bijis pamats uzņēmējdarbības attīstīšanai.

Sākums nav bijis viegls, Astrīde neslēpj, ka pat publiski nosaukta par idioti. «Neticīgie teica — kurš tad te nekurienes vidū kaut ko pirks? Bet Straupe nav nekuriene. Vēsturiski tā bijusi Hanzas savienības pilsēta, te krustojas nozīmīgi ceļi, esam vienādā attālumā no Siguldas, Cēsīm, Valmieras, Limbažiem, netālu no Rīgas. Ja tas darbojās 14.-17. gadsimtā, kāpēc lai nedarbotos šodien?» Tomēr radās arī atbalstītāji, no pirmās dienas Astrīdei palīdz Baiba Smilga, Braslas kroga kādreizējā saimniece, un Rudīte Vasile, Pārgaujas novada deputāte. Vēlāk pieslēgušās Mirdza Kārkliņa un Brigita Puriņa.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu