Reālpolitika ir atgriezusies • IR.lv

Reālpolitika ir atgriezusies

3
Foto — Dmitrijs Suļžics, F64
Aivars Ozoliņš

NATO militārās spējas ticami aizstāvēt Baltijas valstis mazinās, brīdina latviešu izcelsmes Zviedrijas virsnieks Kārlis Neretnieks. Kā Latvijai sevi pasargāt?

Es ļoti labprāt runāju latviski, Neretnieks teic, kad tiekamies viesnīcas Radisson Blu foajē. «Drošības guru», kā viņu mēdz dēvēt, sarunas laikā ir atbruņojoši vienkāršs un vaļsirdīgs. Eksperta bezkaislīgie vērtējumi – piemēram, ka Krievija varētu ieņemt Gotlandi sešu stundu laikā vai okupēt Baltijas valstis septiņās dienās – palaikam izraisījuši politiķu sašutumu. Viņš pats uzkrītoši atturas spriest par Latvijas politiku un mūs pamācīt. Nav simtprocentīgi jāklausa citu ieteikumi, ir jādomā pašiem ar savu galvu, arī esot NATO. Tomēr pēc Latvijas iestāšanās NATO viņam līdzās virknei draudzīgu valstu līderu piešķirts Triju Zvaigžņu ordenis. «Varbūt man izdevās tās diskusijas drusciņ ietekmēt,» viņš min.

Latvijā valda diezgan liela vienprātība, ka esam drošībā, jo mūs sargā NATO līguma 5.paragrāfs. Cik lielā mērā šīs drošības sajūtas pamatā ir politiskā situācija, un cik – reālas aizsardzības spējas?

Latvija nekad visā savā vēsturē nav bijusi tik droša kā šodien. Taču drošība vienmēr ir relatīva. NATO ir Latvijas drošības stūrakmens, par to nav šaubu. Kamēr NATO būs efektīva organizācija, Latvija būs ļoti droša. Taču šodien redzam, ka Krievijas spējas iet uz augšu un NATO spējas iet uz leju. Piemēram, Lielbritānija arvien mazāk investē savos bruņotajos spēkos, Vācija tāpat, Francija arī. Amerika tagad pievēršas Āzijai, un Eiropā vairs nav tik daudz amerikāņu resursu. Es arvien teiktu, ka Latvija ir droša, taču militāro spēju situācija lēnām mainās, kā būs rīt, parīt – grūti teikt.

Augusta beigās Baltijas valstu prezidenti bija Baltajā namā, un vēsts, ko mums atvedis prezidents Andris Bērziņš, ir – esam drošībā. Ja mēs būtu drošībā, vai ASV prezidentam būtu jāvelta stunda, lai to pateiktu Baltijas valstu prezidentiem?

Tas ir ļoti interesants jautājums! Man šķiet, ka pēdējā gada vai divu laikā ir mainījies amerikāņu skatījums uz Ziemeļeiropu. Pirms tam viņi teica: Eiropā problēmu nav. [Taču tagad] Obama tikās ar Baltijas valstu prezidentiem, pēc tam bija atbraucis uz Zviedriju. Rīgas konferencē septembra sākumā bija britu aizsardzības ministrs – pirmo reizi Latvijā 15 gadu laikā. Agrāk tādas mācības kā Steadfast Jazz, kas notiks novembrī, bija vienkārši mācības, par ko daudz nerunāja. Bet tagad amerikāņi runā, ka tās ir svarīgas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu