Varētu augt "Latvijas gāzes" dabasgāzes tarifs • IR.lv

Varētu augt “Latvijas gāzes” dabasgāzes tarifs

20
Foto: Andrejs Strokins, F64

Esot augušas uzņēmuma fiksētās izmaksas, kas saistītas ar pēdējos gados būtiski sarūkošo dabasgāzes patēriņu

Nākotnē varētu augt AS “Latvijas gāze” dabasgāzes tarifs gan ražotājiem, gan mājsaimniecībām, taču patlaban nav zināms, par cik procentiem, aģentūrai LETA apstiprināja “Latvijas gāzes” pārstāvis Vinsents Makaris.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) ir saņēmusi “Latvijas gāzes” iesniegumu ar lūgumu noteikt kapitāla atdeves likmi, kas varētu ietekmēt arī gāzes gala tarifu.

Makaris skaidroja, ka “Latvijas gāze” vēlas pārskatīt kapitāla atdeves likmi, jo augušas uzņēmuma fiksētās izmaksas, kas saistītas ar pēdējos gados būtiski sarūkošo dabasgāzes patēriņu.

Gāzes kompānijas pārstāvis piebilda, ka līdz ar SPRK lēmumu par “Latvijas gāzes” kapitāla atdeves likmi nākotnē varētu arī augt dabasgāzes tarifs visām patērētāju grupām. Tiesa, Makaris atturējās sniegt konkrētāku informāciju, par cik tieši varētu augt tarifs.

“Latvijas gāzes” kapitāla atdeves likme pēdējo reizi tika noteikta 2008.gadā 8% apmērā. SPRK padomes loceklis Rolands Irklis skaidroja, ka pēc kapitāla atdeves likmes noteikšanas komersants var sākt gatavot jaunu tarifu aprēķinu.

“Pēc būtības tas nozīmē, ka “Latvijas gāze” var vērsties SPRK ar jaunu dabasgāzes apgādes pakalpojumu tarifu projektu, kas varētu būt saistīts ar dabasgāzes tirdzniecības apjomu kritumu. SPRK vērtēs, vai iesniegumā ir norādīta visa informācija, kas ir nepieciešama lēmuma pieņemšanai,” teica Irklis, piebilstot, ka šis process vidēji var aizņemt dažus mēnešus.

Jau ziņots, ka 2015.gada pirmajā pusgadā nedaudz samazināsies dabasgāzes tarifi mājsaimniecībām, liecina AS “Latvijas gāze” informācija. No 2015.gada 1.janvāra gāzes tarifs plīts lietotājiem samazināsies par 1%, savukārt apkures lietotājiem tarifs samazināsies par 2%. Tarifi būs spēkā līdz 2015.gada jūnija beigām.

No 1.janvāra mājsaimniecībām ar dabasgāzes gada patēriņu līdz 500 kubikmetriem tarifs ir 0,8144 eiro par kubikmetru, ieskaitot akcīzes nodokli un pievienotās vērtības nodokli (PVN).

Savukārt mājsaimniecībām ar dabasgāzes gada patēriņu no 501 līdz 25 000 kubikmetru tarifs ir 0,51939 eiro par kubikmetru, ieskaitot akcīzes nodokli un PVN.

Lietotājiem ar dabasgāzes patēriņu līdz 25 000 normālkubikmetru gadā 2015.gada pirmajā pusgadā piemērojamie dabasgāzes diferencētie tirdzniecības gala tarifi noteikti pie dabasgāzes tirdzniecības cenas 277,46 eiro par 1000 normālkubikmetriem.

2014.gada deviņus mēnešus AS “Latvijas gāze” pabeidza ar 12,9 miljonu eiro peļņu, kas ir par 7,2% mazāka nekā attiecīgajā 2013.gada periodā, kad uzņēmuma peļņa bija 13,9 miljoni eiro, liecina “Latvijas gāzes” biržā “NASDAQ OMX Riga” iesniegtais neauditēts finanšu pārskats par 2014.gada deviņiem mēnešiem.

Lielākais “Latvijas gāzes” akcionārs ir Vācijas “E.ON Ruhrgas International GmbH”, kurai pieder 47,2% akciju, 34% pieder Krievijas kompānijai “Gazprom”, bet 16% – SIA “Itera Latvija”.

 

Komentāri (20)

j_zalitis 04.02.2015. 11.45

Krievija mēģina kompensēt savus zaudējumus no naftas cenu krituma un sankcijām uzskrūvējot jau tā uzskrūvēto gāzes tarifu LV.

Īstermiņa domāšana ir Krievijas otrais vārds.

+9
0
Atbildēt

1

    aivarsk > j_zalitis 04.02.2015. 16.58

    Īstermiņa domāšana ir Krievijas otrais vārds.

    ______________________

    krievu rīcībā nekā pārsteidzoša, taču Latvijas gan. Nu ne jau daudz pārsteidzoša, bet vairāk raksturojoša:

    voldiņš un kampars paraksta TEC2 rekonstrukcijas projektu – TECu kurinās ar gāzi, pat neskatoties, ka vadošie enerģētikas eksperti ir kategoriski pret!

    Rīgā gandrīz nevienu ēku par pieejamo ES finansējumu nav nosiltinājuši. Tad taču samazinātos vajadzīgā siltuma apjoms un patērētās gāzes apjoms.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

lno 04.02.2015. 12.57

Nesaprotu. Dabasgāzes cena ir piesaistīta mazutam. Naftas cena ir sarukusi uz pusi, tai vajadzētu sekot arī dabasgāzes cenai…Nu bet gan jau Zaķis palīdzēw, vai tad nu pirmo reizi?:)

+8
0
Atbildēt

2

    morgenstern > lno 04.02.2015. 18.20

    Dabasgāzes cena ir piesaistīta mazutam

    -0———–

    Man jau sen bija pārliecība, ka piesaiste ir spēkā tikai tad, kad naftas cenas aug. Kad tās krītas, tad sākas realitātes šovs

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    andrejs > lno 04.02.2015. 13.33

    Kad naftas cenas gāja uz augšu, tad gāzes vidējās cenas pārrēķina termiņš bija seši mēneši, kad cenas sāka kristies, Latvijas valdība piekrita pagarināt šo termiņu līdz 9 mēnešiem. Tāpēc LG cenu kritumu sajuta ar lielu kavēšanos, bet patērētāji turpināja maksāt augstāko cenu. Ja vēl šai LG prasībai mūsu varneši piekritīs, tas būs pilnīgs vāks!

    +7
    0
    Atbildēt

    0

Krix 04.02.2015. 12.24

Te nu arī ir arguments kāpēc māju siltināšana nav drošs pasākums – nepatērēsiet x vienības – uzrausim tarifu, lai peļņa ripo tā vai šā ! Kretīni ! Vienīgais veids kā sevi pasargāt ir vispār atkratīties no visiem šiem RS, Rsiltums, LG, RNP utml. parazītiem vispār

+7
0
Atbildēt

1

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu