"Laimas" lietā iesaistīto advokātu Miķelsonu tur aizdomās arī citā reiderisma kriminālprocesā • IR.lv

“Laimas” lietā iesaistīto advokātu Miķelsonu tur aizdomās arī citā reiderisma kriminālprocesā

42
Foto: Evija Trifanova, LETA

Latvijas lielākie saldumu ražotāji vērsušies pie valsts amatpersonām ar lūgumu apturēt reiderisma mēģinājumu

Saldumu ražotāja “Laima” reiderisma lietā iesaistītais advokāts Mārcis Miķelsons un vēl četras personas ir atzītas par aizdomās turamajām kriminālprocesā par citu iespējamu krāpšanas shēmu, kas pastrādāta pret vairākiem arhitektu birojiem piederošo SIA “Latvijas projektēšanas sabiedrība”, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

Bez advokāta Miķelsona par aizdomās turamajiem kriminālprocesā atzīti arī Dzintars Skujiņš, Svetlana Muižarāja, Aivars Auzāns un Isārijs Finbergs.

Kā apstiprināja Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākais speciālists Dairis Anučins, 2011.gadā Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldē (ENAP) ir sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma (KL) 177.panta 3.daļas un KL 195.panta 3.daļas – par iespējamu krāpšanu, kas saistīta ar fiktīvu darījumu slēgšanu starp vairākiem uzņēmumiem ar nolūku legalizēt noziedzīgi iegūtus līdzekļus lielā apmērā. Šajā procesā par aizdomās turamajām atzītas piecas personas.

Anučins norādīja, ka izmeklēšana lietā patlaban vēl turpinās.

Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka iespējamā krāpšanas shēma pastrādāta pret “Latvijas projektēšanas sabiedrību”, kuras līdzīpašnieki patlaban tiesājas par, viņuprāt, nelikumīgo lēmumu atcelšanu. Vairākas kompānijas, kas saistītas ar minētajām piecām personām, pret “Latvijas projektēšanas sabiedrību” bija cēlušas prasības tiesā par kopumā vairāku simtu tūkstošu eiro atmaksu. Šīs prasības celtas, pamatojoties uz iespējami fiktīviem darījumiem, kuros uzņēmums nav gribējis iesaistīties. Cietušo ieskatā, prasības tiesā bijušas ar mērķi iegūt vērtīgu nekustamo īpašumu Skolas ielā, Rīgā.

Arhitektu biroju pārstāvis Renārs Kazāks iepriekš pastāstīja, ka šajā lietā mazākuma akcionāri tiesu lūdz atzīt par spēku zaudējušu noslēgto uzņēmuma fiktīvo būvniecības līgumu ar SIA “T-Būvnieks”. Tāpat viņš atzīmēja, ka ir ierosināts kriminālprocess pret personām, kas gribēja saņemt avansā 740 000 latu (1 052 925 eiro) par minēto darījumu.

Šajā lietā prasītāji ir SIA “Arhitekta Modra Ģelža birojs”, SIA “Arhitekta J.Pogas birojs”, SIA “Arhitektūras un dizaina birojs “5.Avēnija””, arhitektu firmas SIA “Kubs”, SIA “Celmiņa būvkonstrukciju projektēšanas birojs”, SIA “Aqua-Brambis”, SIA “Projektu birojs Rīgā – E.Bušs arhitekts”, SIA “Pilsētprojektēšanas birojs”, SIA “Arp”, SIA “Barm”, SIA “Arhitektūras-celtniecības firma “Sintarh””, SIA “V1.Neilands arhitekts”, SIA “Alksnis”, SIA “Rīgers”, SIA “Arra”, SIA “Sinuss A”, SIA “Azimuts”, SIA “E.Projekti”, SIA “Arhitekta Edgara Bērziņa birojs”, SIA “Projekts”, SIA “Arhitektes L.Saško birojs”, SIA “Arhitekti Ārgaļi”, SIA “Jonika”, SIA “Treimanis un sabiedrotie”, SIA Rīgā “Sinuss”, SIA “Arhitektūras birojs “Forma””, SIA “Aleksandrs Saharovs”, SIA “Kogra”, SIA “Kārlis” un SIA “KVG”.

Kopumā pret “Latvijas projektēšanas sabiedrību” bija ierosinātas 16 lietas, cenšoties apstrīdēt visus nelikumīgi ieceltās valdes pieņemtos lēmumus. Kazāks apgalvoja, ka 2010.gadā tika ievēlēta jauna, nelikumīga valde, kas pusotra mēneša laikā slēdza vairākus līgumus, tai skaitā ieķīlāja īpašumus, uzlika komercķīlu uz visiem aktīviem, deva aizdevumus, mēģinot panākt maksātnespēju, faktiski nodarbojoties ar reiderismu. Kazāks skaidroja, ka arī Uzņēmumu reģistrs iepriekš atzina, ka šādi valdes lēmumi bija nelikumīgi.

“Laimas” valdes priekšsēdētājs Rolands Gulbis nosūtījis iesniegumu valsts amatpersonām ar lūgumu apturēt reiderisma mēģinājumu, kas vērsts pret Latvijas lielākajiem saldumu ražotājiem “Laima”, a/s “Staburadze” un citiem “NP Foods” grupas pārtikas uzņēmumiem.

“Laimas” sabiedrisko attiecību speciāliste Rita Voronkova iepriekš informēja, ka pret uzņēmumiem “Laima” un “Staburadze” reiderisma jeb uzņēmuma darbības paralizēšanas un pārņemšanas shēmu mēģinājuši īstenot jau iepriekš reiderisma uzbrukumos aizdomās turētais advokāts Mārcis Miķelsons un tiesu izpildītājs Jānis Lazdāns.

Uzņēmumu valdes priekšsēdētājs ar iesniegumu, kurā pausts lūgums sākt kriminālprocesu par procesuālo krāpšanu un izspiešanu, ir vērsies arī ENAP. Kā iepriekš norādīja policijā, iesniegums par krāpšanu un izspiešanu saistībā ar reiderisma mēģinājumu tiks izvērtēts.

Miķelsons un Lazdāns noliedz, ka būtu rīkojušies nelikumīgi.

 

Komentāri (42)

garausiitis 18.06.2014. 21.00

Taisnības labad jāsaka , ka informācija ne tuvu nav viennozīmīga jo parādās pretējās puses informācija … Vai kāds maz atceras par tādu Daumantu Vītolu , kas savulaik pamanījās izmukt no tiesas par G24 izzagšanu … tas toreiz vispār bija fantastisks stāsts par mūsu tiesu sistēmu …

+2
0
Atbildēt

3

    ILZE > garausiitis 18.06.2014. 21.41

    klusais

    Visticamāk ka kā vienmēr – taisnība ir pa vidu .

    __________

    Šļeserastu taisnība atrodas vienmēr starp divām “bulciņām”

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    garausiitis > garausiitis 18.06.2014. 21.24

    Austras koks – es Daumantu pazīstu vēl no 80-tajiem… interesants tips … aizsākumi bija tajā LM firmā , kuras vārds izskrējis no galvas un kur būtībā Šķēle izpumpēja ārā naudu … Daumants toreiz mistiski izspruka no soda , bet summas , kas viņa pārraudzībā pazuda bija pietiekami iespaidīgas.

    Reinisons parādījās pie apvāršņa vēlāk .

    Un cik var saprast , ka problēma nav Staburadzē vai Laimā , bet mammas uzņēmumā . Visticamāk ka kā vienmēr – taisnība ir pa vidu .

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Alise > garausiitis 18.06.2014. 21.11

    Daumants Vītols bija Gisli Reinisona partneris, kad tas ar islandiešu kompanjonu naudu nopirka Staburadzi’ un pēc tam Laimu, Guttu utt. Kad Gisli nomira, Vitols pārņēma visu. Visi Nordic industriālie parki (Olainē, Jelgavā un citur) arī piederēja viņiem. Kā ir tagad nezinu.

    Bet lai cik odioza persona būtu Daumants Vītols, un lai arī Laimas priekšnieks Gulbis un viņa brālis Lattelekoma Gulbis vismaz kādreiz bija Šķēlem pietuvināti cilvēki, normāli šajā lietā kaut kas nav. Tur būtu tā tiesnese ar jocīgo vārdu un uzvārdu jāpaņem priekšā, jo nekad nevienam normāli darbojošamies uzņēmumam nearestē kontus kā nodrošinājumu prasībām. Tas ir pēdējais, ko piemēro, ja nav cutas izejas. Tā kā ja arī ne reiderisms, tad vismaz kaut kāda izspiešana tā ir, un izskatās, ka ar tiesneša iesaisti.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

Inese 18.06.2014. 18.02

Visi iesiastītie – latvieši.

0
-5
Atbildēt

2

    Sanšains > Inese 18.06.2014. 19.18

    Un kas vēl sāpīgāk – maksātnespējas administratori. Ja ne šajā dzīvē, tad nākamajā noteikti.

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    Malda > Inese 18.06.2014. 19.50

    Nevis latvietis bet Homo sovieticus. PSRS “kultūra” iemācija ka ja vien ir iespēja ko nozagt, tad tas ir jādara, pie tam ātri, kamēr ir izdevība. Oportūnisti ir gan LV latviešu gan krievu vidē. Redz post-PSRS telpā visiem šiem homo sovieticus ir raduesies sajūta ka var zagts un krāpties un nekas par to nebūs, jo visi pērkami un neviens nepīkstēs. Bet LV pamazām iet uz labo pusi – aug jauna paaudze, kas PSRS laikus nav piedzīvojoši, daudzi ir pabijuši Rietumos un viņiem visi šiti otkati, kukuļi, birokrātija un veci PSRS sakārņi ir sveši.

    +7
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu