Stabiņas lieta atklāj korupcijas shēmas dzīvokļu dalīšanā • IR.lv

Stabiņas lieta atklāj korupcijas shēmas dzīvokļu dalīšanā

28
Ārija Stabiņa (centrā) policistu pavadībā tiek ievesta tiesas zālē. Foto: Raitis Plauks, F64

Vairāki spēkā stājušies tiesas spriedumi atklāj, ka Rīgas bijusī dzīvokļu pārvaldes vadītāja nav smādējusi nekādas kukuļnaudas summas

Pašvaldības dzīvokli varēja dabūt jebkurš, ja vien zināja shēmu un atrada ceļu pie Rīgas dzīvokļu pārvaldes vadītājas Ārijas Stabiņas. Dažreiz ar klientu viņa strādāja tieši, citos gadījumos – caur paziņām vai pazīstamiem mākleriem, un par saviem pakalpojumiem nesmādēja arī nelielas naudas summas. Pret saimniekmājā deklarētu dzīvesvietu pašvaldības dzīvokli Rīgā varēja dabūt vēl pēc Stabiņas aizturēšanas 2012.gadā, ceturtdien raksta žurnāls „Ir”.

Žurnāls apraksta dažus gadījumus, kas atklājas vairākos kriminālprocesos, kuros savu vainu atzinuši un jau ir notiesāti kukuļošanas līdzdalībnieki – naudas devēji un starpnieki. Kā zināms, Stabiņu aizturēja par kukuļņemšanu, bet 2013.gada pavasarī, kad prokuratūra pret viņu sāka kriminālvajāšanu, Stabiņa neieradās pēc apsūdzības raksta un pazuda no Latvijas, pārkāpjot vienu no viņai noteiktajiem drošības līdzekļiem – aizliegumu izbraukt no Latvijas. Viņa joprojām ir policijas meklēšanā.

Taču, kā raksta žurnāls, ar 2012.gadā aizturēto Stabiņu kukuļņemšana Rīgas domes mājokļu un vides departamentā acīmredzot nav beigusies. Pirms pāris nedēļām KNAB aizdomās par kukuļņemšanu aizturēja šā departamenta kapsētu pārvaldes priekšnieku Jāni Upīti, bet pagājušajā vasarā līdzīgs liktenis piemeklēja arī Stabiņas priekšnieku, departamenta direktoru Anatoliju Aļeksejenko.

Viena no populārām shēmām, kā tikt pie pašvaldības dzīvokļa īres tiesībām mūža garumā Rīgā, neapgrūtinot sevi ar kredītu dzīvokļa iegādei, bija maiņas darījumi. Žurnāls raksta, ka šiem veiklajiem darboņiem tikai vajadzēja deklarēties denacionalizētā mājā, lai fiktīvā darījumā no cilvēka, kuram pašvaldības dzīvoklis vairs nebija vajadzīgs, par atlīdzību iegūtu tā beztermiņa īres tiesības. Lai arī formāli šāda maiņa bija atļauta, dzīvokļu maiņas komisijai katrā konkrētā gadījumā bija galavārds, tāpēc cilvēki par to maksāja kukuļus.

Pret saimniekmājā deklarētu dzīvesvietu pašvaldības dzīvokli Rīgā varēja dabūt vēl pēc Stabiņas aizturēšanas. Savulaik LTV „Panorāma” ziņoja par sludinājumu, kurā pāris nedēļas pēc pašvaldības dzīvojamās mājas nodošanas ekspluatācijā Ilūkstes ielā kāds par vairākiem tūkstošiem latu piedāvāja iespēju tikt pie dzīvokļa šajā namā. Tas nozīmē, ka dzīvokļus jaunajās mājās dabūja arī tie, kam palīdzība reāli nebija vajadzīga. Tikmēr citi gadiem stāvēja garās rindās, bet Rīgas dome turpināja būvēt pašvaldības dzīvokļu mājas. Pašlaik pašvaldības palīdzību dzīvokļu jautājumu risināšanā gaida 5321 ģimene.

Kā rāda statistika, dzīvokļu maiņas ziedu laiki bija pirms 3-4 gadiem. 2010.gadā domes komisija apstiprinājusi 50 maiņas darījumus, 2011.gadā – 60, bet 2012.gadā, kad Stabiņu aizturēja, – 57 darījumus (salīdzinājumam – šajā gadā neakceptēti divi maiņas darījumi). Pērn tie sarukuši līdz 16 apstiprinātiem darījumiem (15 noraidīti), šogad piekrišana dota sešām maiņām un noraidītas deviņas.

Arī pašlaik portālā Ss.lv ir sludinājumi, kuros salīdzinoši jauno Dreiliņu mikrorajona māju iedzīvotāji maina pašvaldības dzīvokļus.

Vairāk par dzīvokļu mahinācijām un Ārijas Stabiņas lietu lasiet žurnālā „Ir” šeit.

 

Komentāri (28)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu