Pakistāna izveido īpašu tiesu Mušarafa tiesāšanai • IR.lv

Pakistāna izveido īpašu tiesu Mušarafa tiesāšanai

18
Pervezs Mušarafs. Foto: AFP/LETA

Bijušo prezidentu tiesās par valsts nodevību

Pakistāna otrdien izveidojusi īpašu tiesu bijušā prezidenta Perveza Mušarafa tiesāšanai par valsts nodevību, paziņojusi valdība.

Pakistānas premjerministra Navaza Šarifa valdība ir izvēlējusies trīs tiesnešus no piemēroto kandidātu saraksta, ko pēc valdības lūguma tai iesniedza Augstākā tiesa, ziņo LETA/AFP.

“Premjerministrs ir apstiprinājis īpašās tiesas tiesnešu vārdus [..]. Valdība ir informējusi tribunālu,” teikts Šarifa biroja izdotajā paziņojumā.

Pakistānas iekšlietu ministrs svētdien televīzijas tiešraidē paziņoja, ka Mušarafs tiks tiesāts par valsts nodevību, kas nozīmē, ka eksprezidentam draud nāvessods vai mūža ieslodzījums.

Mušarafs nāca pie varas militārā apvērsuma ceļā, 1999.gadā gāžot toreizējo premjerministru Navazu Šarifu, kas pēc uzvaras maijā notikušajās parlamenta vēlēšanās atgriezies valdības vadītāja krēslā.

Apsūdzības nodevībā saistītas ar Mušarafa 2007.gadā pieņemto lēmumu izsludināt ārkārtas stāvokli īsi pirms tam, kad Augstākajai tiesai bija jāpieņem lēmumus par viņa pārvēlēšanas likumību.

Mušarafs tolaik apturēja konstitūcijas un parlamenta darbību un atlaida vadošos tiesnešus, kas atzina viņa rīcību par nelikumīgu un antikonstitucionālu.

Pret Mušarafu ierosinātas vairākas lietas saistībā ar notikumiem laikā no 1999.gada līdz 2008.gadam, kad viņš atradās pie varas.

Šomēnes tiesa atbrīvoja Mušarafu pret galvojumu lietā par asiņainajām islāmistu kaujinieku un Pakistānas drošības spēku cīņām Islamabadas Sarkanajā mošejā 2007.gadā.

 

Komentāri (18)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu