Vanags lūgs lemt par turpmāku palikšanu amatā • IR.lv

Vanags lūgs lemt par turpmāku palikšanu amatā

41
Luterāņu baznīcas arhibīskaps Jānis Vanags. Foto: Rūta Kalmuka, F64

Arhibīskaps rosinās Sinodes balsojumu pēc medijos paustās neuzticēšanās viņam

Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas (LELB) arhibīskaps Jānis Vanags lūgs decembrī gaidāmajā baznīcas Sinodē lemt par viņa turpmāku palikšanu amatā, atsaucoties uz intervijā laikrakstam "Svētdienas Rīts" pausto, vēsta portāls Delfi.lv.

Arhibīskaps stāsta, ka pavadījis septembri tā dēvētajās "klusuma rekolekcijās", kurās "es Dieva priekšā nesu jautājumu par to, kā viņš vēlas, lai turpmāk kalpoju Kristum un baznīcai – bīskapa amatā vai kādā citā ceļā". ''Kaut arī mūsu Satversme neparedz bīskapu pārvēlēšanas vai pilnvaru pagarināšanu, esmu nolēmis lūgt Sinodei norādījumu, vai man turpināt kalpot pašreizējā amatā, vai ne. Ceru no baznīcas sadzirdēt Dieva balsi un lūdzu arī sinodāļus jautāt par to Dievam," saka Vanags.

"Pirmkārt, es domāju, ka pēc visiem satraucošajiem notikumiem ir jāļauj Sinodei izpaust savu gribu par vadības atbildību," norāda arhibīskaps, "ja arī Satversme tādu balsojumu neparedz, ir pareizi un taisnīgi, ka es to ierosinu pats." "Otrkārt, gan latviešu, gan citās mēlēs pa pasauli ir ceļojuši paziņojumi, ka mūsu baznīcā vadībai vairs neviens neuzticas. Ja tas tā ir, tad man nav iemesla palikt amatā nevienu brīdi ilgāk. Bet arī ja tas tā nav, tāds viedoklis tomēr ir ticis aktīvi izplatīts medijos un pa privātiem kanāliem, tādēļ es neredzu, kā bez Sinodes apstiprinājuma varu turpināt pārstāvēt mūsu baznīcu Latvijas sabiedrībā vai attiecībās ar citām baznīcām," intervijā pauž Vanags.

Ja Sinode nolems, ka arhibīskapam no amata jāaiziet, "es būšu priecīgs atgriezties draudzes darbā, jo esmu aicināts un iecelts sludināt, mācīt, pasniegt sakramentus un rūpēties par dvēselēm", saka garīdznieks.

Vanags gan atzīst, ka arī pēc Sinodes paliks ne viena vien neizrunāta lieta. "Diskusijas, kas tagad sākušās, būtu jāturpina, atvēlot tam tik daudz laika un iespēju, cik nepieciešams. Gan par jau pieminētajiem jautājumiem, gan par visu, kas uz sirds. Tikai formāts, manuprāt, būtu jāpamaina. Konstruktīvāk būtu, ja kas sakāms, vispirms atnākt parunāt – piemēram, pie manis vai bīskapu kolēģijā, un tad, ja vajadzīgs, plašākā lokā. Izsūtīt paziņojumus droši vien būtu pēdējais, nevis pirmais solis," norāda arhibīskaps.

Jau ziņots, ka LELB pēdējā laikā nonākusi finanšu grūtībās un saasinājušās pretrunas tās iekšienē. Vanags saņēmis asu kritiku gan par ierosinājumiem tuvināties katoļu baznīcai, gan par jaunā katoļu arhibīskapa Zbigņeva Stankeviča iesvētīšanu amatā luterāņu Doma baznīcā.

Komentāri (41)

buchamona 16.11.2010. 16.06

Mani vienmeer ir intereseejis viens jautaajums :) Kas taa ir par tieksmi izteikt spriedumus par religjiju cilveekam, kuriem, peec komenta satura spriezhot, ar Bazniicu ir tikai taads netieshs sakars – tas ir tajaa labaakaja gadiijumaa.
Kas ir tas iemesls, kursh spiezh komenteetaajiem, kuri citos gadiijumos pieraada, ka speej spriest loghiski un izdariit preciizus secinaajumus, rakstiit dumjiibas? :))

+12
-3
Atbildēt

0

ilmisimo 16.11.2010. 16.33

Laikam drīz atzīs arī Dievmātes Marijas kultu. Un neļaus mācītājiem precēties. Jau aizliedza ordinēt sievietes. Tas ir patiesi drausmīgs viduslaiku aizspriedums
—————————————-Ieviesīs Latvijā inkvizīciju, Biržas māju nuodous jezuītiem un mainīs uzvārdu nuo Vanags uz Torkvemada.
Padzīs nuo Latvijas maurus un moriskus.

+7
-1
Atbildēt

0

boss 16.11.2010. 21.23

Izskatās, ka uz baznīcu dažs labs iet kā uz teātra izrādi.
Nepatīk režisors, tāpēc apmeklē reti, reizēm reizi gadā, tagad apmeklēšot vēl retāk vai vispār nemaz. :(((

Mīļie, uz baznīcu iesim Dievu lūgt!

Lūdziet Dievu par mācītājiem, par luterāņu Baznīcu. Par savu ticību, jo šodien nav viegli saglabāt un uzturēt sevī patiesu un dziļu ticību, tāpēc lūgsim to Dievam. Par to, lai neaizklīstu maldu ceļos!
Dievam viss ir varams!!!
Neesiet tik paštaisni un augstprātīgi!

+5
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu