Tik garšīgi skābs! • IR.lv

Tik garšīgi skābs!

1
Dobeles Dārzkopības institūta vadošā pētniece Daina Feldmane. Foto — Ieva Puķe
Ieva Puķe

Klāt ķiršu laiks. Skābie ķirši ir Latvijas unikālā vērtība, taču Dobeles Dārzkopības institūtā izveidota arī plaša saldo Latvijas ķiršu kolekcija

Dainas Feldmanes pirmās atmiņas par Latvijas ķiršiem aizved uz vecvecāku lauku mājām pie Aizputes. Viņa agrā bērnībā spēlējusies uz sedziņas šo koku paēnā. «Saldais ķirsis vairs īsti labi neražoja, bet skābie ienācās tikai kartupeļu laikā — augusta beigās, septembra sākumā. Vēlāk, vācot informāciju par vietējiem ķiršiem, sapratu, ka tie, ko atceros, acīmredzot bija piederīgi tā sauktajiem ‘Kazdangas ķiršiem’, kas nogatavojas ļoti vēlu,» secina Dobeles Dārzkopības institūta vadošā pētniece. «Ķirši, man uzaugot, bija visur, arī uz Alsungas pusi. Tur ir vieta, kur liekas — brauc pa ozolu gatvi, bet tie ir ķirši.» 

Abonē žurnāla digitālo versiju un atbalsti kvalitatīvu žurnālistiku!


Ja esi jau abonents, lūdzam autorizēties ar savu e-pastu.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu