ASV Janukoviču vairs neuzskata par Ukrainas prezidentu (papild.) • IR.lv

ASV Janukoviču vairs neuzskata par Ukrainas prezidentu (papild.)

50
Kijevas Neatkarības laukums pēc nemieriem. Foto: AFP/LETA

Baidens sola ASV atbalstu Ukrainas jaunajam premjeram

ASV vairs neuzskata Viktoru Janukoviču par Ukrainas prezidentu, jo viņš atteicās no atbildības un ar savu bēgšanu no Kijevas sagrāvis pats sava amata leģitimitāti, ziņo UNIAN, atsaucoties uz ASV prezidenta runasvīru Džeju Kārniju.

“Viņu ievēlēja par prezidentu. Viņš atteicās no savas atbildības – uzreiz pēc vienošanās [ar opozīciju] parakstīšanas, kas pielika punktu vardarbībai, viņš neuzsāka darbības, uz kurām viņu aicināja daudzi pasaulē, konkrēti – izveidot vienotības valdību, lai stātos pretī vardarbībai, un virzītos uz pirmstermiņa vēlēšanām. Viņš sapakoja čemodānus un pazuda,” teica Kārnijs. Šodien Janukovičs sola sarīkot preses konferenci Krievijā, Rostovā pie Donas, kur viņš jau esot ieradies.

Tikmēr ASV viceprezidents Džo Baidens ceturtdien telefonsarunā jaunajam Ukrainas premjerministram Arsēnijam Jaceņukam solījis “pilnu” ASV atbalstu Ukrainas pagaidu līderiem, vēsta LETA/AFP.

Viņš piezvanījis Jaceņukam, lai “paustu gandarījumu par jaunās Ukrainas valdības izveidošanu”, teikts Baltā nama paziņojumā.

Baidens “uzsvēra, ka tā ir svarīga iespēja ne tik vien nodrošināt Ukrainai mieru, stabilitāti un vienotību, bet arī atjaunot Ukrainas tautas ticību savas valsts demokrātiskajām institūcijām laikā, kad viņi gatavojas maijā gaidāmajām vēlēšanām”, teikts paziņojumā.

“Viceprezidents no jauna apliecināja premjerministram, ka ASV piedāvās pilnu atbalstu, Ukrainai uzņemoties reformas, kas ir nepieciešamas, lai atgrieztos pie ekonomiskās veselības, lai īstenotu izlīgumu, ievērotu savas starptautiskās saistības un tiektos pēc atklātām un konstruktīvām attiecībām ar visiem kaimiņiem.”

ASV valsts sekretārs Džons Kerijs iepriekš sacīja – Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs viņam solījis, ka “Maskava respektēs Ukrainas teritoriālo integritāti”. Lavrovs arī uzstājis, ka Maskava nestāv aiz ceturtdien no rīta notikušā bruņotu, prokremliski noskaņotu cilvēku iebrukuma Krimas parlamentā.

Baltais nams arī no jauna pauda ASV brīdinājumu, ka Krievijai vajadzētu izvairīties no “kļūmīgiem aprēķiniem”, Ukrainas pierobežā īstenojot militārus manevrus.

Jaunajai Ukrainas valdībai jāpierāda, ka tā aizstāv visu ukraiņu intereses – gan valsts austrumos un rietumos, gan ziemeļos un dienvidos, ceturtdien pirms tikšanās ar ASV valsts sekretāru Džonu Keriju paziņoja Vācijas ārlietu ministrs Franks Valters Šteinmeijers.

Šteinmeijers teica, ka valdības vadītājam Jaceņukam ir sarežģīts uzdevums, kuru īstenot nebūs viegli, ņemot vērā Ukrainas finansiālo stāvokli un nemierīgo iekšpolitisko situāciju, vēsta DW.de.

Šteinmeijers arī uzsvēris nepieciešamību Kijevai sadarboties ar starptautiskām institūcijām, kā arī citām valstīm, lai stabilizētu finansiālo stāvokli Ukrainā, kuras kaimiņiem būtu jāizrāda līdzjūtība tām ciešanām, ko piedzīvojuši Ukrainas iedzīvotāji pēdējo mēnešu laikā. Viņš aicināja Starptautisko Valūtas fondu iespējami ātrāk nosūtīt ekspertus uz Kijevu, lai saprastu, kāda palīdzība nepieciešama Ukrainai.

Piektdien arī Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (RP) darba vizītē apmeklēs Ukrainu, informē Ārlietu ministrija. Vizītes laikā plānotas tikšanās ar Ukrainas vadību, kā arī citām valsts amatpersonām. Vizītes mērķis ir izteikt Latvijas politisko atbalstu Ukrainai, pārrunāt Ukrainas iekšpolitiskās situācijas attīstību, kā arī apspriest Eiropas Savienības un Ukrainas sadarbības tālākās perspektīvas.

Kvasņevskis: Ukrainas situācija var būt liela problēma visam reģionam

Tomēr Ukrainas situācija var būt liela problēma visam reģionam un visai Eiropai gan šodien, gan rīt, gan tuvākajos gados, uzskata bijušais Polijas prezidents Aleksandrs Kvasņevskis, kas ceturtdien viesojās Viļņā.

Pēc tikšanās ar Lietuvas prezidenti Daļu Grībauskaiti viņš atzinīgi izteicies par jauno Ukrainas premjerministru Arsēniju Jaceņuku, vērtējot viņu kā jaunu, bet ļoti pieredzējušu politiķi.

Kā uzskata Kvasņevskis, kas pirms desmit gadiem kopā ar toreizējo Lietuvas prezidentu Valdu Adamku Ukrainas Oranžās revolūcijas laikā uzņēmās pildīt starpniecības misiju, šoreiz līdzīgs solis nebūtu palīdzējis atrisināt krīzi, jo situācija ir atšķirīga.

“Pirms desmit gadiem Ukraina bija citāda. (..) Toreiz mūsu misiju pieņēma prezidents Leonīds Kučma, un tas daļēji palīdzēja rast risinājumu dramatiskā situācijā. Šoreiz nebūtu bijis pieņemošās personas. Viktors Janukovičs tas nevarēja būt, viņš bija šā konflikta daļa un viens no tā galvenajiem cēloņiem,” spriedis bijušais Polijas valsts vadītājs, viens no Eiropas Parlamenta (EP) misijas īpašajiem sūtņiem, kas iepriekšējo divu gadu laikā apmeklējis Ukrainu vairāk nekā 20 reižu, gatavojot asociācijas līgumu.

Vienlaikus Kvasņevskis izteicis pārliecību, ka nozīmīga loma asinsizliešanas apturēšanā bija Polijas, Francijas un Vācijas ārlietu ministru vizītei Kijevā. “Lai gan tas, ko viņi parakstīja ar Janukoviču un opozīciju, bija spēkā īsu brīdi, jo nakts laikā viss mainījās, tomēr doma doties uz Kijevu un apturēt vardarbību bija pilnīgi pareiza un svarīga,” viņš piebildis, atzinīgi vērtējot arī prezidentes Grībauskaites veikumu un Lietuvas ārlietu ministra Lina Linkeviča ceturtdienas vizīti Kijevā.

“Ukrainas kaimiņvalstīm ir jābūt ļoti aktīvām, Lietuva ir viena no ļoti nozīmīgām Ukrainas partnerēm un viena no vadošajām valstīm Eiropas Savienības (ES) Austrumu partnerības procesā,” viņš uzsvēris.

(papildināta ar Šteinmeijera viedokli)

Komentāri (50)

dro 28.02.2014. 09.37

Interesanti, kuras valsts “specnazs” ieņēmis Krimas lidostas? Neatrisināma mīkla:):):)

+8
-1
Atbildēt

3

dro 28.02.2014. 08.41

ievuliitis 28.02.2014. 13.14

Atvainojos, ka ne pa tēmu, bet dalos priekā

“Drošības policija (DP,) Datu Valsts inspekcija (DVI) un Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) ir sācis Rīgas domes valdes priekšsēdētāja Nila Ušakova rīcības pārbaudi saistībā ar rīdzinieka karšu ieviešanu un ar to saistītajām darbībām”

Pievēršat uzmanību – Datu valsts inpekcija! Vai es nerakstīju, ka autorizētie RS taloni un Rīdzinieka kartes apdraud mūsu privātumu un datu drošību? :))

+6
-1
Atbildēt

6

    Inese > ievuliitis 28.02.2014. 13.16

    Kā sāksies, tā arī beigsies. Nesapriecājieties nu pār mēru ;)

    +1
    -5
    Atbildēt

    0

    Dina > ievuliitis 28.02.2014. 16.48

    >> betijacelmale

    „… pamats tak ir atrasts …” …. pag, pag, kaut kas tāds baigi pazīstams …. nu ja – „būtu tik cilvēks, pantu atradīsim !”. Kāda jums apbrīnojama domu un uzskatu kopība ar dažu labu padomj-laika nagu maucēju organizāciju, ko?

    Tas nekas, ka pārtulkoju no krievu valodas? Cik sapratu, jums ar to ir zināmas grūtības? Tas gan tā dīvaini priekš tulcītes. Parasti, ja cilvēkam ir spējas uz valodām, tad uz visām. Vēl jo vairāk, ja svešās valodas nesēji dzīvo tev blakus un apkārt gadu desmitiem … Bet nu gadās jau … varbūt bērnības trauma, ka tik selektīvi neesat spējuse krievu valodu ne-par-ko iemācīties … :)))

    +1
    -5
    Atbildēt

    0

    Egitazz > ievuliitis 28.02.2014. 23.05

    Ino

    to jau var redzēt – tagad to ļoti pārdzīvo un mēģina būs latviskāka par latvieti, droši vien cer, ka novērtēs.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ievuliitis 01.03.2014. 09.33

    kolpant, tu esi izcils lielkrevu šovinista eksemplārs. Tīrs, bez piemaisījumiem. Dzīvot valstī un nosodīt kādu par to, ka tas pārzina un izprot savas valsts kultūru, mākslu, vēsturi, tradīcijas var tikai krievi. Normāli cilvēki pasaulē, kas nav ar jums saskārušies to pat iedomāties nespēj.

    Paldies dievam, ka ne visi mani kaimiņi ir tādi.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    dro > ievuliitis 28.02.2014. 19.01

    Ušakova mēslu vabole kārtējo reizi izgāzusies – Betija mācījusies krievu skolā:):):)

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ievuliitis 28.02.2014. 13.23

    Redzēsim. Bet pamats tak ir atrasts, citadi pat baudīt nesāktu.

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu