KP soda mājdzīvnieku barības vairumtirgotāju par aizliegtu vienošanos • IR.lv

KP soda mājdzīvnieku barības vairumtirgotāju par aizliegtu vienošanos

27
Kāmītis būrīti zooveikalā. Foto: Gints Ivuškāns, F64

Vairumtirgotāja slēgtās nelikumīgās vienošanās ar tirgotājiem mākslīgi uzturēja augstas cenas

Konkurences padome (KP) par aizliegtu vienošanos sodījusi neproduktīvo mājdzīvnieku barības un zāļu vairumtirgotāju SIA „Pet Pro Service”. Lēmums pieņemts 28.septembrī, informē KP preses sekretāre Inita Kabanova.

Uzņēmumam par minimālās tālākpārdošanas cenas fiksēšanu un tirgus sadali, kas ierobežo pircēju iespējas zooveikalos un veterinārajās klīnikās produkciju iegādāties par zemākām cenām, piemērots 18 033 latu sods.

Aizliegto vienošanos SIA „Pet Pro Service” īstenoja sešu gadu garumā, kopumā ar aptuveni 250 sadarbības partneriem līgumos nosakot minimālo cenu, par kādu tālāk zooveikalos un veterinārajās klīnikās, kā arī vairumtirdzniecībā drīkst tirgot SIA „Pet Pro Service” izplatīto neproduktīvo mājdzīvnieku barību un „Merial” veterinārās zāles, informē Kabanova.

Tāpat uzņēmums noteica aizliegumu mazumtirgotājiem no SIA „Pet Pro Service” iegādāto produkciju tirgot vairumtirdzniecībā, bet vairumtirgotājiem liedza tirgot ārpus Latvijas „Merial” veterinārās zāles.

Šāda rīcība ir smags konkurences tiesību pārkāpums, kas kavē uzņēmumu savstarpējo konkurenci un ierobežo patērētāju iespējas iegādāties konkrētās preces lētāk. Tā tika mākslīgi uzturēts zemākais cenu līmenis, liedzot iesaistītajiem uzņēmumiem konkurēt un pircējiem piedāvāt zemāku cenu.

Līdzatbildīgi aizstāvēt savas tiesības brīvi noteikt preču cenas līdzīgās situācijās ir arī iesaistītie tirgotāji – tiem jānoraida jebkuri piedāvājumi iekļaut līgumos nosacījumus par minimālajām preču cenām, kā arī domstarpību gadījumos jāvēršas KP.

Ja situācijās, kad tirgotāji bez ierunām pakļaujas vairumtirgotāja prasībām par minimālās tālākpārdošanas cenas fiksēšanu, arī tirgotājiem var piemērot naudas sodu par aizliegtas vienošanās īstenošanu.

Informāciju par ierobežojošajiem nosacījumiem, ko SIA „Pet Pro Service” iekļāva līgumos ar sadarbības partneriem, KP ieguva tirgus uzraudzības ietvaros. KP pilnu lēmumu var lasīt šeit.

 

Komentāri (27)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu