Sava ceļa gājējs • IR.lv

Sava ceļa gājējs

1
Didzis Jaunzems. Foto no Didža Jaunzema arhīva
Laura Dumbere

Arhitekts Didzis Jaunzems (34) Latvijā un pasaulē pazīstams ārpus savas profesijas robežām — kā scenogrāfs un godalgotu vides objektu autors. Šī gada starptautiskajā izstādē Expo Latvijas paviljona iekārtojumu viņš radījis no kūdras, atkal izejot ārpus ierastā un prognozējamā

Cik pie jums pulkstenis? — abi vienlaikus iesaucamies datora ekrānos, jo iepriekšējā naktī notikusi pāreja uz ziemas laiku. Didzis Jaunzems ir Šveicē, kur šonedēļ Bāzeles operā gaidāma pirmizrāde Odiseja atgriešanās mājās ar viņa veidotu scenogrāfiju. Šī ir trešā reize, kad mēģinām sarunāt interviju, bet viņš vienmēr ir ārpus Latvijas. Ja pa dienai saskaitītu, cik pēdējā gada laikā bijis mājās, sanāktu labi ja divi mēneši no divpadsmit.
Būdams arhitektūras students, viņš sapņoja par koncertzāļu projektēšanu. Taču liktenīgu nejaušību dēļ pamazām kļuva par Eiropā pieprasītu scenogrāfu operas izrādēm, koncertiem, festivāliem un pasākumiem.
Pirms pandēmijas sākuma Didzis veidoja vidēji divas pasākumu skatuves mēnesī. Šogad Covid-19 dēļ atcelti 15 pasākumi un pirmizrādes Latvijā un dažādos Eiropas opernamos, kurām birojs DJA (Didzis Jaunzems Architecture) bija sācis vai pat pabeidzis veidot scenogrāfijas.
Visvairāk esot žēl par operu Gaidu simfonija Antverpenes operā, jo pie šī projekta strādāts ilgi un no sirds, bet viss atcelts trīs dienas pirms pirmizrādes. «Diemžēl šo iestudējumu nevar pārcelt uz vēlāku laiku vai atjaunot, jo otrreiz nav iespējams sapulcināt izcilos solistus un starptautisko mūziķu sastāvu, kuriem dzīve saplānota gadiem uz priekšu,» viņš nopūšas.
Atpazīstamību pasaulē Didzis ieguvis arī ar saviem vides objektiem un ainavu arhitektūru. Piemēram, vides instalācijas objekts Uguns (2018), kas tapa dabas parkā Kārsavas pagastā, piesaistīja starptautisku uzmanību un prestižais Ansī ainavu arhitektūras festivāls pasūtīja tieši tādu pašu instalāciju. Pēc gada Didzis realizēja jaunu ideju tajā pašā Ansī festivāla parkā — Pinumu paviljonu (2020) no klūgu pinumiem, kas viscaur ir Latvijas meistaru roku darbs. Objekts sajūsmināja gan festivāla publiku, gan profesionāļus. Pagājis jau gads, bet starptautisko balvu un publikāciju birums nav mitējies.
Tomēr šī vasara un rudens Jaunzemam pagājuši Dubaijā pasaules izstādes Expo 2020 zīmē, viņam pirmo reizi bija uzticēts Latvijas paviljona iekārtojums. Atbildība milzīga, jo iepriekšējā Latvijas dalība Milānas Expo beidzās ar fiasko un skandālu, turklāt šogad izstādē piedalās vēsturiski lielākais valstu skaits. Latvijas paviljonam tapa unikāli, vēl neredzēti dekoratīvie paneļi un vesela vizuālā pasaule no kūdras.

Abonē žurnāla digitālo versiju un atbalsti kvalitatīvu žurnālistiku!


Ja esi jau abonents, lūdzam autorizēties ar savu e-pastu.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu