Bieži citēts pasaulē • IR.lv

Bieži citēts pasaulē

Fiziķis Linards Skuja. Foto — Ieva Salmane
Anda Burve-Rozīte

Godalgotais fiziķis Linards Skuja ar silīcija dioksīda stikla pētījumiem vēlas panākt, lai tīmekļa domēns LV ar laiku kļūtu prestižs augsto tehnoloģiju tirgū

Optisko materiālu pētījumus Linards Skuja sāka kā students un strādā pie tiem gandrīz 50 gadus. Skuja savā zinātnes laukā ir pasaules līmeņa eksperts, viens no visvairāk starptautiski citētajiem latviešu zinātniekiem. Viņš regulāri sastrādājies ar kolēģiem Vācijā, Francijā, Japānā un citviet. Par ieguldījumu Latvijas zinātnē, optisko stiklu fizikas un fotonikas attīstībā, profesors novembra beigās saņēma augstāko apbalvojumu — Latvijas Zinātņu akadēmijas Lielo medaļu.
Vitāls, dzīvespriecīgs, profesors man izrāda Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūta Optisko materiālu laboratoriju Ķengaragā. Līdzās grandiozām pašbūvētas aparatūras miriādēm, ar kurām latviešu zinātnieki veic savus starptautiski augstu novērtētos pētījumus, ir arī jaunās tehnoloģiju paaudzes minimālistiskā dizaina ierīces, kurās naudu ieguldījusi gan Latvijas valsts, gan Eiropas Savienība. Šajā institūtā strādā arī daudz jaunu fiziķu, turklāt izlīdzinās arī dzimumu proporcija — profesors ar lepnumu steidz iepazīstināt ar jaunajiem kolēģiem.
Intervijā Skuja pieskaras gan zinātnes un birokrātijas jautājumam, gan ideālajam mērķim, kāds pašam ir pētniecībā un kādu vēlas nodot jaunajām paaudzēm.

Abonē žurnāla digitālo versiju un atbalsti kvalitatīvu žurnālistiku!


Ja esi jau abonents, lūdzam autorizēties ar savu e-pastu.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu