Rinkēvičs: Par Bērziņa vizīti 9.maijā Maskavā jābūt vienotai ES nostājai • IR.lv

Rinkēvičs: Par Bērziņa vizīti 9.maijā Maskavā jābūt vienotai ES nostājai

34
Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (no kreisās) tikšanās laikā ar Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu. Foto: EPA/LETA

Rinkēvičs Maskavā ticies ar Krievijas ārlietu ministru Lavrovu

Vai Latvijas prezidentam Andrim Bērziņam kā Eiropas Savienības prezidējošās valsts galvai piedalīties 9.maija svinībās Maskavā, šo jautājumu Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (Vienotība) uzdos 19.janvārī ES ārlietu ministru sanāksmē. Rinkēvičs uzskata, ka šajā jautājumā jābūt vienotai ES austrumu politikai un šis jautājums ir jāizdiskutē ES attiecību ar Krieviju kontekstā.

Par to Rinkēvičs izteicies Krievijas radio „Eho Moskvi” intervijā pirmdien.

Pirmdien Maskavā arī notika Rinkēviča tikšanās ar Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu. Abu valstu ārlietu resoru vadītāji apsprieda Krievijas un ES attiecības, kā arī krīzes noregulējumu Austrumukrainā un drošību Baltijas jūrā, ziņo „Radio Svoboda”.

Pēc tikšanās Rinkēvičs paziņoja, ka ES var gan atcelt, gan arī pastiprināt sankcijas pret Krieviju. Tas esot atkarīgs no tā, vai Austrumukrainas separātisti ievēros Minskas vienošanās. Savukārt Lavrovs paziņoja, ka Krievija ir ieinteresēta sadarboties ar Latviju un aicināja abu valstu attiecībās neietekmēties no „ienestiem faktoriem”.

“No Krievijas puses ir vēlme meklēt risinājumus, taču mūsu principi atšķiras,” skaidroja Rinkēvičs. “Es to teicu arī Lavrovam – ir būtiskas un nepārvaramas lietas. Tas pats Krimas jautājums, tas nekur nepazudīs,” sacīja ministrs, piebilstot, ka sarunas bija atklātas, taču “garākas, nekā plānots”, raksta LETA.

Intervijā radio „Eho Moskvi” Rinkēvičs uz jautājumu par situācijas noregulējumu Ukrainā teica, ka viņš kā ES prezidējošās valsts pārstāvis redz, ka vēl daudz darāmā, lai tiktu ievērota robežlīnija starp Luganskas un Doņeckas tā saucamajām pašpārvaldēm un Ukrainas drošības spēkiem.

„Mēs redzam, ka konfliktu var noregulēt tikai tad, kad Ukraina atgūs kontroli pār Krievijas-Ukrainas robežu. Mēs redzam, ka progress iespējams tikai tad, kad Ukrainā notiks konstitucionālas reformas, kas jau ir paredzētas Minskas vienošanās. Un vēl ir virkne ekonomisku un humānu jautājumu,” teica Latvijas ārlietu ministrs.

Uz jautājumu par Latvijas prezidenta Bērziņa vizīti Maskavā 9.maija svinībās Rinkēvičs teica, ka viņš šo jautājumu gribētu uzdot 19.janvārī ES ārlietu ministru padomei – „ES valsts vadītāja piedalīšanās vai nepiedalīšanās, vai kāda īpaša pārstāvja piedalīšanās”. 

„Es domāju, ka mums vēl ir laiks. (..) Latvijas prezidents savu lēmumu pieņems atbilstoši konsultācijām Eiropas Savienībā, un, protams, liela nozīme tāda vai citāda lēmuma pieņemšanā ne tikai Latvijā, bet arī ES kopumā būs situācijas attīstībai tuvākajos trijos četros mēnešos gan Eiropā, gan Ukrainas austrumos,” teica Rinkēvičs.

 

Komentāri (34)

rinķī apkārt 13.01.2015. 06.43

Atkal atsauce uz LR ES prezidentūru :) Rinkevičs jautās Itālijas, Spānijas, Francijas, Portugāles, arī Vācijas ārlietu ministriem, ko darīt Bērziņam ?:) Labi apzinoties, ka šāds jautājums ir līdz nekrietnībai formāls. Ja tā, tad protams Bērziņš brauks uz Maskavu un līdz ar to piesmies to LR pilsoņu piemiņu, kuri gāja bojā staļinistu represiju rezultātā. Protams, ka var pajautāt – cik ilgi vēl lūkosimies pagātnē un atcerēties sen bijušas lietas? Bet tā pat var jautāt arī 9. maija sakarā.

Latvijai, kā prezidējošai ES valstij šobrī būtu jāskaidro LR un pārējo Baltijas valstu vēsture Molotova – Ribentropa, 2. pasaules kara un pēckara, tas ir ” dzelzs priekškara” kontekstā, nevis jāatbalsta Rietumu lielvalstu tieksmi aizmirst tām neērtas lietas. Izskatās, ka Rinkevičs, reizē ar Kobzona ieslēgšanu melnajā sarakstā, ir izsmēlis sevi. :)

+17
-1
Atbildēt

2

    v_rostins > rinķī apkārt 13.01.2015. 12.49

    rinķī apkārt

    Izskatās, ka Rinkevičs, reizē ar Kobzona ieslēgšanu melnajā sarakstā, ir izsmēlis sevi. :)

    ________________

    Izlietojis kremļa piešķirto limitu?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    lno > rinķī apkārt 13.01.2015. 09.42

    Rinkevičs, reizē ar Kobzona ieslēgšanu melnajā sarakstā, ir izsmēlis sevi. :)

    ______________

    Rinkēvičs – kaķis, kurš vienmēr piezemējas kā vajag. Ne velti, AM, kurā bijuši tik daudz aizdomīgu, valstij neizdevīgu pasūtījumu, valsts sekretāram Rinkēvičam nebija nekādu pārmetumu. Skatīsimies un brīnīsimies:)

    +7
    -2
    Atbildēt

    0

agrunte 13.01.2015. 01.26

Bērnu dārzs – prasīt citiem norādījumus, ko darīt. Vai Rinkēvičam nav kauns? Normālās valstīs ministri un prezidenti ir pietiekami inteliģenti cilvēki, lai izlemtu pašiem! (Tuvākie piemēri: LT, EE.)

+17
-4
Atbildēt

0

Aldis-2 13.01.2015. 00.11

daži jautājumi

1) Kas vispār Rinkēvičam ir darāms Krievijā?

Labāk būtu aizbraucis uz Ukrainu.

Jo mazāk ar Krieviju runā, jo runīgāka tā kļūst. Lai nu kam, bet Rinkēvičam tas būtu jāzina.

2) Eiropas vienota nostāja.

Te varētu būt divi gadījumi.

Ja ES nolemj, ka ES valstu pārstāvji nedrīkst piedalīties Krievijas pasākumos, tad tāds lēmums būtu jāpapildina ar noteikumu, ka ja kāds tomēr aizbrauks, viņš vairs nevarēs piedalīties nevienā ES pasākumā.

Savukārt, ja ES nolemj, ka Krievijas pasākumos var piedalīties, tas jau nebūt nenozīmē, ka tajos būtu jāpiedalās. Tas jau ir pašcieņas jautājums. Ja, piemēram, Olandam nav pašcieņas, lai viņš brauc. Bet ja Latvijas prezidentam ir pašcieņa, viņš nekad uz Krieviju nebrauks.

3) Sankcijas.

Ja Eiropa tiešām grib izbeigt kaŗu Ukrainā, tad sankcijām pret Krieviju ir jāpieaug nepārtraukti visu laiku. Un tikai tad, kad Krievija sāks veicināt kaŗa izbeigšanu, tikai tad sankciju pieaugumu var apturēt (nevis atcelt sankcijas, bet atstāt tās tajā līmenī, kādu tās būs sasniegušas). Un tikai tad, kad Krima tiks deokupēta un Krievija būs samaksājusi Ukrainai kontribūcijas, tikai tad var sākt pakāpenisku sankciju atcelšanu.

Sankciju automatisks pieaugums ir svarīgs. Tas veicinās Krievijas domāšanu. Jo ilgāk turpināsies kaŗš, jo lielākas būs sankcijas. Jo ātrāk tā izbeigs kaŗu, jo ātrāk sankciju smagums tiks iesaldēts. Katra diena, kuŗā Krievija turpina kaŗu, palielina sankciju smagumu. Tas ir vienīgais, ko Krievija spēj saprast.

Un ja Eiropa nespēj izdomāt jaunas sankcijas, vienmēr var izvirzīt kādas prasības: izvest kaŗaspēku no Moldovas, Gruzijas utt. Tad sankciju atcelšana būs atkarīga ne tikai no kaŗaspēka izvešanas no Krimas, bet arī no Moldovas, Gruzijas utt.

+15
-3
Atbildēt

8

    Normunds > 13.01.2015. 10.47

    Arī Jaunā viļņa aizdzīšana no Jūrmalas ir kremļa interesēs – kremlim no PR viedokļa ir ļoti neērti, ka pašmāju lielākās popzvaigznes tusējas nevis debesu izredzētajā Krievijā, bet kaut kādā “failed state” Latvijā.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    Normunds > 13.01.2015. 10.43

    Kad Rinkevičs ir izteicis sašutumu par mistrāliem? Par Rinkeviča attiecībām ar Krieviju ir vairāk jautājumu, nekā atbilžu. Tikai dziedātājus un aktierus pagaiņāja, vairāk neko.

    Rinkēvičs par Krievijas “Mistral” kuģu darījumu it kā runājis bieži, bet apliecinājumu maz

    PIETIEK

    03.07.2014.

    http://pietiek.com/raksti/rinkevics_par_krievijas_mistral_kugu_darijumu_it_ka_runajis_biezi,_bet_apliecinajumu_maz

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    Normunds > 13.01.2015. 10.57

    Vēl, Krievijai ir ļoti nopietnas problēmas ar budžetu, ekonomiku un it īpaši pārtiku. Pie vienāda Latvijas un Krievijas IKP uz cilvēku 2013.gadā, pārtika Krievijā maksāja dārgāk, nekā Latvijā, 70% budžeta ieņēmumu sastāda gāzes un naftas nauda, budžeta ieņēmumi un IKP strauji krīt, pārtika paliek dārgāka. Ne velti Lavrovam parādījies labvēlīgs tonis. Putins nopietni ir iešāvis sev kājā.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Krotow > 13.01.2015. 13.18

    Krievijas oligarhu, čekistu un mafijas guļankas aiziešana no Jūrmalas ir arī Latvijas un ES drošības interesēs. Jo tā branža turas tālāk no Latvijas, jo labāk. Par sankcijām runājot, esošā Kremļa hunta un vateņu masa ir jānospiež līdz zemei. Kad izbadējušies vateņu bari “ezeriņa” darboņus no Kremļa iznesīs uz dakšām un Krievijas armija aizvāksies no saviem anklāviem (Piedņestra, Dienvidosetija, Lugandons utt.), varēs sakt runāt par sankciju atcelšanu. Ne ātrāk.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Edgars Avotiņš > 13.01.2015. 10.48

    Par sankcijām – manuprāt – samazināt sankcijas, kamēr Krievija nav piekāpusies – būtu nepareizi.

    Bet Soross tikko bija teicis, ka sankcijas strādā stiprāk neka bija plānot – nu jau esot jāuzmanas no Krievijas defolta, kas nav vēlams – vismaz ne Eiropai. Soross saka, ka labāk maksimāli palīdzēt Ukrainai, jo ja Ukraina bankrotēs pirms Krievijas, tad nekādas sankcijas Maskavai nelīdzēs.

    Pēc patreizējiem tempiem … abām līdz defoltam atlicis apmēram vienāds laiks.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    Edgars Avotiņš > 13.01.2015. 10.34

    Aldis: daži jautājumi

    1) Kas vispār Rinkēvičam ir darāms Krievijā?

    Labāk būtu aizbraucis uz Ukrainu.

    ———————————————————–

    Uzbrauciens pilnīgi nevietā:

    1) Rinkevičs uz Maskavu brauca caur Kijevu

    2) Viņš to dara ES ārlietu visaugstakās “baroneses” uzdevumā – kā ES prezidējošais ārlietu ministrs

    +6
    -2
    Atbildēt

    0

    aivarsk > 13.01.2015. 00.18

    Ļoti atbalstāmi, tikai nekas no minētā neīstenosies…

    Vēl jo projām ES slikti pazīst, ar ko tiem darīšana.

    Savukārt “mūsējiem” ļoti garšo ikri un patīk russkaja duša un naudiņa…

    +8
    -3
    Atbildēt

    0

    Normunds > 13.01.2015. 10.59

    Manuprāt ir jāspiež līdz galam, nedrīkst žēlot, būs tāpat, kā ar Sadamu pēc Kuveitas kara. Pažēloja.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu