Ar SC un ZZS atbalstu apstiprina Matīsu satiksmes ministra amatā • IR.lv

Ar SC un ZZS atbalstu apstiprina Matīsu satiksmes ministra amatā

123
Foto: Ieva Čīka, LETA

Koalīcija ministru apstiprina ar opozīcijas atbalstu, Nacionālā apvienība balso pret

Saeima šodien ārkārtas sēdē satiksmes ministra amatā apstiprināja līdzšinējo Satiksmes ministrijas valsts sekretāru Anriju Matīsu, vēstī LETA.

Par Matīsu nobalsoja 73 deputāti, pret – 12.

Matīsa ievēlēšanu atbalstīja “Vienotības”, Reformu partijas, Zaļo un zemnieku savienības, kā arī “Saskaņas centra” un pie frakcijām nepiederošie deputāti. Savukārt pret balsoja 12 nacionālās apvienības “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK (VL-TB/LNNK) pārstāvji Saeimā.

Jau iepriekš bija zināms, ka Matīsa kandidatūrai nebūs viennozīmīga koalīcijas atbalsta, un ar VL-TB/LNNK Matīss rēķināties nevar. Arī Reformu partija iepriekš pauda viedokli, ka atbalsta Matīsu, bet neatbalsta “situāciju un procedūru”, kādā viņu paredzēts apstiprināt amatā.

Premjers Valdis Dombrovskis (V) gan ceturtdien norādīja, ka, pārrunājot būtiskākos iebildumus pret Matīsu, radies iespaids, ka tie ir vairāk saistīti ar kandidāta izvēles principiem, proti to, ka tiek virzīts bezpartijisks ministrs. Premjers gan akcentēja, ka kandidāta atlase notika, vadoties no spēkā esošā koalīcijas līguma, turklāt “Vienotība” gatava uzņemties politisko atbildību par Satiksmes ministriju, proti, Matīsa apstiprināšanas gadījumā strādās ļoti ciešā sadarbībā ar šo partiju.

Par Matīsa kandidatūru satiksmes ministra amatam iepriekš vienojušies “Vienotības” pārstāvji un pie frakcijām nepiederošie deputāti, kuri, veidojot koalīciju, uzņēmušies politisko atbildību par šo ministriju.

Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, Matīss ieguvis inženierzinātņu bakalaura un maģistra grādu Rīgas Tehniskajā universitātē. Iepriekš strādājis arī dažādos amatos Ekonomikas ministrijā (EM), tad 2008.gadā tika iecelts par EM valsts sekretāru, bet 2009.gadā tika pārcelts Satiksmes ministrijas valsts sekretāra amatā.

Kā ziņots, satiksmes ministrs Aivis Ronis pirms mēneša paziņoja, ka viņam dažos jautājumos ir izveidojušās viedokļa atšķirības gan ar valdības koalīciju, gan opozīciju, un, lai noņemtu spriedzi koalīcijā, viņš pieņēmis lēmumu aiziet no darba valdībā. Ronis turpināja strādāt līdz 1.martam.

 

Komentāri (123)

gliters 01.03.2013. 11.03

koments no apollo

“”lielākais kretīns” pirms 36 minūtēm
+5-
+ Atbildēt
Ziņot redaktoram! Cik gadu šis kundziņš ( A.M.) ir nosēdējis SM un kāds ir viņa pienesums Latvijai ? • Aktīvi lobē Krievijas kontrolēta dzelzceļa kravu pārvadātāja ienākšanu Latvijas tirgū, liekot šķēršļus NA priekšlikuma Dzelzceļa likumā pieņemšanai, kas to novērstu; (faktu apliecina Saeimai adresēts Valsts Dzelzceļa administrācijas direktora 18.02.2013. dienesta ziņojums Nr.1-9/102) • Faktiski bremzē Rail Baltica projekta īstenošanu, tā vietā lobējot infrastruktūras paplašināšanu Austrumu virzienā; (fakts ir zināms speciālistu vidū, bet īsti nav pierādāms un viņš to noliegs) • Izsniedzis „pasta caurlaides” (domātas pasta sūtījumu pārvadāšanai) LDz vadītāja U.Magoņa un viņa dzīvesbiedres privātajām automašīnām, diskreditējot valsts pārvaldi; (fakts izskanējis presē) • Iniciators lielo valsts kapitālsabiedrību vadības algu vairākkārtējam palielinājumam (tostarp it kā apvienojot vairākus amatus), kas sabiedrībā izsauca milzu sašutumu. Personīgi pieņēma lēmumu par LDz valdes locekļu algu ~trīskāršošanu. (fakts izskanējis presē) • Kā kapitāldaļu turētājs atbildīgs par skandāliem apvīto nebeidzamo procesu ar AS „Pasažieru vilciens” vilcienu iepirkumu. • Kā kapitāldaļu turētājs atbildīgs par briestošo konfliktu ar Eiropas Komisiju par valsts atbalstu AirBaltic, kas var novest pie uzņēmuma bankrota. • Kā kapitāldaļu turētājs atbildīgs par to, ka Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs zaudējis Krājbankā ~20 miljonus latu. (fakts izskanējis presē)”

+22
-7
Atbildēt

8

    ligakalnina > gliters 01.03.2013. 11.15

    Šaubu nav, Jāņa Iesalnieka papiņš Juris Iesalnieks, ko izvirzīja NA, bijušais Ventspils komj. sekretārs, Lemberga stipendiāts, būtu daudz labāks.

    +17
    -23
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > gliters 01.03.2013. 12.59

    betijacelmale
    “Pēdējais laiks vērsties pēc palīdzības pie kāda amatbrāļa.”

    Kādu palīdzību jukušais dzēris varētu saņemt no amatbrāļa, šībera pienesēja, tur dakteris vajadzīgs. Godaprātu, kas to organismu nekad vēl nav apmeklējis, pat vislabākais speciālists neiepotēs.

    +7
    -10
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > gliters 01.03.2013. 11.50

    Kaut kā līdz šim no Dombrovska puses nekādas Latvijai kaitīgas darbības nemanīju.
    Ja jau reiz virzīja to kandidātu, acīmredzot, citas iespējas nebija, un kādi iemesli bija.
    Un Iesalnieka pieminēšana nav nekāda “pats muļķis” veida arguments, viņš bija NA virzīts kandidāts SM amatam.
    Dabiski, tik smalki tai virtuvē neorientējos, bet, domāju, uz katru, kas strādājis Mastīsam līdzīgos amatos, var, pie vajadzības, atrast daudz ko tādu, kas viņu kompromitē, diezin vai atrastos kāds kandidāts absolūti balts un pūkains, pie kam, ne jau Matīss viens vainojams visās tajās neizdarībās, bija taču arī ministrs Gerhards utt.
    Vispār, ja, nepārzinot tik smalki lietas būtību, jāizvēlas, kam vairāk ticēt, nešaubīgi, vairāk ticēšu Dombrovskim, nevis NA, pirmais sen pierādījis, ka viņam svarīgas valsts interses, NA, toties, sen pierādījusi, ka tai vienmēr pirmajā vietā tikai NA interses.

    +13
    -16
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > gliters 01.03.2013. 12.31

    Tev tik ļoti selektīva tā pieeja realitātei, Dzeri:D.
    Bija tev tikai ministrs Gerhards, tas pie visa vainīgs. Tas, ka bija vēl gan Šlesers, gan Augulis, gan citi, galu galā Anatolijs Gorbunovs ir bijis, bet tev jau prātā tikai nacionālie kadri. Pēdējais laiks vērsties pēc palīdzības pie kāda amatbrāļa.

    +15
    -8
    Atbildēt

    0

    dro > gliters 01.03.2013. 11.42

    Andrew. Labs:)

    +13
    -5
    Atbildēt

    0

    janis17 > gliters 01.03.2013. 12.45

    atļaušos dzerim atgādināt, augulis bija dombrovska aicināts ministrs!

    +15
    -6
    Atbildēt

    0

    gliters > gliters 01.03.2013. 11.26

    “Citiem vārdiem – lai tiktu uz īsu audienci pie Krievijas premjera, Latvijai ir jānoliecas tik zemu, ka tas kļūst pat uzkrītoši nepieklājīgi”.
    http://www.ir.lv/2013/2/28/ka-saeimas-deputati-uz-krievijas-aka-uzkeras

    Vakar – atteikšanās no gāzes tirgus liberalizācijas, šodien – SM amatā apstiprināts Austrumu virziena piekritējs. Re kā tas puzlis liekas…
    Izskatās, ka mums top jauns Kirhenšteins – V. Dombrovskis.

    +18
    -4
    Atbildēt

    0

    ltvpanorama > gliters 01.03.2013. 11.34

    Dzeri..runa te neiet par Iesalnieku bet Matīsu. Žēl ka Tu nolaidies līdz ” pats muļķis ” argumentiem un gribi visu diskusiju par šo personu un SM līdzšinējo darbu novest līdz politisko pretinieku apsaukāšanas līmenim..bet es gribētu redzēt SM darba rezultātu analīzi kaut vai par abu Dombrovska valdību laiku..un kaut kādus plānus..kaut vai saistībā ar to pašu RailBaltic.. bet tā visa vietā iebuldozorē veco pārvaldnieku ministra amatā un turklāt ar daudz lamāto trubasgala zemnieku un kremļa filiāles atbalstu..es jau iepriekš rakstīju ka V stils sāk atgādināt Tautas partijas blici..šītā drīz nonāksim arī līdz Nothinh spešalam..es šoreiz piekrītu NA argumentiem par visiem 100%..un diezvai mani var uzskatīt par šis apvienības kvēlu piekritēju

    +21
    -6
    Atbildēt

    0

betija.tur 01.03.2013. 10.52

Kā noprotams, Rail Baltic vairs nespīd, bet gan vilciens no Maskavas uz Jauno Vilni u.c. SC un Krievijai vajadzīgās štelles.

+24
-9
Atbildēt

2

    aija_semjonova > betija.tur 01.03.2013. 10.54

    Kautkā uz to pusi velk… Es nedomāju, ka viņš uz ilgu laiku… Kad RD Visu Latvijai varēs veidot koaliciju bez V un SC. Citas dziesmas tiks dziedātās :)

    +10
    -7
    Atbildēt

    0

    dro > betija.tur 01.03.2013. 11.21

    guna. Patīkami, ka šeit vēl apgrozas arī prātīgi cilvēki:)

    +13
    -8
    Atbildēt

    0

brigita_damme_rtk_lv 01.03.2013. 14.42

Koalīķija…

+13
0
Atbildēt

1

    dro > brigita_damme_rtk_lv 01.03.2013. 18.05

    mūsu alus. Labs jaunvārds. Noteiktu atkārtošu:)

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu