Simfoniskais orķestris var palikt bez Šišona • IR.lv

Simfoniskais orķestris var palikt bez Šišona

35
Diriģents Karels Marks Šišons. Foto: Edijs Pālens, LETA

Līgums ar diriģentu beidzas nākamgad, nav skaidrības par finansējumu 

Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) galvenais diriģents Karels Marks Šišons paziņojis, ka ļoti nopietnu personisku iemeslu dēļ nebūs uz sezonas atklāšanas koncertu šoceturtdien. Šišons arī atcēlis koncertus Eiropā, kas bijuši ieplānoti, vēsta LNSO direktore Ilze Paidere-Staķe. Viņa Latvijas Radio uzsver, ka patiesi nezina diriģenta personiskos iemeslus. 

LNSO sezonas atklāšanas koncertu 29.septembrī diriģēs Mārtiņš Ozoliņš. 

Saskaņā ar trīs gadu sadarbības līgumu, kas tika noslēgts 2009.gadā, nākamā sezona diriģentam Šišonam būs pēdējā, otrdien raksta “Diena”. Paidere-Staķe stāsta, ka Kultūras ministrija, kas savulaik piešķīrusi LNSO finansējumu, pēc Šišona stāšanās pie galvenā diriģenta pults finansējumu nogriezusi. 

Tāpat kā nav skaidrības par LNSO turpmāko sadarbību ar diriģentu Šišonu pēc līguma darbības termiņa beigām, “pilnīgi atklāti runājot”, radio stāsta LNSO direktore, nav skaidrības, kas būs ar LNSO nākamā gada budžetu. Tas beidzas ar jūniju. 

LNSO galvenā diriģenta Šišona alga pirms nodokļu nomaksas tagad ir Ls 1500, kas, pēc speciālistu domām, nav konkurētspējīga Eiropā.

Kultūras ministrijas pārstāve Annija Senakola Ir.lv informē, ka LNSO 2012.gadā lūgusi papildus Ls 40 000 galvenā diriģenta amata vietas nodrošināšanai. Taču patlaban nav iespējams atbildēt, vai šie līdzekļi būs rodami valsts budžetā, kamēr valdība nav sākusi skatīt 2012.gada budžeta projektu. 

Ministrija atgādina, ka mūzikas nozarē valsts finansējuma samazinājums salīdzinājumā ar 2008. gadu ir ap 40%, tas ir ļoti mazs finansējums. Šogad valsts piešķirtais finansējums LNSO nav samazināts un ir ap 940 000 latu.

Kā vēsta mediji, šomēnes Šišons sācis Vācijā vadīt Zārbrikenes un Kaizerslauternes radio filharmonijas orķestri (SWR Deutsche Radio Philharmonie). Līgums ar diriģentu esot noslēgts līdz 2014.gadam. Jau esot ieplānotas koncertturnejas Ķīnā un Dienvidkorejā. 

Tikmēr LNSO direktore teic, ka nevajag situāciju Latvijā dramatizēt, jo LNSO jau ir bijis līdzīgā situācijā, strādājot bez galvenā diriģenta. Tomēr ilgākā periodā palikšana bez galvenā mākslinieciskā vadītāja orķestrim draud ar mākslinieciskā līmeņa kritumu. 

Arī ministrija norāda, ka orķestrim bez mākslinieciskā vadītāja daudz komplicētāk virzīt orķestra attīstību un mākslinieciskos sasniegumus, un KM ir ieinteresēta, lai LNSO būtu labs un kvalitatīvs orķestris. Ministrija atzīmē, ka Šišona laikā orķestris ir izaudzis jaunā mākslinieciskajā kvalitātē.

Paidere-Staķe norādījusi, ka tomēr ir kāda laba ziņa – orķestrim ir jauns atbalstītājs – vācu ceļubūves firma “Strabag”, kas sponsorējusi 25 000 eiro.

Komentāri (35)

Sanšains 27.09.2011. 12.04

Nekas, mums ir talantīgi, jauni diriģenti bez kārtīga darba tepat Latvijā.
Andris Poga, Mārtiņš Ozoliņš, arī Ainārs Rubiķis. Nelsonu droši vien mēs atpakaļ tik drīz nedabūsim (kā igauņi – leģendāro Jervi).

+2
-2
Atbildēt

0

Valdis Ādamsons 27.09.2011. 18.11

Pēdējais laiks par LNSO galveno diriģentu iecelt Mārtiņu OZOLIŅU!
Kamēr nav par vēlu!!!
Krusttēvam taisnība par žagariņu!
Šišona līgums ar vācu orķestriem jau ir tas “dziļi personiskais iemesls”!

0
-3
Atbildēt

1

janazakovica 27.09.2011. 13.50

tulit mes varam zaudet savu valsti..bet te vel kautkads zagara draudzins sisons.

+1
-9
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu