Policistam uzbrukušajam britam piešķir kompensāciju • IR.lv

Policistam uzbrukušajam britam piešķir kompensāciju

26
Foto: Jānis Saliņš, F64

Rīgas pašvaldības policista piekaušanā vainotajam tiks Ls 6000 par zaudēto darba algu

Par Rīgas pašvaldības policista piekaušanu apsūdzētais brits Deivids Birkinšovs atguvis 6000 latu kompensāciju no Latvijas, vēsta Lielbritānijas pilsētas Dērbijas laikraksts “Derby Telegraph”.

Birkinšovu un otru apsūdzēto Metjū Neilu Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa attaisnoja 2009.gadā, tomēr spriedumu apstrīdēja lietas prokurore un cietušā policista advokāts. Izskatot lietu apelācijas instances tiesā, cietušais vairs nevarēja pārliecinoši apgalvot, ka Birkinšovs viņu fiziski ietekmējis. Policists gan šādu iespēju joprojām pieļāva, taču tas nebija pietiekami, lai prokurore turpinātu uzturēt apsūdzību daļā pret Birkinšovu.

Apsūdzētajam Neilam gan tika piespriests sods par pretošanos arestam desmit minimālo mēnešalgu jeb 1800 latu apmērā, kā arī jāmaksā 500 latu morālā kaitējuma kompensācija un 1210 lati policista tēriņiem advokāta pakalpojumu apmaksai.

Pēc sprieduma nolasīšanas Birkinšovs pieprasīja piedzīt no Latvijas Tieslietu ministrijas kompensāciju par ceļošanas un uzturēšanās izdevumiem, zaudētajiem ienākumiem un daļu no advokāta pakalpojumu izmaksām, jo viņš, divarpus gadus braukājot uz tiesas sēdēm Latvijā un atpakaļ, iztērējis vismaz 25 tūkstošus sterliņu mārciņu (19 725 latus).

“Derby Telegraph” sestdien vēstīja, ka Birkinšova advokāte informējusi viņu par 6000 latu kompensācijas iegūšanu no Latvijas instancēm. Intervijā laikrakstam Birkinšovs sacīja, ka nav apmierināts ar kompensācijas lielumu, tomēr necentīsies prasību pārsūdzēt. “Es necerēju iegūt visu prasīto naudu, bet es biju cerējis uz vairāk nekā 10 tūkstošiem mārciņu,” sacīja Birkinšovs. Pēc viņa teiktā, Latvijas varasiestādes piedāvājušas kompensēt zaudēto atalgojumu, kā arī iemaksas pensiju fondā, taču ne uzturēšanās izmaksas un naudu par aviobiļetēm.

Jau ziņots, ka Birkinšova konflikts ar Rīgas tiesībsargu izcēlās 2008.gada 13.jūnijā, kad pašvaldības policists Līvu laukumā lūgts izšķirt kautiņu, kas izcēlies pie bāra "Melnais kaķis". Policists lūdzis kautiņā iesaistītos divus cilvēkus to pārtraukt un izklīst, taču viņa aicinājums ignorēts, un kaušļi uzbrukuši policistam.

Abi Lielbritānijas pilsoņi noliedza savu vainu, bet 1967.gadā dzimušais cietušais policists Juris Circenis no apsūdzētajiem vēlējās piedzīt 1560 latu mantisko zaudējumu un 30 tūkstoš latu morālā kaitējuma kompensāciju.

Pēc uzbrukuma policistam Latvijas sabiedrībā sākās diskusija par ārzemnieku izklaides braucieniem uz Latviju. Bieži vien tie ir britu vīriešu kārtas tūristi, kuri uz Rīgu dodas svinēt vecpuišu ballītes un kuriem iedzīvotāju vidū ir dzērāju un sekstūristu slava. Uzmanību iepriekš izpelnījās arī vairāki ārzemnieki, kurus aizturēja par urinēšanu pie Brīvības pieminekļa.

Komentāri (26)

ezulis_k 20.02.2011. 13.55

Manuprāt, kārtējais Latvijas tiesu sistēmas fiasko.
Ja tas brits tomēr atzīts par vainīgu, kāda Latvijai daļa par viņa ceļa izdevumiem?
Vai kāds varētu iedomāties analoģisku situāciju Lielbritanijā vai kur citur – kāds latvietis pieļurbājas, pretojas policijai, un to palaiž vaļā, pēc tam viņš vēl attiesā naudu no Lielbritānijas?
Cik dzirdēts, uzbrukums vai pretošanās likumsargiem visur ir smags noziegums, ar tādiem sevišķi nekur neauklējas, izņemot muļķuzemi, acīmredzot.
Absurds, jebkur būtu ietupināts uzreiz., un nekādas apelācijas nelīdzētu.
Paši pataisam savu valsti par apsmieklu, un tad brīnamies, ka britu lumpeņi brauc te čurāt un fotografēties pie Brīvības pieminekļa.

+14
0
Atbildēt

1

    janazakovica > ezulis_k 20.02.2011. 14.03

    vel ir kasacijas instance-augstakaa tiesa un tur -zinot musu musu tiesu pilnigi pretejos lemumus.var vel viss mainities pa 180 gradiem

    +2
    0
    Atbildēt

    0

reksa 20.02.2011. 12.54

Britam nebūtu nekādu izdevumu ceļošanai un viesnīcām, ja viņu pašā sākumā paturētu apcietinājumā.

Būtu tikai godīgi, ja tagad visus izdevumus samaksātu tiesnesis, kas ir izlaidis britu no apcietinājuma.

+14
-1
Atbildēt

1

    astra_ozo > reksa 20.02.2011. 15.50

    Vēl vajadzētu izprast cietušā policista atmiņas zudumu motīvus…
    Tik smagi tika apdauzīts, ka ar laiku vairs nespēja sitēju atpazīt? Vai varbūt citi iemesli – £££

    +5
    0
    Atbildēt

    0

mxblack 20.02.2011. 13.06

Tomēr interesantākais ir tas, ka cietušais policists vairs nezin kā tur īsti bija un vai viņš tiešām cieta. Vai viņš nav viens no Tvaika ielas klientiem? Bet varbūt kāda mārciņa viņam lika pazaudēt atmiņu? Būtībā to kompensāciju būtu jāsedz tam pseidocietušajam, ja jau nevarēja uzturēt savu apsūdzību līdz galam.

+13
0
Atbildēt

1

    janazakovica > mxblack 20.02.2011. 13.51

    pacukstesu-dabuja kukuli no vainigaa tapec strauji mainija savu poziciju.2000 ls dzirdeju.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu