Derīgi vai nederīgi? • IR.lv

Derīgi vai nederīgi?

Baiba Kļava

Vācijas institūts kliedē izskanējušās bažas — viens no valsts iepirktajiem Covid-19 paštestiem ir nevis nederīgs, bet gan nav ticis pārbaudīts. Tomēr tā paša ķīniešu ražotāja cits tests vācu pētījumā ir uzrādījis 0% jutību

Vai par valsts naudu Latvijā iepirktie paštesti ir derīgi un spēj uzķert vīrusu? Šāds jautājums radās pēc tam, kad Paula Ērliha institūts Vācijā nāca klajā ar pētījuma rezultātiem par 245 dažādu Covid-19 paštestu jutīgumu. Starp pārbaudītajiem testiem atrodami arī tie, ko lietošanai skolās un iestādēs iepirkusi Latvijas valsts. 

Apjukt tabulās varēja viegli. Pagājušajā nedēļā Latvijas Televīzija ziņoja, ka viens no valsts iepirktajiem testiem Ērliha institūta analīzēs izrādījies ar 0% jutīgumu. Ja tiešām tā būtu, tas nozīmētu, ka gandrīz puse valsts iepirkto testu nav bijuši derīgi un trīs miljoni eiro būtu iztērēti nelietderīgi. Tāpēc Ir sazinājās ar Vācijas institūtu, lai pārliecinātos, vai patiešām Latvijā iepirktie paštesti ir nederīgi. Izrādījās, ka šāds secinājums bijis pārsteidzīgs.

Misēklis ar testiem

Plaša testēšana — līdztekus vakcīnām un maskām — ir viens no «trim vaļiem» valdības stratēģijā Covid-19 ierobežošanai. Testēšana kļūst vēl nozīmīgāka pašreizējā omikrona vilnī, kad valdība no šīs nedēļas atcēlusi ierobežojošos drošības pasākumus skolās. Tāpēc jautājums par testu uzticamību ir ļoti svarīgs.

Līdz decembrim paštestus skolām piegādāja laboratorijas, bet vēlāk to iegādi centralizēti pārņēma valsts. Aizsardzības ministrijas padotībā esošais Valsts aizsardzības loģistikas un iepirkumu centrs kopumā iepircis jau 11,5 miljonus paštestu. Divas testu partijas jau saņemtas decembrī un janvārī, bet trešā gaidāma februārī, Ir noskaidroja ministrijā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu