Esam un būsim • IR.lv

Esam un būsim

6
Folkloras draugu kopā Skandinieki katram ir tautastērps. Iveta Zeidaka sev sameklējusi Rucavas tautastērpu, jo vecāmamma nāk no Rucavas novada Ķāķišķes. Taču Alisei kā jaunai meitai nepatīk rucavnieku meitu galvasrota, tāpēc viņa no draudzenes aizlienējusi vecmāmiņas Burtnieku novada Matīšu pagasta meitas tautastērpu.
Gunita Nagle

Mums ir spīts, lepnums – saka 16 gadus vecā skandiniece Alise Zeidaka. Folkloras draugu kopā Skandinieki, kas izveidojās pirms 40 gadiem un aizsāka Latvijā folkloras kustību un arī nacionālas pašapziņas atmodu Latvijā, tagad ir paaudžu maiņa. Tautas mantojums tiek nodots jauno rokās

Ui, kā Alisei bērnībā nepatika, kad māte viņu veda uz mēģinājumiem! Alises mamma Iveta Zeidaka vēl tagad atceras, kā vēlā rudenī Brīvdabas muzejā visi skandinieki stāv un dzied, bet mazā meita, satuntulēta kombinezonā, sapūtusies iet prom. Taču nu jau gadus divus viņa ir starp rosīgākajiem skandiniekiem, nelaiž garām nevienu mēģinājumu un koncertu. Uzcirtusies no draudzenes aizlienētā Burtnieku novada meitas tautastērpā, viņa priecīgi grozās pie spoguļa, piemērot sarkano lentu brūnajiem matiem. Iveta apmierināti iesāk: «Ja man bērnībā nebūtu manas dziesmu krustmātes Margas Staltes…» – «….es tagad dejotu hiphopu,» aši pārtver Alise, un abas ilgi uzjautrinās. 

Viņas nav tipiska skandinieku ģimene, kurā dzied vismaz triju paaudžu ļaudis. Tomēr tieši viņas kopā ar Skandinieku vadītāju Julgī Stalti uzņemas izstāstīt, kā Skandinieki mainījušies 40 gadu laikā un kāda folkloras draugu kopa ir tagad. «Neesam omīšu pulciņš, protam izklaidēties un jokoties vienā laidā,» saka Alise. Pēdējos gados paaudzi, kas pieskandināja Atmodas laiku, nomainījuši jaunie. Alise dziedot bieži aizdomājas, ka tos pašus vārdus reiz locījuši ļaudis, kuru dzīve bija grūtāka nekā viņējā. Bet viņi dzīvoja un dziedāja. Izdzīvoja. «Tas nozīmē, ka mums ir savs spīts, savs lepnums,» saka Alise. «Mēs esam un būsim.»

Jauns skanējums

«Pirmā reize, kad meitu paņēmu uz sadziedāšanos, bija Skandinieku 25 gadu jubilejas svinības,» atceras Iveta. Tas bija pirms 15 gadiem. Iveta nebija dziedājusi Skandiniekos, jubilejas koncertā gribēja satikties ar Margu Stalti. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu